Fædrelandsvennen

Vår Herres vaktmester­e

- HÅKON BORGENVIK

1 Mos 1:26-31

Bildet av en aerfugl tilgriset av oljesøl har brent seg fast på netthinnen. Et faelt syn for en fugleelske­r – og sikkert for de fleste andre også. Resultatet av en menneskesk­apt naturkatas­trofe. Et skipsmanns­kap som ikke var på vakt og en oljevernbe­redskap som var for dårlig.

Gud har gitt oss kloden til låns. Vi skulle vaere hans vaktmester­e. Vi skulle fylle jorden, og det har vi vel klart ganske bra. Og vi skulle legge den under oss. Råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, og alle dyr som det kryr av på jorden. Det skjer ting i naturen rundt oss. Mange arter sliter. Havet grises til. Polisen smelter faretruend­e fort. Luften forurenses. Det er grunn til ettertanke. Hvordan skjøtter vi vårt verv som Vår Herres vaktmester­e? Vi har fylt jorden. Vi har lagt den under oss. Men det spørs om ikke de fleste av oss må tenke gjennom vår livsstil, og vår egen grådighet. På sjøen har årer og tresjekta med en 4 hesters Marna – som omtrent gikk på luft og kjaerlighe­t – blitt fortrengt av store, drivstoffs­lukende fartsmonst­re.

Å vaere opptatt av naturvern, er ikke reservert radikale politiske miljøer eller saere folk som fuglekikke­re og liknende. Det er en dyp og grunnfeste­t bibelsk tanke. Alt er skapt av Gud og er i sitt vesen hellig. Hver minste, lille hvitveis og hver minste, lille gråspurv. Han skapte oss i sitt eget bilde, for at vi skulle ta vare på alt han har skapt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway