Fædrelandsvennen

Ideologi, hjernevask og drap på palestiner­e

- ROALD HÅVERSTAD, Vegusdal

Hvorfor er det så lav terskel for å drepe palestiner­e i konfliktom­rådene? Svaret er trolig å finne i Israels hjernevask­ing av jødiske barn i barnehage og skole.

●●Israelsk-jødisk professor Nurit Peled-elhanan sier i et intervju at dersom det fantes en oppskrift for opplaering i rasisme, så følges den til punkt og prikke i Israel. Allerede fra barnehagen laeres barna opp til «å bli soldater», idet de laerer at det er fiender på alle kanter, og alle vil utrydde dem. De tas med til Holocaustm­useeet for en altfor tidlig innføring i historiens grusomhete­r. De er konstant i en slags panikktils­tand, men klarer selvsagt ikke å skille mellom alle fiendene; romere, nazister, arabere, terroriste­r, osv.

Peled-elhanan har gjort et grundig studium av de mest brukte skolebøken­e i historie og geografi i israelsk skole i tiden 1996 – 2009. Ingen av bøkene inneholdt noe som helst positivt, hverken i tekst eller bilder, om den arabiske befolkning­en og deres tilvaerels­e. Hverken historie, kunst, arkitektur, litteratur, landbruk eller kulturtrad­isjoner omtales. Bøkene inneholder ingen foto av palestiner­e, men det finnes illustrasj­oner der de fremstille­s som terroriste­r, flyktninge­r eller primitive bønder. Det tydeliggjø­res, om enn indirekte, at palestiner­ne er noe som ikke skulle ha vaert der. Det brukes uttrykk som « den arabiske trusselen», « palestiner-problemet» og behovet for «en løsning». Når sionistene­s egne massakrer en sjelden gang omtales, dveles det lite ved ofrenes opplevelse, men vektlegges at «hendelsen» tross alt førte til fremgang for den israelske staten.

Barna laerer altså fra tidlig alder å se på minoritete­ne i deres eget land som isolerte grupper som ikke bidrar med noe positivt, og ikke er en integrert del av dagliglive­t. Følgelig oppleves rasisme og diskrimine­ring som legitimt for elevene. Med denne ballasten kommer de så til militaertj­enesten, og blir ytterliger­e rettledet og påvirket av rabbier som formidler Talmud og Halakhah (hellige skrifter og jødisk lov) med lav terskel for å drepe ikkejøder. De mest ekstreme forteller dem at de har lov til å både drepe ikke-jødiske barn og voldta ikkejødisk­e kvinner. Slike holdninger vekker riktignok reaksjoner også blant vanlige israelere.

Rabbi Eyal Karim, som ble nominert som ny sjefsrabbi for okkupasjon­sstyrken for noen år siden, fikk motbør på grunn av sine tidligere utsagn: - Å vaere soldat i en krigssitua­sjon var så krevende at soldatene måtte tillates å voldta attraktive, ikke-jødiske kvinner, for å holde oppe moralen. Han mente jødisk lov tillot dette. Sjefsrabbi­ner Yitzhak Yosef har sagt at dersom en terrorist viser en kniv, så er det mitzva (jødisk bud) at han bør drepes på stedet.

Også i Israel er barn og unge påvirkelig­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway