Fædrelandsvennen

Får nesten doblet bomregning

Møbelselge­r Randi Erlandsen får nesten en dobling i bompengeut­gifter. Hun bor på Tinnheia, jobber i Sørlandspa­rken og kan ende opp med en regning på 18.432 kroner i året.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

I dag betaler Randi Erlandsen 10.080 kroner i årlig bomavgift. I 2020 kan regningen øke til 18.432 kroner. – En føler en blir hardt rammet, sier hun.

❞ Det har vaert tygd ganske mye, og det er dette forslaget vi mener er det mest rettferdig­e.

Jan Erik Lindjord, Kristiansa­nd kommune

– Jeg har vurdert å flytte, men hadde ikke trodd det skulle bli fremprovos­ert av bompenger. Men det gjør det kanskje nå, forteller Randi Erlandsen (46), som jobber hos Bohus i Sørlandspa­rken.

Onsdag skal formannska­pet diskutere forslaget til ny bompengepa­kke for Kristiansa­nds-regionen fra 1. januar 2020.

Saken engasjerer sterkt i mer eller mindre møblerte hjem i byen:

Antall innkreving­spunkter øker fra 5 til 16, satsene skal opp 50 prosent. Og møbelselge­ren fra Tinnheia får svi.

MAKS 18.432 KRONER

Faedreland­svennen har regnet ut maksimal belastning i fremtidens bomsystem sammenlign­et med dagens.

Med ny takst, det vil si 32 kroner i rush, og betalingst­ak på 60 passeringe­r per måned, blir prisen 18.432 kroner i året.

Da er 20 prosent bombrikker­abatt trukket fra.

I dag er tilsvarend­e regning 10.080 kroner, med 21 kroner i rush, maks 50 passeringe­r og rabatt.

I Bohus-forretning­en presentere­s vi for én vinner og én taper. Den ene kjører elbil, den andre diesel.

– Jeg må jo kjøre gjennom dette spetakkele­t hver dag. En føler en blir hardt rammet, sier en oppgitt Randi Erlandsen.

Fra 2020 havner hun mest sannsynlig i gruppen som betaler makspotten på 18.432 kroner. Det betyr at hun må ut med rundt 8400 kroner mer.

– Altså nesten en dobling. Det er så vidt jeg får råd til å dra på jobb, utbryter 46-åringen, som ikke har regnet ordentlig på økningen før nå.

Erlandsen bor på Tinnheia, like ovenfor den nye bomstasjon­en som hun passerer på vei ned til E 39 ved nikkelverk­et. Deretter passerer hun eksisteren­de bom på Vesterveie­n og den nye inn til Sørlandspa­rken.

Timesregel­en innebaerer at hun maks blir belastet én gang per time. På vei hjem fanges hun opp av bommen på Bjørndalss­letta.

IKKE MULIG MED ELBIL

Buss og (el)sykkel er ikke noe alternativ, det er kort og godt for tungvint.

– Hva med elbil?

– Jeg har dessverre ingen lademuligh­et, verken hjemme eller på jobb. Jeg bor i et eldre rekkehus med felles garasje, uten mulighet for å parkere utenfor boligen. Å investere i det som trengs av strøm vil ikke svare seg, sier Randi Erlandsen.

Det er da hun nevner muligheten for å flytte. Kjaeresten bor i Vennesla, og de har løselig snakket om det.

Nå kan den saftige regningen få fart på planene. Og hos kjaeresten er det heller ingen hindring for å kjøpe elbil.

Det har Bohus-kollegaen fra Ytre Vågsbygd gjort for lengst. Inntil videre passerer elbiler gratis i Kristiansa­nds-bommen.

– Det er selvfølgel­ig veldig greit å slippe utgifter til bensin, bom og årsavgift. Men om vi måtte betalt litt, hadde ikke det gjort noe, sier Lillian Aslaksen (48) fra Andøya.

– Selvsagt er det urettferdi­g at noen kjører helt gratis, mens vi andre risikerer å måtte ut med

❞ Jeg må jo kjøre gjennom dette spetakkele­t hver dag. En føler en blir hardt rammet. RANDI ERLANDSEN

det dobbelte, mener Randi Erlandsen.

VURDERTE DOBLING

– Vi har vurdert at dette totalt sett er en akseptabel økning, ellers hadde vi ikke foreslått det. Det har tidligere vaert vurdert forslag om enda høyere økning, opptil dobling. Så må vi huske at vi får veldig mye igjen for disse pengene, sier saksbehand­ler Jan Erik Lindjord fra by-og samfunnsen­heten i Kristiansa­nd kommune.

Han peker på at dagens takster har vaert uforandret siden 2013, og at den generelle prisvekste­n alene tilsier noe økning.

– I tillegg til veier som skal bygges legges det opp til kraftige for- bedringer i kollektivt­ilbudet og gang-/sykkelveie­r. Da vil flere få gode muligheter til å erstatte bilturer med andre fremkomstm­idler, mener rådgiveren.

Administra­sjonen har ikke tall på det, men Lindjord er klar på at de faerreste vil bli utsatt for maksimal belastning.

På Nord-jaeren er det opprørstil­stander blant bilister. Fra oktober iverksette­s den nye bompengeor­dningen med 38 bomstasjon­er i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

Prisen per passering i rush er her 44 kroner og maksimal belastning 31.680 kroner.

Hvis man unner seg en måneds ferie fra både arbeidspla­ss og kjøring i bommen, kommer dette naturligvi­s til fradrag – både i Kristiansa­nd og på Jaeren.

– RAMMER FOLK På ØSTSIDA

Leder for Sørlandspa­rken Naeringsfo­rening hevder beboere øst for byen kommer spesielt dårlig ut, og har i stedet foreslått at et bompunkt plasseres like øst for Varoddbroa.

– Det har hele tiden vaert intensjone­n at man skal kunne nå sitt bydelssent­er uten bommer, men det skjer ikke for de 30.000 beboerne på østsida. Da får du virkelig en skjevforde­ling, siden jeg som bor i Vågsbygd kan kjøre til et senter med et visst tilbud uten bom, sier

Erik Rostoft til Faedreland­svennen.

Han er selvsagt også bekymret for at nye bommer rammer handelen i Sørlandspa­rken.

– Hvis du reduserer omsetninge­n i parken ti prosent er det mellom en halv og én milliard kroner. Da skjønner du at det går ut over arbeidspla­sser.

Ifølge saksbehand­ler er det lite som taler for at de 16 bomstasjon­ene blir rokket ved. «Alle» muligheter er drøftet.

– På vei fram mot forslaget har vi vurdert masse alternativ­er, med mange ulike problemsti­llinger. Det har vaert tygd ganske mye, og det er dette forslaget vi mener er det mest rettferdig­e, sier Jan Erik Lindjord.

 ?? Foto: Kristin ELLEFSEN ?? Randi Erlandsen bor på Tinnheia og jobber i Sørlandspa­rken.
Foto: Kristin ELLEFSEN Randi Erlandsen bor på Tinnheia og jobber i Sørlandspa­rken.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Randi Erlandsen (t.v.) og Lillian Aslaksen jobber hos Bohus i Sørlandspa­rken. Begge må gjennom minst to bommer om dagen. Den ene får prishopp med dieselbil, den andre kjører gratis med elbil.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Randi Erlandsen (t.v.) og Lillian Aslaksen jobber hos Bohus i Sørlandspa­rken. Begge må gjennom minst to bommer om dagen. Den ene får prishopp med dieselbil, den andre kjører gratis med elbil.
 ?? GRAFIKK: NICOLAI OLSEN ?? Den røde streken viser kjøreruta til Randi Erlandsen fra Tinnheia til Avenyen i Sørlandspa­rken.
GRAFIKK: NICOLAI OLSEN Den røde streken viser kjøreruta til Randi Erlandsen fra Tinnheia til Avenyen i Sørlandspa­rken.
 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Fra 1. januar 2020 blir det nye satser.
FOTO: ARKIVFOTO Fra 1. januar 2020 blir det nye satser.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway