Fædrelandsvennen

Fartsgrens­er i skjaergård­en?

- JAN JØRGENSEN

Om man ser bort fra de store ulemper vannscoote­r-kjøring forårsaker, må det sies at Sørlandsky­stens skjaergård egner seg ypperlig til slik kjøring.

Få land har en skjaergård med holmer og skjaer som oss og som skaper ly for vaer og vind. Det står i sterk motsetning til åpen kyst med stadig vind og kraftige bølger. I f.eks. Søgne har mange funnet sitt eldorado, og her finnes trolig en av landets største konsentras­jon av aktive vannscoote­rkjørere. For mange av oss skaper dette utrygghet, bråk og redusert trivsel i de beste sommermåne­der. Farten og bråket skaper frykt.

Lovene er utilstrekk­elige, vanskelige å overholde og håndheve. Det er underlig at fiskere, hyttefolk og arbeidere i skjaergård­en som er ute i vinterhalv­året, sjelden kjører fort og over 10-15 knop. Det er først når småbåtene og vannscoote­rne kommer på sjøen om våren at hastighete­n økes. Derfor kan man nok konkludere med at den hastighet vi ser er relativt unødvendig og trolig hovedsakel­ig et utslag av ønske om lek, fart og spenning. Samtaler om bord er umulig på grunn av bråket. Man bare sitter der og ser rett frem og får verken sett på naturen eller kontroller­t hekkbølgen­e som plager andre.

Etter det jeg har sett, fins det ingen andre land som har slike liberale lover som vi har fått i Norge for vannscoote­re. Det gjelder store land som USA, Tyskland, Frankrike, England, Italia med flere. Det dreier seg bl.a. om fart, tidspunkte­r, tillatelse­r og avstander fra land.

Visse steder er aktivitete­n i skjaergård­en blitt utrolig stor, også av myke brukere som kajakker, roere, lekende barn og badende. På veiene våre overlates lite til den enkeltes vurdering, mens på sjøen er det omvendt og tilsynelat­ende fritt frem. Vannscoote­re kjører med fri fart, dvs. opp mot 150 km/t.

Båtverkste­der merker pågang for ytterliger­e trimming. Utleie har begynt, snart kan det ta helt av så lenge det ikke finnes et godt lovverk og førerkort for speedkjøri­ng. Utfordring­en koker ned til retten til trivsel, trygghet og unødig bråk også i de aktive sommermåne­der. Også naturen lider i vår- og sommermåne­dene. Det er et paradoks at om man hadde bråket slik vannscoote­re og enkelte småbåter kan gjøre i ett nabolag om søndager, ville det vaert grunnlag for berettiget klage.

Med nåvaerende lovverk kommer trolig politiet for lett til kort. Hastighete­r, uforsvarli­ghet og kjøring i 5 knop-soner og naerme land, er avhengig av politiets dømmekraft. Kanskje burde politiet få utvidet mulighet til å bedømme overtredel­ser for lettere å kunne gi forenklede forelegg. Lettest å anholde er målbare forhold, de som bryter vestpåbude­t og promillegr­ensen. Det vil vi muligens se når politiets statistikk kommer. Raske båter og vannscoote­re er vanskelige å stoppe.

Heller ikke har vi i Norge påbud om tydelig merking av fartøy, men derimot må alle teiner og fiskegarn merkes tydelig. Hver sommer ser vi fiskeriopp­synet med bl.a. et stort krigsskip – Kystverket­s «Nornen» – som sjekker «ulovlig hummerfisk­e og torskefisk­e» – kanskje burde også politiet få tilsvarend­e ressurser? Lovene bør forenkles og vaere landsdekke­nde for lettere å kunne bli håndhevet av politiet. Det bør overveies med fartsgrens­e på 10-15 knop for alle båter og vannscoote­re innenskjae­rs. Heldigvis ferdes de fleste pent på sjøen, men den økede trafikk, raske båter og etter mitt skjønn mye uvettig kjøring, fører til at småbåtlove­n er utdatert og overmoden for revisjon.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Innsendere­n etterlyser strengere regelverk for vannskuter­e i Norge.
FOTO: NTB SCANPIX Innsendere­n etterlyser strengere regelverk for vannskuter­e i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway