Fædrelandsvennen

Initialer fra 1945 til syne da vannstande­n sank

- ERLEND I. SKARSHOLT

Da vannstande­n i Jegersberg sank, dukket det opp steiner med inskripsjo­ner fra 1945.

86 år gamle Ørnulf Fr. Olsen har bodd i Espelundsv­eien i Kristiansa­nd siden 1936. Han husker tiden rett etter krigen i 1945 godt.

– Det var en svaert spent tid. Noen russerfang­er hadde blitt sluppet fri, og det kom norske soldater fra Sverige. Engelskmen­n også, minnes Olsen, som var 13 år da krigen var over.

– Jeg husker at vannene i Jegersberg ble tappet helt ut. Det var nok for å se etter våpen, ammunisjon eller gjerne granater tyskerne hadde gjemt unna, forteller Olsen.

GJEMT I 73 år

Og det var trolig da initialene ble risset inn i et hjerte i steinen. Den har ligget godt gjemt under vannet i over 70 år, og Olsen har ingen anelse om historien bak inskripsjo­nene. Om det er to kjaerester som har risset inn initialene i gledesruse­n over at krigen var over, eller om det er i en annen forbindels­e, er uvisst.

I sommer har vannstande­n sunket betydelig i Øvre Jegersberg­vann. Olsen tipset derfor sin sønn Steinar Olsen om å sjekke om steinene var blitt synlige, noe de var. Dermed knipset sønnen bilder av steinen med initialene MTI og AKF risset inn i et hjerte.

– Vannet var tømt ganske lenge, for det var et stort område å leite i. På steinen er det jo risset inn årstallet 1945. Så det er trolig fra denne tiden. De som har gjort det må ha vaert ganske forberedt. Det ser jo naermest ut som om det er brukt meisel og hammer, sier Ørnulf Fr. Olsen.

2,5 METER UNDER

Steinen ligger ved normal vannstand mellom 2 til 2,5 meter under vannskorpa. Ifølge han er det flere steiner som det har blitt risset inn initialer i. De skal ligge under myra, og er ikke synlige i dag.

– Da vi var guttunger dykket vi under vann. Vi så flere steiner som det var blitt risset inn i da, sier Olsen om de historiske inskripsjo­nene.

Flere ting har kommet til synet i Øvre Jegersberg­vann i årenes løp blant annet fordi demningen ved vannet er lekk, men også på grunn av tørke og kontroller­t tapping. Tidligere i sommer ble det blant annet funnet granater.

Historiker og dokumentas­jonsansvar­lig i Stiftelsen Arkivet, Thomas Hagen, har ikke hørt om steinene før.

– Men det stemmer helt sikkert at dette stammer fra etterkrigs­tida. Omstendigh­etene rundt det kan dog vaere veldig mange, mener Hagen.

 ?? FOTO: STEINAR OLSEN ?? «1945, MTI og AKF» er risset inn i et hjerte i en stein ved Øvre Jegersberg­vann.
FOTO: STEINAR OLSEN «1945, MTI og AKF» er risset inn i et hjerte i en stein ved Øvre Jegersberg­vann.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Slik så Øvre Jegersberg­vann ut i slutten av juli. Lite vann, og fullt av myr og gjørme.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Slik så Øvre Jegersberg­vann ut i slutten av juli. Lite vann, og fullt av myr og gjørme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway