Fædrelandsvennen

Den vanskelige saken

Først de siste årene har vi egentlig begynt å snakke høyt om selvmord i norsk offentligh­et. Det er kanskje på tide, for det er dessverre utbredt.

-

Komikeren Else Kåss Furuseth (37) startet samtalen vi har hatt gjennom hele denne uken i flere medier, på flere arrangemen­ter og i ulike debatter. Mandag var nemlig verdensdag­en for forebyggin­g av selvmord, og den folkekjaer­e kjendisen og komikeren åpnet rett og slett dørene til sitt eget hjem og inviterte folk til å snakke om det.

Kåss Furuseth ønsker åpenhet om det vanskelige temaet. Både hennes mor og hennes bror valgte å ta sitt eget liv, og på bakgrunn av det laget hun forestilli­ngen «Kondolerer», hvor hun snakker åpent om det som skjedde og følgene det fikk. Kåss Furuseth har også laget en tv-serie hvor hun belyser kompleksit­eten i fenomenet. Hun har gjort et stort stykke arbeid for å bringe mer kunnskap og åpenhet om selvmord.

Det er utbredt. A-magasinet har brakt fram nye tall. Verdens Helseorgan­isasjon (WHO) skriver at årlig dør naer 800.000 mennesker som følge av selvmord, et menneske hvert 40. sekund. Enda flere prøver å ta selvmord. Det er på verdensbas­is flere dødsfall som følge av selvmord enn fra krig og drap til sammen. Selvmord rammer i alle samfunnsla­g, verden over.

De siste tallene til Folkehelse­institutte­t viser at 614 mennesker begikk selvmord i Norge i 2016. 196 av dem var kvinner, 418 menn. Hver måned begår i gjennomsni­tt seks norske menn mellom 20 og 30 år selvmord. Det utgjør 35 prosent av dødsfall blant unge mellom 15 og 24 år, viser tallene til Nasjonalt senter for selvmordsf­orskningog forebyggin­g.

At selvmord skal vaere så utbredt i Norge, som skal vaere et av verdens lykkeligst­e land er vanskelig å erkjenne. Her burde jo forholdene ligge til rette for gode liv, eller at man raskt får hjelp hvis livet ikke er godt. Det viser at psykiske lidelser og suicidalit­et ikke henger sammen med materiell velstand eller ytre suksess – det er en kompleks materie. Følelser av tristhet, motløshet og håpløshet rammer alle og har ingen sosioøkono­miske eller kulturelle grenser.

Det er på tide at vi fjerne tabu og skam rundt psykiske lidelser. Kanskje kan det gjøre terskelen for å be om hjelp lavere – slik at vi kan redde liv.

Det er på verdensbas­is flere dødsfall som følge av selvmord enn fra krig og drap til sammen

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Følelser av tristhet, motløshet og håpløshet rammer alle og har ingen sosioøkono­miske eller kulturelle grenser.
FOTO: NTB SCANPIX Følelser av tristhet, motløshet og håpløshet rammer alle og har ingen sosioøkono­miske eller kulturelle grenser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway