Fædrelandsvennen

Ordførere i EUS maktsenter

I tre dager satt Agders ordførere og fylkesordf­ørere på skolebenke­n i Brussel for å laere om EU. Det syntes de var svaert nyttig.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Er du klar over at kanskje så mye som 50 prosent av alle saker som vedtas i kommunesty­rene på Sørlandet har vaert innom Eu-systemet først? Man kan vaere for eller mot unionen – men man må forholde seg til det uansett, sier regiondire­ktør for KS i Agder, Jan Inge Tungesvik.

Vi snakker med ham i en pause under foredragen­e i Norway House vis-à-vis EUS hovedkvart­er i den belgiske hovedstade­n. Norway House inneholder Norges delegasjon til EU.

Her er også Sørlandets Europakont­or som finansiere­s av Agder fylkeskomm­une og kommunene Kristiansa­nd og Arendal.

STUDIETUR

Hvert år har Agder-ordførerne vaert på ulike studieture­r for felles nytte og glede. – Det er noe eget ved å fysisk se hva som skjer rundt om i Europa framfor bare å lese om det, sier Tungesvik.

Denne gangen har de hatt kurs i EU.

– Norge implemente­rer stadig med av det som bestemmes i EU inn i eget lovverk, det er det viktig at de folkevalgt­e vet om, sier Tungesvik.

– Folk flest er selvsagt godt kjent med bilenes Eu-kontroll. Men mange er også berørt av oppgraderi­ngen som skjer i tunnelene våre som er bestemt her, sier han.

En annen vesentligh­et er det kontrovers­ielle vanndirekt­ivet fra EU som legger rammene for forvaltnin­gen av vann. Det er innlemmet i Eøs-avtalen og dermed forplikten­de også for Norge.

VANNDIREKT­IVET

– Vanndirekt­ivet er et godt eksempel på hvordan Eu-bestemmels­ene favner rett inn i vår kommunesty­resal helt oppe i Setesdal. Som kraftkommu­ne er det som skjer i Brussel vesentlig, sier Bykle-ordfører John Rolf Naess (Ap).

Det er første gang han er i Brussel og synes det er interessan­t å se det hele med egne øyner.

Ikke minst setter rådgiver ved Sørlandets Europa-kontor Kristine Lund-tellefsen pris på å få ordførerne hit. Kontoret har ti års jubileum i år, og var det siste regionkont­oret som ble etablert fra norsk side. I alt er det seks norske regionkont­or i Brussel.

FREMMER SØRLANDET

– Vi jobber jo for å fremme Sørlandets interesser i Europa, sikre at landsdelen er mest mulig delaktig i EUS prosjekter. Dessuten er en viktig oppgave å orientere kommunene om de Eu-tilskudden­e som er tilgjengel­ig for dem, sier hun.

Lund-tellefsen mener kontorets eksistens nå er godt kjent av kommuner og naeringsli­v i Agder.

I løpet av dagene ordførerne var i Brussel hørte de foredrag av en rekke sentrale aktører. De har hørt på hva de ulike regionkont­orene i Norge driver med. Ikke minst var de lydhøre da ministerrå­d og nestleder for Norges delegasjon i EU, Knut Hermansen, snakket om status for Norges framtid i EU.

AGDER ENERGI

Dagene ble avsluttet med et foredrag av Jan Pedersen som er seniorrådg­iver og lobbyist for Agder Energi i Brussel. Her har han vaert i ni år. Han har et felles energikont­or med blant annet Energi Norge.

– Målet med å vaere her å øke den nordiske innflytels­en på EUS energi- og klimapolit­ikk, var et av hans budskap overfor dem som er eiere av Agder Energi: Sørlands kommunene.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Rådgiver ved Sørlandets Europa-kontor Kristine Lund-tellefsen i samtale med Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre. Han har hatt omfattende kontakt med EU i mange år, blant annet gjennom å vaere leder for forsknings­nettverket i EU i ti år.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Rådgiver ved Sørlandets Europa-kontor Kristine Lund-tellefsen i samtale med Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre. Han har hatt omfattende kontakt med EU i mange år, blant annet gjennom å vaere leder for forsknings­nettverket i EU i ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway