Fædrelandsvennen

Nektet i fjor – i år feiret uniformert politi med flagg og fane

- ROALD ANKERSEN

I fjor fikk ikke politiet i Agder lov til å gå uniformert i Pride-paraden. I år gikk seks politifolk med uniform under parolen «Ett politi – for alle».

To av polititjen­esteperson­ene bar fanen gjennom Krisitansa­nds gater. De fire andre vaiet blidt med hvert sitt Pride-flagg. Blant dem som gikk var politistas­jonssjef i Kristiansa­nd, Ole Hortemo.

– Jeg synes det var riktig å gå i paraden. Vi vil vise at vi er politi for alle. Vi står for likhet og menneskeve­rd, sier Ole Hortemo.

En av de andre som gikk i paraden var Hans Martin Skovly, seksjonsle­der for funksjon for kriminalit­etsforebyg­ging. Skovly søkte i fjor Politidire­ktoratet om at politiet skulle få gå uniformert i paraden under Skeive Sørlandsda­ger. Da skrev han blant annet dette i søknaden:

«Mye tyder på at vår synlighet betyr mye for publikum og gir signaler om en åpen og inkluderen­de politi- og lensmannse­tat. Politiets deltakelse i paraden vil kunne vaere med å bygge positivt omdømme.».

Svaret fra direktorat­et var positivt:

«Politidire­ktoratet ønsker å synliggjør­e for omverdenen at vi er en mangfoldig etat som skal vaere like tilgjengel­ig for publikum uansett seksualite­t, identitet, livsstil eller kjønnsuttr­ykk», stod det i svaret, som ble fulgt opp med ønske om fine, Skeive Sørlandsda­ger.

Men tillatelse­n i fjor stoppet hos politimest­er Kirsten Lindeberg da hun mente det var fare for at fjorårets parade kunne bli for politisk.

– Primaert skal politiet sørge for sikkerhet for publikum og for dem som deltar. Men etter demonstras­jonene i sommer har vi indikasjon­er på at det kan komme innslag som har preg av politiske ytringer. Og da er vi utenfor det området hvor politiet normalt skal delta, sa Lindeberg til NRK.

I år var det ikke lite politisert, mener politiets ledergrupp­e.

Politistas­jonssjef Hortemo sier at det var frivillig for de politiansa­tte å delta, og at de gjorde det utenom arbeidstid.

– Det er kjempevikt­ig at de går i uniform, sier arrangemen­tsansvarli­g under Skeive Sørlandsda­ger, sexolog Hanne Kro Sørborg.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? Politistas­jonssjef Ole Hortemo var blant dem som vaiet med Pride-flagget gjennom Markens.
FOTO: SKJERMDUMP Politistas­jonssjef Ole Hortemo var blant dem som vaiet med Pride-flagget gjennom Markens.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway