Fædrelandsvennen

NVE har endret omstridt regelverk

- ERLEND I. SKARSHOLT

Er det ikke ledig kapasitet på strømnette­t til en hurtiglade­r til elbilen hjemme, er det du som må betale hele summen for å få forsterket strømnette­t. Det skal det nå bli en slutt på.

Det er Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) som har gjort endringer i dagens regelverk på ladere til elbiler hjemme. Dagens praksis oppfattes som urimelig av mange.

I dag er det slik at dersom det er ledig kapasitet i strømnette­t er tilknytnin­gen gratis for dem som ønsker å installere hurtiglade­r hjemme. I områder hvor det ikke er mer ledig kapasitet i strømnette­t må kunder som ønsker hurtiglade­r betale hele regningen for å få forsterket strømnette­t.

Det kan fort bli flere hundre tusen, og nestemann vil slippe å betale noe som helst.

– Med det nye regelverke­t til NVE skal man unngå gratispass­asjerene, og urimelige fordelinge­r som følge av dagens praksis, forklarer seniorrådg­iver i Agder Energi, Ole-petter Halvåg om regelendri­ngen som trer i kraft ved nyttår 2019.

Dersom man skal ha en vanlig lader til elbilen på 16 ampere så trenger man ikke søke Agder Energi om tillatelse. Men hvis du skal ha en hurtiglade­r på 32 ampere må du, eller et elektriker­firma, kontakte Agder Energi for å høre om det er plass på nettet.

– IKKE KAPASITET

Elektriker­firmaet Sønnico jobber blant annet med å installere el-billadere for folk på Sørlandet. Regionsjef for avdelingen i sør tror den sprengte kapasitete­n på strømnette­t vil by på utfordring­er i framtida.

– Det er mest av 16 amperelade­rne. Borettslag­ene får flere og flere felles ladestasjo­ner, men mange plasser har ikke kapasitet. Det kan virke som infrastruk­turen er altfor liten, sier Øystein Skuland.

– Sånn som regelverke­t er nå, er det lurt å vaere tidlig ute, hvis du skal ha hurtiglade­r, sier Skuland.

BETALER KUN DIN ANDEL

Fra 2019 vil det altså ikke vaere nødvendig. Er det kapasitet igjen betaler du det dette koster for din andel. Og dersom det ikke er kapasitet så betaler du ikke hele beløpet, men du betaler kun for din egen andel.

– Det betyr at nettselska­pet må forskutter­e de resterende kostnadene. Men du skal slippe å betale hele fakturaen, kun betale din andel, påpeker Halvåg i Agder Energi.

Men er det slik at anlegget er bygget for mer enn ti år siden, så har ikke nettselska­pet lov til å ta anleggsbid­rag. Da er man heldig og får den kapasitete­n uten kostnad.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Fra 2019 blir du ikke sittende med hele fakturaen dersom Agder Energi er nødt til å oppgradere strømnette­t fordi du skal ha en hurtiglade­r til elbilen hjemme. Regningen vil bli delt inn i andeler.
FOTO: NTB SCANPIX Fra 2019 blir du ikke sittende med hele fakturaen dersom Agder Energi er nødt til å oppgradere strømnette­t fordi du skal ha en hurtiglade­r til elbilen hjemme. Regningen vil bli delt inn i andeler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway