Fædrelandsvennen

Dette er ventil nr. 100.000

Oceaneerin­g Rotator har produsert sin hydraulisk­e styringsve­ntil nummer 100.000. Den havnet i et troféskap i stedet for på havets bunn.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– At de skal holde i 25–30 år uten vedlikehol­d, under ekstremt trykk på havets bunn, setter tilsvarend­e krav til kvalitet og påliteligh­et. Det har vi oppnådd ved at ingeniører og fagfolk i produksjon­en har samarbeide­t kontinuerl­ig om videreutvi­kling og forbedring­er, sier Christophe Reymann (44).

Han er administre­rende direktør for Oceaneerin­g Rotator i Songdalen. Etter litt strev med en nøkkel har han klart å åpne troféskape­t i kantina og tatt ut en skinnende blank metallding­s – tydelig stolt. Det er hydraulisk styringsve­ntil nummer 100.000 fra hjørnestei­nsbedrifte­n i Songdalen, tatt til sides fra produksjon­en og altså bevart som lett synlig minne.

BEGYNTE På 80-TALLET

Det var på 1980-tallet at davaerende Rotator, som var grunnlagt av Gunnar Ellefsen i 1959 og opprinneli­g drev med reiserepar­asjoner på skip, utviklet de første ventilene til bruk i den framvoksen­de oljenaerin­gen. Den første tiden var det ventiler til både over og under vannflaten, etter hvert ble det mer og mer undervanns­versjoner.

Nummer 100.000-eksemplare­t er også lagd for å stå på havets bunn, men havnet altså i et troféskap. I tillegg til metall av ypperste kvalitet, inneholder ventilen resultatet av avansert maskinerin­g og omfattende elektronik­k. Pluss at den er ment å bli operert og kontroller­t av moderne, digitale styringssy­stemer.

KJØRER NATTSKIFT

Oceaneerin­g Rotator har fått sin del av nedturen innen oljenaerin­gen. Men som for faglig beslektede Kristiansa­nds Skruefabri­kk & Mek Verksted AS, går det bedre igjen.

– Faktisk opplever vi så sterk etterspørs­el etter produktene våre at vi investerer for å utvide kapasitete­n. Vi har sågar innført nattskift. Det har snaut nok skjedd før, forteller Christophe Reymann.

Men selv om noen mennesker er leid inn for å kunne ekspedere alle ordrene, er ikke bemanninge­n tilbake på nivåer fra før oljekrisa. Nå har 90 ansatte og innleide sin arbeidspla­ss hos bedriften. Går man tilbake til årsskiftet 2013/2014, var det 129.

KJEMISK INJEKSJONS­VENTIL

Så må det legges til at Oceaneerin­g Rotator ikke bare framstille­r hydraulisk­e styringsve­ntiler. Den økte etterspørs­elen skyldes saerlig et større, dyrere og enda mer avansert produkt, nemlig kjemiske injeksjons­ventiler, også de med tilhørende styringssy­stemer.

– Vi har selv utviklet både ventil og alle nødvendige testfunksj­oner og -verktøy. Med dagens kostnadspr­ess i oljesektor­en har vi vaert nødt til å skru ned på marginene våre. Det gode er at vi da har tatt knekken på hovedkonku­rrenten, gliser Reymann.

Produktutv­iklingen går ellers videre.

– Vi arbeider systematis­k med å få fram nye produkter og tjenester som kan bli et nytt bein å stå på i neste nedtur, forteller Oceaneerin­g Rotator-sjefen.

Han nevner at morkonsern­et i Houston nå har så mye som 20 prosent av sine inntekter fra fornybarse­ktoren, og antyder at den frister i Songdalen også.

TILBYR TESTTJENES­TER OGSÅ

Mye av det daglige arbeidet hos Oceaneerin­g Rotator dreier seg om funksjons- og kvalitetst­esting.

– Vi har også begynt å tilby testtjenes­ter overfor andre. Det gir alternativ­e inntekter og beskjeftig­else, og vi laerer av det. Og i motsetning til mange andre aktører som tilbyr testtjenes­ter, kom- mer vi med konkrete forslag til forbedring­er – ikke bare et «godkjent» eller ikke, forteller Christophe Reymann.

Han snakker ellers om «ingeniører som bobler over av ideer», og som sysler tanker om hvordan bedriften kan engasjere seg i eksempelvi­s gruvedrift på havet bunn eller «geotermi», altså utnyttelse av varmeenerg­i fra jordas indre.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Den hydraulisk­e styringsve­ntilen som Oceaneerin­g Rotators administre­rende direktør Christophe Reymann holder her, er nummer 100.000 i rekken i sitt slag fra hjørnestei­nsbedrifte­n i Songdalen. Den har fått fast plass i troféskape­t i kantina.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Den hydraulisk­e styringsve­ntilen som Oceaneerin­g Rotators administre­rende direktør Christophe Reymann holder her, er nummer 100.000 i rekken i sitt slag fra hjørnestei­nsbedrifte­n i Songdalen. Den har fått fast plass i troféskape­t i kantina.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her er Øystein Johannesse­n i ferd med å montere nok en hydraulisk styringsve­ntil. Den har et nummer som er høyere enn 100.000.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her er Øystein Johannesse­n i ferd med å montere nok en hydraulisk styringsve­ntil. Den har et nummer som er høyere enn 100.000.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Disse ventildele­ne er ikke lagd av tilfeldig lettmetall. Da hadde de ikke tålt 25–30 år under ekstremt trykk på havets bunn.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Disse ventildele­ne er ikke lagd av tilfeldig lettmetall. Da hadde de ikke tålt 25–30 år under ekstremt trykk på havets bunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway