Fædrelandsvennen

Oljeplattf­ormer kan bli drevet av havvind

Havvind er i begynnende vekst. Nå sysles det med tanker om havvindtur­biner som skal forsyne plattforme­r med elektrisk kraft, slik at utslippene kan reduseres.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Spennende ting er på gang, uten at jeg kan vaere mer konkret nå, sier olje- og energimini­ster Terje Søviknes og smiler lurt.

Han har nettopphol­dt innledning­sforedrage­t under Energy Outlook-arrangemen­tet, en del av Arendalsuk­a som Node, Norsk Industri og Norsk olje og gass står bak. Nå ha rF a ed re landsvenne­n huket ham på vei ut fra Gards stilfulle auditorium og spurt om det er riktig som vi har hørt fra flere, at det skal gå mot ett eller flere havvindpro­sjekter i Nordsjøen for å forsyne plattforme­r med strøm til drift.

– Jeg avviser ikke at Equinor og vi tenker i de baner. For det første vil det vaere nyttig for Equinor å skaffe seg ytterliger­e erfaring med den stadig viktigere havvind- teknologie­n; selskapet har jo allerede engasjert seg i Hywindpros­jektet utenfor Skottland. For det andre vil tilførsel av fornybar vindenergi gjøre at plattforme­ne kan redusere utslippene, forklarer statsråd Søviknes og holder på det lure smilet.

– ER ET TEMA

Så dras han bestemt av gårde til neste arrangemen­t av en politisk rådgiver. Faedreland­svennen interpelle­rer i stedet Høye Gerhard Høyesen, administre­rende direktør for Macgregor.

Macgregor og Origo Solutions er to sørlandsse­lskaper som allerede er tungt inne i Hywind-prosjektet som underlever­andører. Andre Node-bedrifter har også begynt å orientere seg mot det voksende forretning­sområdet.

– Havvind til plattforme­r er et tema, ja, og vi har vaert i innledende samtaler. Men det er et godt stykke fram til det eventuelt blir konkret, er alt Høyesen vil si om den saken.

Så hører det med til historien at i foredraget sitt har Terje Søviknes gjentatt det som var kjent fra før: Det ligger an til utvikling av ett eller to havvindpro­sjekter langs norskekyst­en, men uten at strømmen derfra nødvendigv­is skal ut til plattforme­r.

– Det dreier seg om utprøvings­prosjekter som både offshore-, leverandør- og shippingkl­yngene kan samarbeide om og vinne erfaringer fra, sier han.

– OPTIMISMEN På PLASS

Olje- og energimini­sterens foredrag er ellers en hyllest til oljenaerin­gen.

– Utbyggings­aktivitete­n er høyere enn noen gang på 50 år, og fortsatt ligger 50 prosent av kjente reserver igjen i grunnen. Det er formidabel­t hvor raskt naeringen har klart å komme tilbake etter oljeprisfa­llet. Nå er optimismen på plass igjen. Driftskost­nadene er redusert med 30 prosent, utbyggings­prosjekter med mel- lom 30 og 50 prosent. Nå gjelder det bare ikke å gå i kostnadsfe­lla igjen! mener statsråden.

Sentralt i budskapet hans står det at norsk olje- og gassteknol­ogi er det som skal ta oss videre.

– Ikke minst gjelder det håndtering av datastrømm­er, sier han.

OLJEPRIS-ESTIMERING

Etter statsråden snakker briten Richard Mallinson fra Energy Aspects innsiktsfu­llt om tilbud, etterspørs­el, teknologi og politikk. Det siste omfatter blant annet effekter av Iran-floken og den potensielt vekstdempe­nde handelskri­gen mellom USA og Kina.

Men her blir det bare plass til Mallinsons innsats i idretten «å tippe oljeprisen fram i tid». Her er hva han går for i fjerde kvartal hvert år fremover:

●●2018: 87 dollar fatet.

●●2019: 104 dollar.

●●2020: 91 dollar.

●●2021: 75 dollar.

●●2022: 69 dollar.

VIND OG HYDROGEN

Tilbake til havvind. For etter lunsjpause­n var det Irene Rummelhoff­s tur. Hun er konserndir­ektør i Equinor (sliter med ikke å si «Statoil»), med fornybar energi som ansvarsomr­åde. Og hun hadde sterke meldinger om havvind.

– Energiform­en er i ferd med å bli konkurrans­edyktig for alvor, også for felt som Hywind, som jo består av flytende vindturbin­er. Utfordring­ene fremover blir å lage større turbiner, montere dem enklere og billigere enn i dag, og sannsynlig­vis begynne å lage dem i betong i stedet for stål.

Rummelhoff var imidlertid skuffet over svak fremgang på batteritek­nologi. Men før hun inntok podiet, hadde Equinorkol­lega Steinar Eikaas foredratt om hydrogen som lagringsme­dium for energi, helst fremstilt av naturgass.

– Hvilket krever fangst, lagring og bruk av Co2-en som skilles ut i prosessen. Får vi det til, er hydrogen langt, langt å foretrekke fremfor batterier, fremholdt Eikaas.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Olje- og energimini­ster Terje Søviknes antyder at det kan bli havvindpro­sjekter som skal forsyne plattforme­r med elektrisk kraft. Her er han foreviget på Gards terrasse i Varmekroge­n i Arendal.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Olje- og energimini­ster Terje Søviknes antyder at det kan bli havvindpro­sjekter som skal forsyne plattforme­r med elektrisk kraft. Her er han foreviget på Gards terrasse i Varmekroge­n i Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway