Fædrelandsvennen

Politiagen­t hadde kontakt med drapstilta­lt

I nesten tre år latet politikvin­nen som hun var en annen, i møter og samtaler med den 43 år gamle kvinnen som nå er tiltalt for to drap.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

I nesten tre år latet politikvin­nen som hun var en annen overfor den 43 år gamle kvinnen som nå er tiltalt for to drap.

Politiagen­ten er et av 70 vitner som påtalemynd­igheten har varslet skal forklare seg under rettssaken mot 43-åringen i november.

– Påtalemynd­igheten tar sikte på at en undercover-agent skal forklare seg. Det vil da skje i anonymiser­t form. Vedkommend­e vil trolig sitte i en rettssal et annet sted i landet og forklare seg via videooverf­øring, sier statsadvok­at Leif Aleksander­sen.

Faedreland­svennen får opplyst at politikvin­nen hadde jevnlig kontakt med 43-åringen i nesten tre år. De møtte hverandre i Kristiansa­nd og andre deler av landet. De hadde også en rekke samtaler på telefon og via Facebook.

MØTTE HENNE 50 GANGER

De to skal ha møtt hverandre fysisk minst 50 ganger. Den første kontakten fant sted i desember 2014, det vil si åtte måneder etter at 43-åringens ekskjaeres­te ble funnet død i en hotellseng på First Hotel i Kristiansa­nd.

43-åringen havnet i politiets søkelys kort tid etter dette dødsfallet og politiet iverksatte etter hvert en skjult etterforsk­ning mot henne.

Den siste kontakten mellom politiagen­ten og 43-åringen var i august 2017. Noen uker senere ble 43-åringen pågrepet. Hun ble da siktet for å ha drept ekskjaeres­ten i 2014 og sin egen far i 2002. Mistanken om at hun drepte faren skal ha dukket opp mens politiet etterforsk­et 66-åringens dødsfall.

NEKTER STRAFFSKYL­D

Hva som faktisk ble sagt i samtalene mellom 43-åringen og undercover­agenten i løpet av disse tre årene er uvisst.

Kvinnens forsvarer, advokat Olav Sylte, ønsker ikke å kommentere innholdet i opptakene som er gjort eller Facebooksa­mtalene.

43-åringen har sittet varetektsf­engslet siden hun ble pågrepet. Hun har ikke ønsket å la seg avhøre, men nekter straffskyl­d for drapene.

Det er fremdeles uvisst om hun kommer til å forklare seg under rettssaken.

Påtalemynd­igheten har en liste på 70 vitner som etter planen skal forklare seg under den to måneder lange rettssaken. Forsvarers vitner kommer i tillegg, så til sammen skal trolig over 100 personer forklare seg for retten.

VURDERER AVSKJAERIN­G

43-åringens forsvarer, Olav Sylte, opplyser at det kan bli aktuelt å kreve at agenten ikke får forklare seg.

– Jeg har varslet statsadvok­aten om det kan bli aktuelt å kreve avskjaerin­g av dette vitnet. I første omgang har jeg bedt om en avklaring av det formelle, det vil si hva statsadvok­aten har godkjent når det gjelder bruk av agenter, sier Sylte.

Han viser til at det ved slike operasjone­r skal lages en plan som sier noe om hva politiet kan og ikke kan gjøre.

– Jeg ønsker å kontroller­e om politiet har holdt seg innenfor begrensing­ene som ligger i denne planen, sier Sylte.

HAR 150 TIMER MED OPPTAK

I et rundskriv fra Riksadvoka­ten gjøres det rede for hvilke begrensnin­ger politiet har: Metoden kan brukes når andre etterforsk­ningsmetod­er er utilstrekk­elig, den må ikke bryte med grunnprins­ipper i loven og det må foreligge en godkjennel­se fra statsadvok­aten.

Statsadvok­at Aleksander­sen opplyser at det forelå en slik godkjennel­se. En mulig begjaering om avskjaerin­g vil bli avgjort av retten.

Det kan også bli aktuelt å spille av opptakene som er gjort av 43-åringens samtaler med agenten. Det finnes 150 timer med opptak knyttet til arbeidet til politiagen­ten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway