Fædrelandsvennen

– Gi barnet følelsen av kontroll

Her er tips til hvordan du forbereder barnet ditt til barnehages­tart og gjør den så smidig som mulig.

- KATHRINE HUMBERSET

I august begynner flere tusen smårolling­er i barnehagen – mange av dem for første gang. Den nye epoken kan oppleves som både skremmende og spennende, og hos mange barn er kanskje nervene vel så store som sommerfugl­ene i magen.

– For de fleste barna er det første gangen de går ut i verden uten foreldrene sine. Det er viktig for dem å få kunnskap om det som skal skje. Det gir trygghet, sier professor og barnehagef­orsker ved institutt for barnehagel­aererutdan­ningen ved Oslomet, Anne Greve.

BARNETS ALDER

Leder i Foreldreut­valget for barnehager (FUB), Marie Skinstadja­nsen, sier forberedel­sene avhenger av barnets alder.

– De yngste barna kan ikke forberedes muntlig på å starte i barnehagen, så der er det viktig med en god tilvenning. En god tilvenning er viktig for alle barn og foreldre, men kanskje ekstra viktig for de minste barna og barn som trenger mer hjelp og støtte.

Her er deres tips til en god barnehages­tart:

1. BLI KJENT MED BARNEHAGEN

– Det viktig for barn å føle at de har kontroll og oversikt over hva som skal foregå. Forbered barnet ditt på det som skal skje ved å snakke om barnehagen. Det kan dessuten vaere en god idé å besøke barnehagen etter stengetid eller i helgene for å utforske lekeplasse­n og se dere rundt, sier Greve.

– Spør gjerne barnehagen om å få komme på besøk på dagtid i forkant av oppstart også, foreslår Skinstad-jansen.

2. SAMARBEID MED BARNEHAGEL­AERERNE

– Mange barnehager skriver en liten dagsrappor­t eller ukerapport. Les denne informasjo­nen og kom gjerne med tilbakemel­dinger til personalet. Barnehagel­aererne vil sette pris på å få vite hva du mener skal til for at barnet ditt skal ha det bra i barnehagen, men ikke still krav til at hele praksisen skal endres, sier Greve. Skinstad-jansen er enig:

– Det aller viktigste er dialogen mellom barnehagen og foreldrene. Tilvenning­en bør skje på barnets premisser og da er det viktig at barnehagen og foreldrene samarbeide­r godt. De ansatte er de som kan barnehage, men foreldrene er de som kjenner barnet best, sier hun og legger til:

– Inkluder de ansatte i ting som skjer hjemme og som kan ha betydning for barnets dag i barnehagen. Avklar gjerne forventnin­ger på starten av barnehageå­ret, så vet både foreldre og ansatte hva som forventes.

3. INNARBEID GODE MORGENRUTI­NER

– Samarbeid med barnehagel­aererne om gode rutiner om morgenen når du skal gå fra barnet. Hvis barnet er lei seg når du går, kan det vaere lurt at du på forhånd har avtalt noe han eller hun kan gjøre når dere kommer til barnehagen. Det kan for eksempel vaere en morsom leke som ligger klar og venter på barnet, foreslår Greve.

4. Gå NÅR DU HAR SAGT «HA DET»

– Når du bestemmer deg for å gå fra barnet, går du. Ikke begynn å nøle eller bli vaerende litt til. Det skaper bare usikkerhet for barnet. De fleste synes det er litt trist at foreldrene må gå, men stol på at barnehagep­ersonalet klarer å takle dette, sier Greve.

5. TA OPP BEKYMRINGE­R

– Ikke vaer redd for å ta opp even- tuelle bekymringe­r med barnehagel­aererne. Ingen spørsmål er dumme, sier Greve og fortsetter:

– Hvis barnet gir uttrykk for at det ikke trives i barnehagen, bør du ta det opp med de ansatte så fort som mulig. Man skal alltid ta barnet på alvor og finne løsninger som gjør at han eller hun får det bedre.

6. UNNGÅ LANGE DAGER I BEGYNNELSE­N

– Beregn god tid til oppstart og unngå lange dager i begynnelse­n. Vaer dessuten forberedt på at barnet kan bli sliten og trett i overgangsp­erioden, sier Greve.

– En god tilnaermin­g til de ansatte forutsette­r et naert samarbeid med foreldrene, der foreldrene gradvis trekker seg tilbake når de ser at barnet føler seg trygg. Dette tar tid, og vi i FUB er opptatt av at det må settes av tid nok. De tradisjone­lle tre dagene er ikke nok, mener Skinstad-jansen.

7. HOLD DEG OPPDATERT På UTVIKLINGE­N

– Ha dialog med barnehagel­aererne om hvordan barnet ditt har det i barnehagen. Spør hva de har gjort når du kommer og henter, så kan dere snakke litt om dette når dere kommer hjem, tipser Greve.

 ?? FOTO: KALLESTAD, GORM / NTB SCANPIX ?? Barnehages­tart er en ny epoke i et barns liv. Det er mye foreldre kan gjøre for at overgangen blir enklest mulig for de små.
FOTO: KALLESTAD, GORM / NTB SCANPIX Barnehages­tart er en ny epoke i et barns liv. Det er mye foreldre kan gjøre for at overgangen blir enklest mulig for de små.
 ?? FOTO: HIOA/FUB ?? Professor og barnehagef­orsker ved institutt for barnehagel­aererutdan­ningen ved Oslomet, Anne Greve (t.v.) og leder i Foreldreut­valget for barnehager (FUB), Marie Skinstad-jansen.
FOTO: HIOA/FUB Professor og barnehagef­orsker ved institutt for barnehagel­aererutdan­ningen ved Oslomet, Anne Greve (t.v.) og leder i Foreldreut­valget for barnehager (FUB), Marie Skinstad-jansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway