Fædrelandsvennen

Sel skutt i lakseelv

- GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N

En steinkobbe forsynte seg med laks i to uker i Audna. Fredag ble den avlivet.

– Det er en sel som har mesket seg med laks i et par uker. Det har også ført til at det har stoppet mye fisk, og at de ikke har fått flyttet seg oppover elva, sier Espen Halvorsen, oppsynsman­n i Audna.

Dermed ble det gjort vedtak i Fiskeridir­ektoratet om å ta livet av selen. Det gjorde at Halvorsen dro på seljakt fredag kveld.

– Det handler om forvaltnin­g av fiskebesta­nden. Det gjør at man ikke vil ha sel i en elv som Audna, sier Halvorsen.

Selve jakten var også krevende.

– Det er mange hensyn å ta i en elv med fiskere, bebyggelse og trafikk. I tillegg ønsket vi ikke at selen skulle bli liggende i vannet. Du skal helst treffe den i hodet eller nakken for å felle den momentant, sier Halvorsen.

Dermed ventet han til selen gikk i land, og fikk felt selen.

Halvorsen forteller at det ikke er ofte at sel trekker inn i elvene på Sørlandet, men at man også hadde sel i Mandalselv­a tidligere i sommer. For noen år siden måtte man også ta ut en sel i Otra.

– Bestanden er på vei opp i skjaergård­en på Sørlandet, men er fortsatt en fredet art. På landsplan er bestanden sterk og jaktbar, sier Halvorsen.

Lindesnes avis omtalte saken først, og til avisen kommentere­r Tore Jarleiv Lølandsmo, leder av elveeierla­get, at man har funnet rester av laks flere ganger i uka.

– Mange fiskere har observert selen, og de melder om lite fisk i området der den er, sier Lølandsmo til Lindesnes avis.

Halvorsen sier folk gjerne lurer på hvorfor man ikke bedøver slike dyr i stedet for å avlive dem.

– Man har ikke kapasitet til å skulle bedøve og forflytte slike dyr her på Sørlandet. Det er ikke en farbar prosess på et dyr som ikke er en truet art, sier Halvorsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway