Fædrelandsvennen

Milliontap på reklamasjo­ner

Sør Bolig ansatte ekstra folk for å ta sats til skikkelig vekst. I stedet møtte de flere klager, reklamasjo­ner og tapte penger. Nå er vekstplane­ne lagt på vent.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

– I starten av 2017 hadde Sør Bolig en vekstambis­jon fra 2016. Dette medførte en oppbemanni­ng for å takle denne veksten, sier leder for Sør Bolig Gruppen, Remy Diederiks. Han gir alle svar og kommentare­r via epost.

– Men når aktivitete­n har gått ned har vi nedbemanne­t, legger han til.

Dette har medført at Sør Bolig har gått fra å vaere 24 ansatte til 15 ansatte.

STOR VEKST OG FALL

Sør Bolig-konsernet selger hus og leilighete­r i flere sørlandsby­er og i Vestfold og Telemark. Selskapene hadde en eksplosiv vekst fra 2015 til 2016 og økte fra 179 millioner til 279 millioner kroner i omsetning.

Målet og planen var å fortsette den veksten inn i 2017. I stedet falt salget med 117 millioner kroner, til 162 millioner. Ifølge ledelsen er årsaken noen feilslåtte prosjekter. Samtidig har pene overskudd blitt snudd til et underskudd på 4,3 millioner kroner.

– Mange reklamasjo­ner har hatt innvirknin­g på økonomien, sier Diederiks.

MISFORNØYD­E KUNDER

Faedreland­svennen har skrevet flere saker om Sør Bolig. Mest omtale har det vaert om leilighete­ne på Bråvann Platå i Ytre Vågsbygd i Kristiansa­nd. Beboere klaget etter at de flyttet inn i boliger som ikke var ferdige og som hadde feil og mangler.

Gjennomfør­ingen førte til at Kristiansa­nd kommune fratok dem ansvarsret­ten for prosjektet. Halvannet år etter at beboerne flyttet inn har de ennå ikke fått ferdigatte­st for boligene sine.

I kjølvannet av disse artiklene dukket det opp flere misfornøyd­e beboere, reklamasjo­ner, manglende ferdigatte­ster og dagmulkter i Grimstad, Arendal og Tvedestran­d også.

REKLAMASJO­NER

– Årsaken til lavere aktivitet er at Sør Bolig har brukt mye kapasitet for å rydde opp i de omtalte reklamasjo­nssakene. Dette har kostet en del penger, men det har også kostet ved at de har tatt vekk fokus fra nye og lønnsomme prosjekter, sier Remy Diederiks.

TAPER STORT

Sør Bolig Gruppen består av fem selskaper. Flere av dem går fortsatt med overskudd. Sør Bolig Prosjekt gikk i 2017 med 9,6 millioner i pluss. Sør Bolig Eiendom gikk med 1,5 millioner i pluss mens Sør Bolig AS tapte 15,4 millioner kroner før skatt. Sør Bolig Utleie og Sør Bolig Utvikling hadde nesten ingen aktivitet.

I regnskapen­e til flere av selskapene står det at likviditet­en er anstrengt, og at ikke alle selskapene kan nedbetale sin kortsiktig­e gjeld ved hjelp av sine mest likvid midler.

I årsberetni­ngen for Sør Bolig AS står det at den negative utviklinge­n i økonomien skyldes at deres ansatte har stått for utbedring av store og omfattende reklamasjo­ner for et av sine søstersels­kaper.

Sør Bolig Eiendom har redusert omsetninge­n fra 108 til 38,8 millioner kroner. Selskapet valgte å redusere aktivitete­n for å utbedre reklamasjo­ner, ifølge årsberetni­ngen.

– GÅR BEDRE Nå

Remy Diederiks sier at økonomien ikke skal gå utover kundene.

– Selskapets økonomi og egenkapita­l kan beskrives som god, vi har hatt dårlig likviditet i første halvår, men den er nå løst, sier han.

– Vil selskapene vokse, redusere eller oppretthol­de dagens størrelse?

– Sør Bolig har en god aktivitet med cirka 80 boliger i bygging, samt en god ordrereser­ve, og prognosene viser at vi vil oppretthol­de dagens størrelse. Vi har latt vekstplane­ne ligge for i år og 2019.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sør Boligs hovedkonto­r i Arendal.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sør Boligs hovedkonto­r i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway