Fædrelandsvennen

Til skolestart­en

- TEKST: KATHRINE HUMBERSET kathrine.humberset@schibsted.no

skolen, tipser Bjørnestad.

4. Kontakt skolen

– Ta kontakt med skolen hvis barnet er veldig bekymret for å begynne i ny klasse eller skole, eller få ny laerer. Slik blir skolen oppmerksom på utfordring­ene og kan ivareta barnet godt ved skolestart, sier Bjørnestad.

5. ta tak i mobbing og mistrivsel

– Kommer det frem at barnet mistrives på grunn av mobbing eller at det ikke har venner på skolen: Ta kontakt med skolen så fort som mulig slik at dere sammen kan legge en plan for gode tiltak og hvordan videre forebyggel­se skal gjøres, råder Bjørnestad.

– Ta kontakt med klasselaer­er etter et par dager hvis barnet nekter å gå på skolen. Kanskje skjedde det noe på skolen rett før sommerferi­en som kan forklare problemet. Det kan utvilsomt best løses ved et samarbeid mellom hjem og skole. Jo raskere, desto bedre. Det er viktig at problemet ikke får utvikle seg til en kronisk tilstand, sier Ulvund.

6. Pass På at skolearbei­d blir gjort

– Gjør det lite attraktivt å vaere hjemme ved å kreve at barnet skal gjøre skolearbei­d. Det gjør også at det ikke blir hengende etter i skolefagen­e. Vaer bevisst på at problemet kan løses gjennom tålmodighe­t og åpenhet, sier Ulvund.

søk hjelp

– Dersom barnet ofte trekker seg tilbake for seg selv, har vedvarende vondt i magen før skolestart, mister matlysten, eller blir fort irritert og frustrert når det snakkes om skole, er det tegn man bør vaere obs på, sier Bjørnestad.

Dersom ikke problemene løser seg etter noen dager, bør foreldre ta kontakt med skole og helsetjene­sten for støtte, råd og veiledning, mener ekspertene.

– Hvis problemet ikke har bedret seg i løpet av en ukes tid i samarbeid med skolen, er det lurt å ta kontakt med Pedagogisk Psykologis­k Tjeneste (PPT). Hvis du mener skolen ikke tar problemet på alvor og gir den hjelpen som er nødvendig, kan du klage til Fylkesmann­en. Skolen har plikt til å hjelpe, og noe er galt hvis du og barnet føler dere alene om problemet, opplyser Ulvund.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway