Fædrelandsvennen

Slik kan du motivere barna

Noen barn ønsker ikke å starte på skolen etter ferien. Årsakene kan vaere mange. Her er tipsene som gjør dette enklere.

-

Skoleferie­n naermer seg slutten, og det er igjen på tide å finne fram ransel og pennal. De fleste elever forbinder nok skolestart med spenning og iver etter å treffe klassekame­rater igjen. For enkelte er det imidlertid en tid preget av nerver og klump i magen.

– Én til to prosent av et årskull nekter å gå på skolen etter ferier. Selv om det ikke er så mange, er det viktig å ta problemet på alvor, sier Stein Erik Ulvund, dr.philos. og professor i pedagogikk ved Universite­tet i Oslo.

FLERE ÅRSAKER TIL VEGRING

Han understrek­er viktighete­n av å skille mellom kroniske skolevegre­re og barn som plutselig nekter å gå på skolen, for eksempel etter sommerferi­en. Som regel er det flere årsaker til sistnevnte problem, mener han.

– Foreldrene kan vanligvis ikke lastes for problemet, men overbeskyt­telse av barnet kombinert med at barnet ikke har venner på skolen, kan vaere noen av årsakene. Mobbing kan også vaere en medvirkend­e årsak.

Ulvund mener dessuten at den vanlige praten i skolegårde­n om hva man har gjort i ferien kan vaere vanskelig for mange barn.

– Noen barn har vaert hjemme i ferien og hatt mange fine opplevelse­r. Likevel er det utvilsomt en konkurrans­e mellom barn om hvem som har hatt den kuleste ferien. Man kan ikke utelukke at noen barn vegrer seg for å komme tilbake uten å ha vaert på overnattin­gsturer hjemmefra, sier han.

Også barnehage- og klasseroms­forsker ved Oslomet, Elisabeth Bjørnestad, mener det kan vaere flere og sammensatt­e årsaker til at barnet ikke ønsker seg tilbake til skolen.

– Sommeren er en tid hvor barna ofte får vaere mye sammen med familie og venner, og hvor man har en litt slakkere hverdag. Det kan gjøre at en del barn gruer seg til omstilling­en som følger med skolehverd­agen: Liten tid til annen aktivitet og mindre tid med familien og andre venner, sier hun.

– Barn som er sensitive for forandring­er gruer seg ofte ekstra. Skifte av kontaktlae­rer eller overgang fra barnehage til skole eller fra barnetrinn til ungdomstri­nnet kan også vaere avgjørende for at de ikke vil på skolen.

Bjørnestad påpeker at mobbing er den aller vanligste grunnen til de vanskelige følelsene knyttet til skolestart.

– Det er helt normalt at en del barn gruer seg til nytt skoleår og det er viktig at foreldre, laerere og skole tar barna på alvor.

DETTE KAN DU GJØRE

Ekspertene advarer mot å bagatellis­ere problemene eller vise frustrasjo­n. De oppfordrer til å vise forståelse og ta barnet på alvor.

– Bli ikke sint, få ikke panikk og føl ikke skyld. Det kan smitte over på barnet og føre til at det blir enda mer usikker. Ikke press barnet for hardt. Det kan vaere en god grunn til at det ikke vil på skolen, sier Ulvund.

Her er Ulvund og Bjørnestad­s råd:

1. FORBERED BARNET I GOD TID

– Det er viktig å begynne å planlegge skolestart tidlig slik at man kan forberede barnet. Inviter gjerne skolekamer­ater eller andre fra skolen slik at det knytter vennekonta­kter før skolestart. Oppfordre barnet til å vaere på aktivitets­skolen eller skolefriti­d. Snu hverdagen i god tid slik at barnet blir vant til hverdagen og faste dagsrytmer igjen, sier Bjørnestad.

2. SNAKK MED BARNET

– Snakk med barnet på en rolig og empatisk måte for å finne ut hva problemet kan vaere. Still konkrete spørsmål, for eksempel om vennskap eller om det har skjedd noe uheldig i løpet av sommeren som gjør at barnet gruer seg, sier Ulvund.

– Snakk om hva som gjør at hun/han ikke vil gå på skolen. Ta dere tid til de gode samtalene, gjerne når dere går tur eller gjør en type aktivitet sammen. Det er lettere for barnet å snakke om det som eventuelt er vanskelig når det er i aktivitet og har skolen på avstand, råder Bjørnestad.

3. SNAKK POSITIVT OM SKOLEN

– Snakk om positive ting som er relatert til skolen, enten det er situasjone­r eller aktivitete­r som barnet har trivdes i tidligere på

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Lytt til barnet ditt og ta det på alvor dersom det gruer seg til skolestart eller ikke ønsker å gå på skolen i det hele tatt.
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Lytt til barnet ditt og ta det på alvor dersom det gruer seg til skolestart eller ikke ønsker å gå på skolen i det hele tatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway