Fædrelandsvennen

Man må se på vaeret – og ikke bare underlaget – før man velger sko.

Lisbeth Gallefoss og Hilde Furuborg velger terrengsko ut fra passform. Manuellter­apeut Odd Snerthamme­r har et annet viktig råd.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT

Jeg bruker ikke terrengsko på trening. For meg er det viktigere at skoen sitter godt på foten enn at skoen sitter 110 prosent på underlaget. Og på svaberg og fjell synes jeg en asfaltsko gir like godt feste, sier Hilde Furuborg.

I likhet med sin treningsve­nninne Lisbeth Gallefoss snører hun på seg løpeskoene flere ganger i uka, men selv om begge skal ut i det samme terrenget, velger de ofte sko med forskjelli­ge egenskaper.

VELGER TERRENGSKO I KONKURRANS­ER

– I likhet med Hilde er jeg også opptatt av at skoen skal sitte godt på foten, men i tillegg liker jeg også at den gir litt feste i underlaget, saerlig når det er bløtt i skogen og man løper på steiner og røtter. Min erfaring er at man må se på vaeret – og ikke bare underlaget – før man velger sko. Er det tørt i skoen som i dag, er det ingen problem å løpe på asfaltsko, sier Gallefoss – og titter opp på sola som skinner over Baneheia i Kristiansa­nd.

Begge velger terrengsko når de løper konkurrans­er i skogen.

– Jeg synes terrengsko­ene er tryggere når man skal løpe fort på sleipt føre. Men på en rolig treningstu­r gjelder ikke samme problemsti­lling, sier Furuborg.

– MAN Må PRØVE SEG LITT FRAM

Det som kjennetegn­er en asfaltsko er mer demping og slitesterk yttersåle mens en terrengsko har mindre oppbygning og yttersåle i myk gummi, som skal bidra til økt stabilitet og bedre grep på ulent underlag med våte røtter og steiner.

– Min erfaring er at man må prøve seg litt fram for å finne sko man liker. Dette fordi alle har forskjelli­ge føtter, og det betyr for eksempel at sko som er best i test ikke nødvendigv­is passer alles føtter, sier Gallefoss.

Hun har blant annet testet terrengsko med goretex, men løper ikke lenger på det. – Problemet med dem er at det samler seg vann i skoen.

– IKKE KJØP På NETT

Manuellter­apeut Odd Snerthamme­r har følgende råd til dem som skal kjøpe seg terrengsko.

– Husk at føtter er veldig individuel­t. Derfor må du stille krav til selger om at han skal finne sko som passer akkurat til deg. Dette utelukker kjøp på nettet.

Fysioterap­euten til langrennsl­andslaget minner om at terrengsko gir stor belastning på leggmuskul­aturen.

– Jo bedre grep det er på skoen, jo større belastning er det på leggen. Er du sterk i leggen, er det ingen problem. Men begynner du å få dårligere leggmuskul­atur ville jeg gått for mer oppbygning og ikke sett så mye på grep, sier Snerthamme­r.

– Er man mindre utsatt for skader ved å løpe i terrenget kontra på asfalt?

– Man tilpasser ledd og muskulatur i stor grad til det underlaget man trener på. Mange er redde for å trene på asfalt, men det handler om å tilpasse seg det underlaget. Dette er også vitenskape­lig bevist. Jeg tviler for eksempel på at nordmenn er mindre skadet enn hollendere, selv om nordmenn trener mye mer i terreng. Nøkkelen er gradvis progresjon uavhengig av om du trener på asfalt eller i terrenget, sier Odd Snerthamme­r.

HER ER SKOENE SOM BLE TESTET

●●Alle modellene er veid i størrelse 42,5 (herre) og 38 (dame)

●●Alle modellene ligger i prisklasse mellom ca 1200 og 1900 kroner

●●Noen av modellene finnes i flere farger. Fargene kan derfor variere i ulike butikkene.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Lisbeth Gallefoss, til venstre, og Hilde Furuborg er ivrige mosjoniste­r, og løper flere ganger i uka. Men de to treningsve­nninnene velger ofte sko med ulike egenskaper selv om de skal ut i det samme terrenget.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Lisbeth Gallefoss, til venstre, og Hilde Furuborg er ivrige mosjoniste­r, og løper flere ganger i uka. Men de to treningsve­nninnene velger ofte sko med ulike egenskaper selv om de skal ut i det samme terrenget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway