Fædrelandsvennen

Takk for nå, Karsten og Petra

- ROY SØBSTAD

«Karsten og Petra på skattejakt»

Norge 2018

Regi: Aurora Gossé, Arne Lindtner Naess

Aldersgren­se: Ikke oppgitt

Den syvende filmen om Karsten og Petra skal også vaere den siste. Det er i grunnen helt greit. ●●«Karsten og Petra på skattejakt» føyer seg pent inn i rekken av enkle, godhjerted­e filmer om de to fem år gamle bestevenne­ne. Denne gangen er handlingen lagt til skjaergård­en utenfor Hvaler, hvor familien til Petra har hytte. Og innimellom all badingen og krabbefisk­ingen som hører slike turer til, får Karsten og Petra også tid til å nøste opp i et mysterium fra morfars barndom.

Og som i de foregående filmene er det kunstneris­ke ambisjonsn­ivået moderat. Spenningsn­ivået blir aldri mer enn så som så. Humoren er av «nåfaller-pappa-i-sjøen»-typen. Skuespille­t er først og fremst funksjonel­t. Kameraet prøver knapt å få noe ut av de vakre omgivelsen­e. Og spørsmålen­e vi får svar på, pirrer ikke akkurat fantasien: Hvem var Kong Olav? Hva er en jettegryte? Hva er et signalflag­g?

Nå er det i og for seg ikke noe galt i koselige filmer – noen og enhver trenger vel litt kos innimellom – men undertegne­de føler seg ganske sikker på at dagens fire–femåringer er godt rustet til å takle adskillig friskere og mer komplekse historier enn dem de får av Karsten og Petra.

Sant å si fortjener de det også.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway