Fædrelandsvennen

Fotballens skjulte homoer, finnes de?

NFF Agder, altså den lokale delen av fotballfor­bundet, inviterte sammen med Fri Sør og Kilden til gratisfore­stillingen «Ingen er homo i 2. divisjon». Ikke mange kom. Likevel var det viktig.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

●●Forestilli­ngen ble vist to ganger lørdag kveld. På tross av at det var et gratistilb­ud, var det ikke altfor mange som fant veien. Lørdagskve­lden, Marcus & Martinus, feststemni­ngen etter den flotte Pride-paraden tidligere på dagen, alt dette får ta skylden for at ikke det var fullt hus to ganger i Kilden denne kvelden.

Vi som var der fikk oppleve en 45-minutters monolog, til slutt dialog, et teaterfore­drag, eller enmanns-show, selv om de var to? - nok om det – i alle fall en fremragend­e prestasjon og presentasj­on av det uomtvistel­ige faktum at i fotballen, enten vi nå snakker Norge eller verden, der fins det ingen homoer.

Stykkets Kristian er homo. Han spiller for Raufoss. Han leter etter andre homoer i fotballmil­jøet. Han har en fotballgru­ppe på homonettst­edet Gaysir, og chatter med en person som er stor i norsk fotball og som innrømmer at han er homo. Han vil ikke vaere åpen, han har tenkt seg en mulig internasjo­nal karriere. Kristian kaller chatte-vennen Ingen. Ingen er homo. Kristian har laert seg diskresjon­ens regler. Men han forelsker seg i den ukjente chatte-vennen.

Gjennom tre kvarter bretter han ut en rekke problemsti­llinger, stiller mange spørsmål og får ikke like mange svar, om hvorfor det er slik i fotballen? Han sammenlikn­er med jentene. Det er ok å vaere lesbe i jentehåndb­all, og kanskje i fotball? Hva er det med gutta, mennene, fansen, supportern­e, spillerne? Selv kirka ligger foran fotballen i anerkjenne­lse av at noen blant oss er homo.

Andreas Kvisgaard gjør en høyst troverdig Kristian, og når hans drømmer blir oppfylt mot slutten, og «medvirkend­e» Peder Ulven gjør sin meget kroppslige entré, da føles forestilli­ngen som fullendt, fullbrakt og lykkelig forløst. Nevnes må det at noen av Alf Prøysens tekster er elegant innvevd i forestilli­ngen og gir den dybde og nerve.

Dette er en viktig forestilli­ng. Den er underholde­nde og formidler kunnskap. Den er utfordrend­e, vakker, poetisk og morsom. Det er naerliggen­de å si at kulturelle skolesekke­r bør kjenne sin besøkelses­tid.

 ?? PRESSEFOTO ?? Andreas Koschinski Kvisgaard formidler følelser, holdninger og kunnskap som bør ha kraft til å påvirke fotball-norge til aksept av at det også finnes homoer i fotballen.
PRESSEFOTO Andreas Koschinski Kvisgaard formidler følelser, holdninger og kunnskap som bør ha kraft til å påvirke fotball-norge til aksept av at det også finnes homoer i fotballen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway