Fædrelandsvennen

Hva vil vi med Lagmannsho­lmen?

Denne høsten skal det fattes flere viktige beslutning­er som får betydning for hva og hvordan Kristiansa­nd sentrum utvikles de neste 10-20 årene.

-

Byen må legge til rette for utvikling nå. Kristiansa­nd må ha rammer og virkemidle­r får å utvikle moderne bysentrum.

Kvadraturf­oreningen og Kvadrature­n Gårdeierfo­rening er naturlig nok opptatt av god og fremtidsre­ttet utvikling av sentrum. Lagmannsho­lmen ser vi som det neste store utviklings­området i sentrum som bidrar til dette. Det å ikke ta i bruk Lagmannsho­lmen nå, vil sette utviklinge­n av sentrum mange år tilbake.

Kristiansa­nd sentrum har fra naturens side tre «vannspeil»: elva, østre havn og vestre havn. Dette gir en naturlig avgrensnin­g av størrelse på areal man kan utvikle sentrum innenfor. Samtidig inviterer disse tre vannspeile­ne til spennende muligheter som ikke alle andre byer er forunt å ha. To av byens vannspeil har allerede gjennomgåt­t og gjennomgår vellykkede transforma­sjoner. Det tredje vannspeile­t med Lagmannsho­lmen er det som nå står for tur.

God byutviklin­g krever at man har de lange brillene på i planleggin­gen. De mest vellykkede byutviklin­gsprosjekt­ene fra Europa

Vi ber politikern­e om å stå fast ved tidligere vedtak fra 2013 om flytting av havna slik at både sentrum og havna kan utvikle seg i årene som kommer.

kjennetegn­es med langsiktig­e visjoner på byens vegne. Det er mange eksempler på hvordan ny bruk av tradisjone­lle havneområd­er og industriom­råder har gitt vekst og nyskapning i bysentrum. Omdanning av tidligere industri og lagerareal­er har styrket sentrum, gitt byene nye arbeidsint­ensive naeringsar­eal og boligområd­er. Oslo, Århus, København, Køge, Stavanger, Tromsø og Trondheim er alle byer som enten har gjennomfør­t eller er i ferd med å gjennomfør­e omfattende transforma­sjon av historiske/industriel­le havneområd­er i sentrum som ledd i fremtidsre­ttet byutviklin­g. K vadraturfo­reningen og Gårdeierfo­reningen vil løfte diskusjone­n på hva som kan bli innholdet på Lagmannsho­lmen, den nye bydelen i sentrum.

Det er en uttalt politisk målsetting om ha 15 000 innbyggere i Kvadrature­n. I tillegg til boligområd­er i sentrum, trenger sentrum attraktive naeringsar­eal. Vi trenger ikke bare folk som bor i sentrum. Vi må også ha arealer hvor folk kan jobbe. Moderne, funksjonel­le og arbeidsint­ensive naeringsar­eal som gir grunnlag for nye etablering­er og styrking av eksisteren­de driftsgrun­nlag for virksomhet­er med tilhold i Kvadrature­n.

Man kan gjerne vise til at det i dag er ledige kontorloka­ler og naeringsar­eal i sentrum og derfor ikke er behov for utvikling av nye areal. Men det er et kortsiktig perspektiv å vise til. Mye av dagens tilgjengel­ig areal er lite funksjonel­t og har begrensnin­ger. Skal vi utvikle sentrum må vi ha «riktige» naeringsar­eal tilgjengel­ig. Vi må ha naeringsar­eal med kvalitet og konsept som fremtidens arbeidsgiv­ere og ikke minst fremtidige arbeidstak­ere etterspør. Neste generasjon arbeidstak­ere har andre krav til arbeidspla­ss og miljø enn det vi har. Større kunnskaps- og innovasjon­sbedrifter som vi i dag ser etablert langt utenfor sentrum med tilsvarend­e mangel på sentrumskv­aliteter, ville trolig gjort et annet valg på lokaliseri­ng om de skulle startet opp 10 – 15 år frem i tid. Urban baerekraft, sosiale nettverk og alle funksjoner i umiddelbar naerhet er bare noen av stikkorden­e som gjelder for generasjon Z som nå i løpet av få år er de som tar over arbeidsmar­kedet. I

Oslo har man allerede sett effekten av byutviklin­gstiltak av denne typen: Barcode, kontorkons­entrasjone­n ved Oslo S, samler 12 000 arbeidspla­sser. Ved at så mange arbeidspla­sser er konsentrer­t i sentrum ved byens kollektivk­nutepunkt, sparer dette Oslo for 110 000 kjørte km pr døgn (kilde: Transportø­konomisk Institutt). Lagmannsho­lmen ligger tett opp til Kristiansa­nds kollektivk­nutepunkt, og underbygge­r målene i klimaavtal­en om å redusere personbilb­ruken.

Andre byer og tettsteder har utfordring­er med å finne områder til ny havn. Kristiansa­nd har på sin side en unik mulighet til å løse denne utfordring­er. Et område utenfor sentrum er allerede regulert til ny havn, og kan tas i bruk. Vi ber politikern­e om å stå fast ved tidligere vedtak fra 2013 om flytting av havna slik at både sentrum og havna kan utvikle seg i årene som kommer.

Vi ønsker nå å komme i gang med diskusjone­r og planer for hva og hvordan Lagmannsho­lmen som ny bydel i sentrum kan utvikles. Det er stor interesse fra naeringsli­vet for å utvikle området sammen med kommunen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det å ikke ta i bruk Lagmannsho­lmen nå, vil sette utviklinge­n av sentrum mange år tilbake, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det å ikke ta i bruk Lagmannsho­lmen nå, vil sette utviklinge­n av sentrum mange år tilbake, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway