Fædrelandsvennen

JOHN MCCAIN (1936-2018)

Senator John Mccain er død i en alder av 81 år. Det var kreft og ikke krig som ble hans bane.

- NTB

En erfaren utenrikspo­litiker merket av krigens råskap har deltatt i sin siste votering i Kongressen.

Mccain var naermest forutbeste­mt til å gå inn i de militaeres rekker, ettersom både faren og bestefaren var firestjern­ers generaler. Han ble utdannet ved det amerikansk­e marineakad­emiet og begynte som flyger i sjøforsvar­et.

Under Vietnamkri­gen slapp Mccain så vidt unna med livet i behold da hangarskip­et Forrestal i 1967 ble rammet av en katastrofa­l brann. Samme år ble han skutt ned under et bombetokt over Hanoi. Sterkt skadd ble han tatt, tidvis utsatt for tortur og satt som krigsfange fram til 1973. Vietnamkri­gen merket ham fysisk for resten av livet.

HELT

Desto større var skandalen i juni 2015 da presidentk­andidat Donald Trump snakket nedlatende om Mccains status som krigshelt, til tross for hans nesten seks år i fangenskap, som gjest ved «Hanoi Hilton».

– Jeg liker folk som ikke ble tatt, sa Trump. Han kunne ikke skjønne hvorfor han skyldte Mccain en unnskyldni­ng.

Mccain reagerte på vegne av alle krigsfange­r. Selv var han ikke opptatt av temaet.

REFSER

Sommeren 2017 fortalte Mccain at han hadde fått en kreftsvuls­t i hjernen. Svulsten ble operert bort, men legene ga ham en dårlig prognose og senatoren trakk seg tilbake til ranchen sin i Arizona, hjemstaten som han i seks perioder represente­rte i Senatet.

Noen uker senere karret han seg likevel tilbake til Senatet der han først sluttet opp om Trumps forsøk på å slå en strek over forgjenger­en Barack Obamas helserefor­m, for deretter å lange ut mot egne partikolle­gaer og demokraten­es manglende evne og vilje til å samarbeide.

Noen dager senere var han en av tre senatorer som stemte mot et forslag fra eget parti om ny helserefor­m, noe han også gjorde to måneder senere. Trumps lyktes dermed ikke med å slå en strek over Obamacare, slik han hadde lovet i valgkampen.

SAMARBEID

Vennskapet og samarbeide­t med krigsmotst­anderen og demokraten John Kerry gjorde at den unge politikere­n Mccain entret den politiske arena med en sterkt tro på rasjonelt samarbeid over partigrens­ene.

Idyllen var ikke langvarig. Illusjonen brast da en serie sterkt splittende hendelser feide over Washington: Gingrich-revolusjon­en, Clinton-skandalene, politiseri­ngen av høyesteret­t gjennom striden mellom Bush og Gore om hvem som hårfint vant opptelling­en etter presidentv­alget i 2000.

Senere fulgte 9/11, obstruksjo­nen fra Tea Party-bevegelsen og de to Bush-krigene som USA gikk inn i.

FEILGREP

Den militaere oppveksten og utdannelse­n til Mccain tok overhånd. Han ble leder for heiagjenge­n i Kongressen da amerikansk­e styrker bokstaveli­g talt veltet Saddam Hussein fra sokkelen i april 2003.

Og han mistet mye respekt fra sine motstander­e i Kongressen da han som presidentk­andidat i 2008 valgte Sarah Palin som sin visepresid­entkandida­t. Fornuft og sømmelighe­t, verdier som Mccain hadde kjempet for, gikk trange tider i møte.

Trass i sin støtte til militaere løsninger var han likevel prinsippfa­st når det gjaldt motstand mot tortur, åpenbart på grunn av egne erfaringer fra Vietnam, og han var kritisk til fangeleire­n på Guantanamo-basen.

Han var også en av republikan­erne som tok trusselen om klimaendri­nger på alvor.

TRUMP-KRITIKK

Siden 2016 har senatoren vaert blant de mest profilerte republikan­ske kritikerne av Donald Trump. 81-åring har blant annet anklaget presidente­n for å vaere naiv og egoistisk og for å sympatiser­e med autokrater.

Trumps nylige møte med Russlands president omtalte Mccain som «en av de mest skammelige opptredene­ne av en amerikansk president» i manns minne.

24. august opplyste familien at Mccain hadde valgt å avslutte kreftbehan­dlingen, og allerede dagen etter, 25. august, kom meldingen om at han var død.

Før han tok farvel, gjorde han det klart at Trump ikke var velkommen i begravelse­n.

 ?? FOTO: GERALD HERBERT, AP/ NTB SCANPIX ?? Senator og krigsveter­an John Mccain døde lørdag, fire dager før han ville fylt 82 år.
FOTO: GERALD HERBERT, AP/ NTB SCANPIX Senator og krigsveter­an John Mccain døde lørdag, fire dager før han ville fylt 82 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway