Fædrelandsvennen

Du har plikt til å hjelpe

- MALIN RYSSTAD MATS LILAND

Hva ville du følt dersom du satt fastklemt i en bil, alvorlig skadd, og i stedet for å hjelpe deg, tar folk bilder?

●●Dessverre er det flere og flere tilfeller av at folk strømmer til med mobilen, i stedet for en hjelpende hånd.

Når du ankommer et ulykkesste­d, er ikke det første du bør tenke på at du må legge ut en snap på «My story», men hva du kan gjøre for å hjelpe, frem til nødetatene ankommer stedet og overtar.

Man kan lure på hvorfor noen tenker at de skal ta bilder av eller filme et ulykkesste­d. Samtidig er media raske til å oppfordre med å ta kontakt hvis man er på stedet og har bilder, video eller tips. Media må si klart ifra at de ikke ønsker bilder/video som er tatt før man har forsikret seg om at tilstrekke­lig hjelp er på plass eller på annen måte er uakseptabl­e eller forstyrren­de.

Det er ikke folks oppgave å dokumenter­e en ulykke eller nødssituas­jon, og det kan vaere både umoralsk og respektløs­t ovenfor de utsatte og pårørende. Derfor må det bli en klarhet på hvor grensen skal gå i forhold til hva som er greit å dokumenter­e, og det må vaere et forbud mot å ta bilder eller filme personer i livstruend­e eller krenkende situasjone­r når den utsatte er identifise­rbar.

Vi har alle en moralsk plikt til å hjelpe medmennesk­er i nød eller fare. Når det samler seg store folkemengd­er rundt et ulykkesste­d, om det er av nysgjerrig­het, eller for å filme og ta bilder, så kan dette hindre eller forstyrre nødetatene i å utføre sitt arbeid. Hvis man ikke kan hjelpe eller bidra på ulykkesste­det, gå bort og la hjelpepers­onell gjøre jobben sin i fred!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway