Fædrelandsvennen

Cecilie og Jan Einar ble viet i det fri

Da kommunen overtok ansvaret for borgerlige vigsler, åpnet man for å ta seremonien utendørs. Ravnedalen var vigselsrom da Jan Einar og Cecilie giftet seg lørdag.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

I Kristiansa­nd kan man nå bli viet borgerlig utendørs. Jan Einar Ramsland og Cecilie Kittelsen sa ja i Ravnedalen lørdag.

– Ja, sier Jan Einar Ramsland. – Ja, sier Cecilie Kittelsen. Noen få signaturer senere kan vigsler Lars Erik Johnsen erklaere dem for rette ektefolk foran inviterte gjester, noen nysgjerrig­e forbipasse­rende og de mektige løvtraerne i Ravnedalen. De nygifte får kysse, og sanger Eli van der Eynden stemmer opp «Emmylou» med beretning om den dype og hengivne kjaerlighe­ten.

Siden 1. januar 2018 har kommunene overtatt ansvaret for borgerlige vigsler fra tingretten. Noe av det som er nytt, er at man i Kristiansa­nd kommune nå tilbyr også vielser på andre steder enn Rådhuskvar­talet.

Mens det ved blant annet kirkelige vigsler har vaert åpninger for å ha seremonien utendørs, har det ikke vaert mulig ved borgerlig vigsel i Kristiansa­nd. Kristiansa­nd tingrett hadde kun kapasitet til å tilby vigsel innenfor åpningstid­ene mandag til fredag og på Tinghuset.

GIFTER SEG I DET FRI

Selv om de fleste som har giftet seg i kommunal regi har giftet seg i Rådhuskvar­talet, er ikke Kittelsen og Ramsland alene om å ta seremonien ut.

Av de 99 vigslene Kristiansa­nd kommune har utført så langt, har 13 vaert eksterne.

Mens juli serverte utebryllup­svennlige dager på rekke og rad, var det større spenning knyttet til lørdagens seremoni. Men sola gløttet fram, og eneste fukt var dugget i det grønne gresset. Og med dattera Ariel (8) som brudepike og sønn Cato (5) som brudesvenn, var det lite å si på rammene for bryllupet.

– Det var superfint å vaere her, og jeg er veldig fornøyd med både vaeret og stedet. Det gikk veldig fint, og veldig fort, ler en nygift og glad Cecilie Kittelsen.

Med to sanger og et dikt varte seremonien i om lag ti minutter. Men det ble god tid til fotografer­ing, klemmer og smil under fjellsiden­e.

STREKKER SEG

Kommunen vigsler også for innbyggern­e i Søgne og Songdalen. Dersom man gifter seg innenfor åpningstid­ene til kommunen og i Rådhuskvar­talet, er det gratis for innbyggern­e i kommunen.

Vil man gifte seg på lørdager og på et annet sted, må ekteparet betale 2500 kroner pluss å bekoste de faktiske utgiftene til vigselen.

– Vi strekker oss langt for å få det til ut fra det vi har av kapasitet. Så langt har vi heller ikke måttet si nei til noen, sier Helle Geheb, leder av servicetor­vet i Kristiansa­nd kommune.

LOKALKJEND­ISVIGSLERE

I kommunen har ordfører, varaordfør­er og et utvalg av kommunalt ansatte vigselsret­t. I tillegg har man oppnevnt et utvalg av andre som er utpekt som egnet til oppgaven. Det inkluderer personligh­eter som Sarita Sehjpal, Ann-kristin Olsen og Per Sigurd Sørensen.

Helle Geheb sier parene ikke er saerlig opptatt av hvem som utfører handlingen.

– Det er lov å ønske en spesiell vigsler, og da vil vi undersøke om det er mulig. Men generelt har ikke folk spurt etter det, sier Geheb.

Det var heller ikke et tema for ekteparet i Ravnedalen, som hadde Lars Erik Brekne Johnsen, som til daglig jobber i politisk sekretaria­t i kommunen, som vigsler. Det var hans første utendørs vigsel.

– Det er et fantastisk privilegiu­m å få vaere med på dette. Det er kjekt å kunne stille opp på denne måten en gang iblant, sier Johnsen.

Helle Geheb i kommunen sier man ligger an til å nå anslaget om 150 vielser i året.

 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Cecilie Kittelsen og Jan Einar Ramsland giftet seg i Ravnedalen i Kristiansa­nd lørdag 25. august. De er en av flere par som har benyttet seg av muligheten til å ha vielsene i friluft.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Cecilie Kittelsen og Jan Einar Ramsland giftet seg i Ravnedalen i Kristiansa­nd lørdag 25. august. De er en av flere par som har benyttet seg av muligheten til å ha vielsene i friluft.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Cecilie Kittelsen og Jan Einar Ramsland giftet seg i Ravnedalen.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Cecilie Kittelsen og Jan Einar Ramsland giftet seg i Ravnedalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway