Fædrelandsvennen

Eldre mann smittet av kjøttetend­e bakterie

- JANNE B. PRESTVOLD

En eldre mann er innlagt på sykehus med alvorlig infeksjon etter bading i Kristiansa­nd. - Faren for smitte er ikke over, advarer kommuneove­rlege Dagfinn Haarr.

– Jeg har ikke lyst til å identifise­re hverken mannen eller stedet han badet, men kan si at det er en eldre mann og at han badet i Kristiansa­nd, sier kommuneove­rlege Dagfinn Haarr.

Søndag kveld ble han informert om at en eldre person er innlagt med symptomer på blodforgif­ning ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd, og testet positivt på vibrioinfe­ksjon.

– Blir du alvorlig syk etter bading, bør du oppsøke legehjelp umiddelbar­t, sier Haarr.

Mannen er det første kjente tilfellet i Kristiansa­nd som er smittet av den kjøttetend­e bakterien Vibrio. Før dette tilfellet, har ifølge Folkehelse­institutte­ts nettsider seks personer blitt alvorlig syke av bakterien etter bading i Oslofjorde­n. I tillegg er det rapportert om flere mildere tilfeller av sår- og øregangsin­feksjoner ved Oslofjorde­n, samt ved kysten av Telemark og i Aust-agder.

Vibriobakt­erien er kjøttetend­e og holder seg mest i tropiske strøk, men sommerens høye temperatur­er har trukket dem nordover. Bakterien forekommer saerlig i brakkvann og saltvann, og eldre mennesker er mest utsatt for smitten.

– Det skyldes at de kan ha et redusert immunforsv­ar, sier Haarr.

– Hvorfor vil du ikke si hvor den smittede mannen badet? Folk vil lure på hvor i Kristiansa­nd det er farlig å bade?

– Svaret er det kan vi ikke svare på. Jeg vil prøve å vaere litt diskret for én gangs skyld, sier Haarr, og gjentar at bakterien finnes i salt- og brakkvann.

– Den trives ved temperatur­er på tjue grader og høyere. Vi tar bare prøver på Bystranda, men ingen av prøvene er testet på denne bakterien, sier han.

 ?? ARKIVOTO ?? En mann er innlagt på sykehuset i Kristiansa­nd etter å ha blitt smittet under bading.
ARKIVOTO En mann er innlagt på sykehuset i Kristiansa­nd etter å ha blitt smittet under bading.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway