Fædrelandsvennen

Mangelfull ungdomsdys­topi

- CATHRINE SORDAL

«The Darkest Minds»

USA 2018

Regi: Jennifer Yuh Nelson Manus: Chad Hodge, basert på bokserien av Alexandra Bracken

Aldersgren­se: 12 år

«The Darkest Minds» er enda en film basert på en populaer bokserie om ungdommer i et dystopisk samfunn. ●●Problemet med en sjangertre­nd er at det er mange andre som lager akkurat det samme. Det skal mye til for å tilføre noe nytt og måle seg med de beste som «Hunger Games»filmene og «Divergent»-serien.

Filmen finner sted i USA en gang i framtida hvor en sykdom tar livet av nesten alle barna, og de som overlever utvikler spesielle evner. Barna ses på en trussel av regjeringe­n og blir derfor satt i leirer hvor de blir forsket på. De blir delt inn i ulike fargekateg­orier, hvor de røde og oransje ses på som farlige. Ruby (Amandla Stenberg) er oransje, og må rømme for å redde livet. På veien møter hun noen andre tenåringer som også har klart å rømme, og sammen leter de etter en trygg plass å vaere.

Filmens styrke er ungdommene på rømmen. Forelskels­en mellom Ruby og Liam, lille Zu med de gule gummihansk­ene og den nerdete Chubs som alltid har en smart kommentar på lur. Filmens svakhet er amatørmess­ig regi av Jennifer Yuh Nelson, som tidligere bare har hatt regien på animasjons­filmene «Kung Fu Panda 2 og 3». Scenene blir klisjéfylt­e og forutsigba­re, og hun får ikke fram det beste i skuespille­rne som ofte blir karikerte. Manuset er også irriterend­e mangelfull­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway