Fædrelandsvennen

Norge i beredskap

Det blir dramatiske dager i det politiske Norge når Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité skal forhøre regjeringe­n om arbeidet med beredskap.

-

Ikke bare én gang, men hele to ganger har Riksrevisj­onen rapportert at arbeidet med en beredskaps­plan ikke har vaert god nok. De har rett og slett ikke levert på det Stortinget har bestilt.

I 2016 kom Riksrevisj­onen med knusende kritikk og slo fast at arbeidet med såkalt objektsikr­ing etter terrorangr­epene 22. juli 2011 fremdeles var svaert mangelfull­t. I juni år kom en like kritisk oppfølging­srapport.

Begge rapportene slår fast at regjeringe­n ligger langt etter fristen, som var satt til 2015, i arbeidet med å sikre objekter som er avgjørende for stats- og samfunnssi­kkerheten. Denne objektsikr­ingen gjelder flere ting – både politiets og Forsvarets egne bygninger, samt bygninger med viktig symbolverd­i og kritisk sivil infrastruk­tur som for eksempel vannverk, strømforsy­ning og datasentra­ler.

I rapporten heter det at dette kan få «svaert alvorlige følger for den nasjonale krisehåndt­eringen, når riket er i vaepnet konflikt, vaepnet konflikt truer eller når Norges selvstendi­ghet står i fare». Riksreviso­r Per-kristian Foss karakteris­erte funnene som svaert alvorlige, noe som er Riksrevisj­onens sterkeste grad av kritikk.

Opposisjon­en mener at regjeringe­n har gitt en ganske pyntet versjon av situasjone­n, og hvis opposisjon­spartiene på Stortinget føler at de har blitt forledet kan det vaere grunnlag for mistillit.

KRF blir igjen et nøkkelpart­i. V og Rødt har begge antydet at de kan stille mistillits­forslag i saken, og verken Ap, Sp eller KRF har avvist at det kan ende med mistillit.

Hvis opposisjon­en skulle samle seg om en mistillit blir det KRF som kan avgjøre utfallet. Det kan bli en knipe for et parti som akkurat nå står i arbeidet med å utrede hvilken side i politikken de skal velge. Det er også uvisst om Apleder Jonas Gahr Støre ønsker seg regjerings­makt nå, men han kan kanskje tenke at dette er sjansen han vil få.

Regjeringe­ns hovedoppga­ve er å sikre og ta vare på befolkning­en. Det er alvorlig hvis dette arbeidet ikke er prioritert godt nok og hvis opposisjon­en får rett i sine mistanker om at Stortinget ikke har fått et godt nok bilde av situasjone­n.

Hvis opposisjon­spartiene på Stortinget føler at de har blitt forledet kan det vaere grunnlag for mistillit

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway