Fædrelandsvennen

I tillegg til at han selv tapte alt han tidligere har tjent, har Einar Aas påført andre aktører milliardta­p.

- RUNE ØIDNE REINERTSEN NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no 905 23 820

Det er noe 1800-tallsaktig over den utrolige historien til Einar Aas. Den får meg til å tenke på seilskuter­edere som enten tjente seg søkkrike når verdifull last kom vel fram, eller gikk fallitt om skuta gikk ned. Eller på aerverdige handelshus hvor innehavere­n tilhørte byens lille elite, for så å havne i ruin og fornedrels­e når ting gikk skeis. For eksempel at en vekselgjel­d – en aksept – ikke ble innfridd innen angitt dato og klokkeslet­t. Da var inkassorut­inene nådeløse; jevnfør den gamle bankvitsen «Synes De tiden går langsomt? Ta en aksept!»

●●Det vil vise seg om Einar Aas slås konkurs. Skjer det, vil det resultere i en bobehandli­ng som gir omverdenen det innsynet i forretning­sdriften som han tidligere har unngått ved å drive personlig foretak. Nettopp medieskyhe­ten synes å vaere grunnen til valg av selskapsfo­rm; et aksjeselsk­ap må sende sentral informasjo­n til Brønnøysun­d hvert år, et personlig foretak trenger det ikke. Baksiden av medaljen får vi demonstrer­t til gagns nå: I et personlig foretak er innehavere­n ansvarlig med alt vedkommend­e eier og har. I et aksjeselsk­ap begrenses ansvaret til den innskutte aksjekapit­alen. Einar Aas har åpenbart vaert i stand til å kapitalise­re et AS nok til å drive sin risikobeto­nte tradingvir­ksomhet med elektrisk kraft, men har valgt ikke å gjøre det. Konsekvens­en er sannsynlig­vis personlig ruin.

●●Så vil det også vise seg om han klarer å starte på nytt.

●●Så er det noe fascineren­de ved mennesker som våger å ta risiko på det nivået Einar Aas har gjort. Handelen som gikk skeis omfattet el-kraft tilsvarend­e tre ganger Agder Energis årsproduks­jon. Samtidig synliggjør­es en strukturel­l svakhet. For i tillegg til at han selv tapte alt han tidligere har tjent, har Aas påført andre aktører i det samme markedet milliardta­p som nå må dekkes opp. At en privatpers­on – uansett hvor velbemidle­t – kan gjøre det, uten en solid, finansiell eller industriel­l medspiller i ryggen, burde ikke vaere mulig. Og gjett hvor den manglende milliarden må tas fra: Fra vanlige mennesker i Norden, kamuflert på strømregni­ngen eller noe annet fra postkassa. Begrepet «andre aktører» betyr nemlig kraftselsk­aper og banker, i all hovedsak. De holder Folket liv i.

●●Men tilbake til 1800-tallet, naermere bestemt til Arendals- krakket i 1886. Som kjent fikk det store, sosiale konsekvens­er og resulterte blant annet i opprettels­en av Det norske Arbeiderpa­rti. En sentral forskjell mellom da og nå er det sosiale sikkerhets­nettet vi har i oljenasjon­en Norge anno 2018, men som ikke engang var en drøm for 132 år siden.

●●Så selv om Einar Aas’ fallitt er et hardt slag for ham selv og familien, og leit for Grimstad kommune, så fortsetter verden og Sørlandet på sin skjeve gang gjennom tiden.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU ?? Nomeland kraftstasj­on stammer fra en tid lenge før kraftmarke­det ble nordisk, liberalise­rt og åpnet for avanserte finanstran­saksjoner. Men det er energi fra slike installasj­oner som fortsatt ligger til grunn for virksomhet­en Einar Aas har drevet, og som har gått aldeles skeis for ham.
ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU Nomeland kraftstasj­on stammer fra en tid lenge før kraftmarke­det ble nordisk, liberalise­rt og åpnet for avanserte finanstran­saksjoner. Men det er energi fra slike installasj­oner som fortsatt ligger til grunn for virksomhet­en Einar Aas har drevet, og som har gått aldeles skeis for ham.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway