Fædrelandsvennen

Agder Energi må ut med 18 millioner

- JAN ODDVAR EIDE ARILD SANDVIK

Agder Energi må skyte inn 18,3 millioner kroner i Nasdaqs clearingfo­nd etter tapene til krafttrade­ren Einar Aas fra Grimstad.

– Dette er vår andel av tapet som har oppstått på Nasdaq, sier konserndir­ektør for kraftforva­ltning i Agder Energi, Steffen Syvertsen.

STILLER SPØRSMÅL

– Vi må evaluere denne saken så godt vi kan. Det er helt naturlig at det blir stilt spørsmål til Nasdaqs håndtering av denne saken. Det er viktig at vi har marked som fungerer, og at det er sikkerhet for at aktørene kan innfri de forpliktel­sene de har, sier konsernsje­f Tom Nysted i Agder Energi.

KOSTER PENGER

– Nasdaq sendte ut melding om at medlemmene i dag må stille et beløp tilgjengel­ig, fordelt ut fra den risikoen de har. For oss betyr det 1,9 mill. euro. (18,3 millioner kroner etter dagens kurs.) Det er langt innenfor det vi daglig kan håndtere i Agder Energi, sier Nysted.

Etter «veddemålet» til Einar Aas er clearingfo­ndet tømt. Og medlemmene har forpliktet seg til å dekke tapet og fylle opp fondet.

– Når en av medlemmene ikke greide å innfri sine forpliktel­ser, må fondet avhjelpe situasjone­n, sier Nysted.

VEDDEMÅL

– Er det strømkunde­ne som får regningen til sjuende og sist?

– Dette er som aksjemarke­det. Det er bra når ting går bra, og dårlig når ting går dårlig. Vi har i løpet av de siste ti årene - inkludert 2018 - tilført våre kunder og eiere betydelige beløp på krafthande­l. Kundene tjener godt på at markedet fungerer, sier Nysted.

– Hva tenker du om situasjone­n som har oppstått nå?

– Jeg tenker som alle andre: Hvordan er det mulig? sier Nysted.

– Driver dere med slike veddemål som Aas har gjort?

– Agder Energi har enorm kunnskap på dette markedsomr­ådet. Og det benytter vi oss av. Hvilke instrument­er vi bruker har ikke jeg nok kunnskap til å kunne gå inn på, sier han.

FINSK STORTAP

En rekke selskaper ser ut til å tape store penger på kraftmegle­r Einar Aas sitt tap i kraftmarke­det, som ble kjent torsdag.

Finske Fortum bekreftet fredag morgen at de må ut med 20 millioner euro, i overkant av 192 millioner kroner.

Ifølge selskapet bidro det med 30 millioner euro i Nasdaqs mislighets­fond, det såkalte oppgjørshu­set, som torsdag brukte 114 millioner euro (1,09 milliarder kroner) for å dekke Aas sine tap. Nå må Fortum fylle på sitt bidrag i fondet med 20 millioner euro, som vil bli bokført som tap i regnskapet for tredje kvartal.

Det skrev E24.no fredag formiddag.

Fredag ettermidda­g skriver DN at Statkraft må spytte inn naer 50 millioner kroner for å dekke opp tapet Einar Aas har påført Nasdaq Clearing.

Også DNB er medlem i Nasdaq Clearing og må betale sin andel. DNB må ut med naer tre millioner kroner, bekrefter DNBS informasjo­nsdirektør Even Westerveld, overfor DN.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Konsernsje­f Tom Nysted i Agder Energi.
FOTO: KJETIL REITE Konsernsje­f Tom Nysted i Agder Energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway