Fædrelandsvennen

Klargjør «plan B» i tilfelle Brexit-sammenbrud­d

- TEKST: NIKLAS HEINSKOU Politiken/faedreland­svennen

Forhandlin­gene mellom Storbritan­nia og EU kan ende uten en avtale om partenes fremtidige forhold. Det må britiske bedrifter og borgere forberede seg på.

Med kun syv måneder igjen til forhandlin­ger ber den britiske regjeringe­n sine borgere og bedrifter om å forberede seg på at forhandlin­gene kan ende uten en avtale.

Torsdag offentligg­jorde regjeringe­n de første 25 av 80 tekniske notater om hvordan britene skal forberede seg i tilfelle forhandlin­gene ikke fører til en handelsavt­ale mellom EU og Storbritan­nia. I et slikt tilfelle skal det vaere planer for alt fra import av medisin og matvarer til helseadvar­sler på sigarettpa­kker.

– Det er ikke det vi ønsker, og ikke det vi forventer. Men vi må vaere klare. Som ansvarlig regjering har vi en plikt til å planlegge for alle muligheter. Derfor må vi ha en fornuftig, ansvarlig og realistisk samtale om hva et «no deal»-scenario betyr i praksis, sier brexitmini­ster Dominic Raab i en tale.

RISIKO På KORT SIKT

Tidligere har den britiske handelsmin­isteren, Liam Fox, vurdert at det er helt opp mot 60 prosent risiko for at forhandlin­gene ender uten en avtale. Dominic Raab deler imidlertid ikke sin kollegas pessimisme. Raab er sikker på at forhandlin­gene vil føre til en avtale – om bare EU velger å matche den britiske regjeringe­ns «ambisjoner og pragmatism­e», som han sier i sin tale.

For regjeringe­ns vedkommend­e betyr forberedel­sene til Brexit blant annet at det skal ansettes flere. Allerede i dag arbeider mer enn 7000 offentlig ansatte med Brexit. Dominic Raab forteller at det er finansieri­ng til å ansette ytterliger­e 9000 personer.

Av de tekniske notatene fremgår det at et «no deal»-scenario vil gjøre livet veldig byråkratis­k for mange av de britiske bedriftene, som ellers ble lovet det stikk motsatte i forkant av folkeavste­mningen om Brexit i 2015.

Dominic Raab, som selv var en av forkjemper­ne for en britisk utmelding, avviser imidlertid at Storbritan­nia er i ferd med å skyte seg selv i foten med sin Eu-skilsmisse.

– Jeg mener klart at Storbritan­nia vil vaere bedre stilt utenfor EU på lang sikt, under alle scenarioer. Men jeg anerkjenne­r risikoene på kort sikt, og disse tekniske notatene handler om å imøtekomme disse.

FRUKTBAR LØSNING

De tekniske notatene er vidtgående og detaljerte. Man kan for eksempel lese hvordan britene vil måtte finne alternativ­er til dansk saed dersom forhandlin­gene med EU ender uten avtale. I notatet «Kvalitet og sikkerhet vedrørende organer, vev og celler i tilfelle mangel på en Brexit-avtale» kan man lese at det i 2017 ble importert saed fra Danmark i 3000 tilfeller.

Dersom forhandlin­gene med EU ender uten avtale, vil britiske fertilitet­sklinikker fortsatt måtte leve opp til de samme kravene for kvalitet og sikkerhet som de i dag har under Eu-medlemskap­et. I notatet kan man imidlertid lese at klinikkene dessuten vil vaere avhengig av godkjennel­se fra EU. Altså må det Eu-avtaler til selv om den store skilsmisse­avtalen med EU skulle falle i fisk.

Dominic Raab vedgår at det vil vaere behov for at Storbritan­nia «importerer» Eu-regler også i tilfelle forhandlin­gene ender uten en avtale. Brexitmini­steren anerkjenne­r også at mange britiske bedrifter i en slik situasjon fortsatt vil vaere avhengig av avtaler med landene på kontinente­t.

Dersom forhandlin­gene ender uten en avtale, håper britene på at EU vil vaere med på å finne pragmatisk­e løsninger på visse områder. Det gjelder blant annet medisin, hvor man håper å få på plass en avtale om at preparater ikke skal testes på begge sider av kanalen.

BACON-BREXIT

Det verst tenkelige scenarioet vil ramme visse bedrifter hardere enn andre. For eksempel beskriver ett av de tekniske notatene at økologiske bønder vil kunne miste adgangen til det europeiske markedet fra og med skilsmisse­datoen, 29. mars 2019, og at det vil ta dem minst ni måneder å innhente ny tillatelse.

Til tross for de åpenbare ulempene, mener Dominic Raab det har vaert en tendens til å overdrive farene ved et «no deal»-scenario.

Han nevner at det i pressen har versert historier om at man ikke vil kunne kjøpe såkalte Blt-smørbrød med bacon, salat og tomat dersom forhandlin­gene med EU ikke fører frem. Storbritan­nia produserer selv 50 prosent av eget matvarefor­bruk, og importerer 30 prosent fra EU. Dominic Raab understrek­er at det ikke vil bli noen «smørbrødhu­ngersnød» i Storbritan­nia.

– La meg forsikre dere om at det fortsatt vil vaere mulig å nyte et Blt-smørbrød etter Brexit, til tross for ville påstander om det motsatte.

Mange ganger under sin tale pekte brexitmini­steren på at regjeringe­n helhjertet går inn for å få på plass en avtale med EU, slik at de to partene kan bygge et «dypt og spesielt» forhold. Men i tillegg sa han at et forløp som ender uten en avtale, også vil kunne gi visse muligheter.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Som ansvarlig regjering har vi en plikt til å planlegge for alle muligheter. Derfor må vi ha en fornuftig, ansvarlig og realistisk samtale om hva et «no deal»scenario betyr i praksis, sier brexitmini­ster Dominic Raab i en tale.
FOTO: NTB SCANPIX Som ansvarlig regjering har vi en plikt til å planlegge for alle muligheter. Derfor må vi ha en fornuftig, ansvarlig og realistisk samtale om hva et «no deal»scenario betyr i praksis, sier brexitmini­ster Dominic Raab i en tale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway