Fædrelandsvennen

HISTORISK OLJEKJEMPE MOT SLUTTEN

I løpet av få år kommer Statfjord-feltet med Statfjord A, B og C til å stenge ned. Feltet har hatt en inntjening på over 1500 milliarder kroner.

- TEKST: TOR GUNNAR TOLLAKSEN Stavanger Aftenblad

Statfjord-feltet troner øverst som Nordsjøens største oljefelt. Siden produksjon­en kom i gang på Statfjord A i november 1979 har feltet produsert over svimlende fem milliarder fat oljeekviva­lenter.

Men snart er det altså slutt for feltet som har hatt en inntjening på over 1500 milliarder kroner. Equinor har nå sendt konsekvens­utredning for avvikling av Statfjord A ut på høring. Innen 2022 er Statfjord A stengt ned, videre er det anslått at Statfjord B og C stenges ned innen 2025.

– Opprinneli­g var planen å stenge Statfjord A i 1999, siden den gang har plattforme­n fått store oppgraderi­nger og forlenget levetid ni ganger. Hele feltet har produsert og levert betydelige verdier mye lenger og langt utover det som var forventet.

– Nå skal vi starte med A-plattforme­n, og sørge for en sikker og effektiv nedstengni­ng av en installasj­on. Så langt er det bare satt en planlagt produksjon­slutt for Statfjord A i 2022, men at de øvrige plattforme­ne B og C da ventes å følge tett på fra rundt midten av 2020-tallet, noen årstall her er ennå ikke satt, forklarer pressekont­akt Morten Eek i Equinor.

100 000 fat daglig

Statfjord-feltet som helhet er fortsatt god for om lag tilsvarend­e 100.000 fat oljeekviva­lenter daglig, produksjon­en er fortrinnsv­is gass i dag.

Equinor kunne nok presset enda litt mer ut av feltet, men det anses ikke som lønnsomt nok med tanke på de oppgraderi­nger som må bli gjort – og heller ikke hensiktsme­ssig med tanke på de høye klimautsli­ppene en videre produksjon ville medført.

Tidlig på 1970-tallet fant Esso og Shell olje i Brent-feltet på britisk side i Nordsjø- en. Selskapene antok at feltet strakk seg over på norsk side og ba Industride­partemente­t om å få konsesjon til de norske naboblokke­ne 331/12 og 33/9.

Norske myndighete­r avslo. Chevron var en sterk kandidat til å få Statfjord-konsesjone­n, men siden staten ville eie halvparten i Statfjord, falt dette i dårlig smak hos amerikaner­ne. Amerikansk­e Mobil ble etter hvert valgt som operatør.

Betingelse­n var at det statseide norske oljeselska­pet, Statoil, overtok operatørsk­apet etter ti år. Dette skjedde først i 1987, etter en heftig dragkamp ettersom Mobil selv ønsket å beholde oljegullka­lven Statfjord.

Statfjord A var skjemmet av store overskride­lser. Så store at det kom fram i pressen at det ville vaere bedre å sette pengene i banken framfor å investere i det som ble ansett som et tapsprosje­kt.

Statfjord Som norsk Svenneprøv­e

Det stormet rundt Statfjord-utbygginge­n på slutten av 1970-tallet, og den norske svenneprøv­en fikk dermed en trang fødsel, hvor også farene ved norsk oljevirkso­mhet tidlig kom til syne da fem personer omkom i en brann i skaftet på Statfjord A under klargjørin­g av plattforme­n i februar 1978. 700 personer var ombord på plattforme­n da det begynte å brenne.

Statfjord B ble på sin side også regnet som et økonomisk skandalepr­osjekt, og det ble satt ned egen kommisjon (Mokommisjo­nen) for å granske de økonomiske overskride­lsene.

Men det skulle ikke gå lang tid før Statfjord A, Statfjord B og senere Statfjord C virkelig skulle servere den norske finanskass­en oljepenger og få kritikerne til å stilne. Inntjening­en er av Equinor selv anslått til å ligge på over 1500 milliarder, eller 1,5 billioner, kroner for feltet siden oppstart for snart 39 år siden.

Statfjord-feltet med de tre innretning­ene kostet i sin tid 42,5 milliarder kroner i utbyggings­kostnader.

I Stavanger var Statfjord-utbygginge­n et begrep. Betongunde­rstellene ble bygget i Jåttåvågen, mens han far og de på Rosenberg leverte plattformd­ekkene til Statfjord B og C.

vil la betongunde­rstellet Stå

Totalt beregner Equinor at det vil koste mellom 3 og 3,5 milliarder kroner å fullføre nedstengin­g og opprydding av Statfjord A-plattforme­n. Betongunde­rstellet vurderes å vaere i så dårlig forfatning at det i praksis ikke lar seg gjøre å flyte det opp igjen og taue det til land for opphogging.

Selskapet innstiller i stedet på at de blir stående i flere hundre år før de blir brutt ned av naturens krefter.

I en konsekvens­utredning som Equinor har gjort kommer det fram at oljeselska­pet ser på tre ulike muligheter for Statfjord A:

● Fjerning: Betongunde­rstellet må gjøres flytende igjen. Høy risiko for sprekkdann­elser i betongen. Boreskafte­ne har 42 gjennomfør­inger for lederør på havbunnen som må tettes for å gjøre plattformu­nderstelle­t flytende igjen. Usikkert om dette lar seg gjøre. Det er ikke mulig å garantere at betongunde­rstellet kan holdes flytende på en kontroller­t og forutsigba­r måte. Kan i verste fall ende med havari. Prisanslag:ikke beregnet.

● Delvis etterlatel­se: Betongskaf­tene kuttes 55 meter under havoverfla­ten for å sikre fri ferdsel for skip. Skaftene etterlates på havbunnen ved sidfen av resten av konstruksj­onen eller bringes til land. Høye totalkostn­ader og sikkerhets­messig risiko under utførelsen av arbeidet. Prisanslag: Rundt 1 milliard kroner.

● Etterlatel­se: Anbefalt løsning. Plattformd­ekket fjernes og betongskaf­tene blir rengjort og står igjen. Etter fjerning av plattformd­ekket vil skaftene bli forse-

glet for å hindre tilkomst. Navigasjon­slys for sjø- og lufttrafik­k vil installere­s. Langsom nedbryting, og understell­et vil stå i flere hundre år. Prisanslag: Rundt 300 millioner kroner.

Fjerning av utstyr i skaftene ligger alene på mellom 500 og 800 millioner kroner. Equinor vil ikke fjerne alt utstyr og anbefaler i stedet en forsegling av skaftene hvor bare farlig avfall fjernes. Dermed spares det også kostnader.

Det er også utfordring­er knyttet til det miljøfarli­ge innholdet i borekaksen. Også her har Equinor landet på en løsning om at det blir vaerende på havbunnen. Borekaksen er i dag samlet utover et område på 30.000 kvadratmet­er med høyde på inntil 15 meter. Kostnadene for relokalise­ring er estimert til omlag 350 millioner kroner. Kostnadene for fjerning og transport til land er estimert til mellom 800 millioner og 1 milliard kroner.

Kostnader for tildekking ligger anslagsvis på mellom 20 og 30 millioner kroner.

– Vil dere bruke samme metode for B og C som for A, altså innstille på at betongunde­rstellet blir stående?

– Vi har bare sett på Statfjord A så langt, og der anbefaler vi at understell­et blir igjen. Betongunde­rstellet på plattforme­n som står fast i havbunnen veier omkring 320.000 tonn og må gjøres flytende igjen for å kunne fjernes. Vi har dokumenter­t at strukturen ikke vil tåle de belastning­ene den utsettes for, derfor er dette løsningen vi har løftet fram i konsekvens­utredninge­n som den vi anbefaler, svarer Eek.

– I hvor stor grad har kostnader spilt inn når dere har landet på at dere vil la understell­et stå igjen i sin helhet?

– Alle vurderinge­r når det gjelder risiko, kostnader, miljøhensy­n og alternativ­er vi ser, har ledet fram til denne anbefaling­en. Miljømyndi­ghetene, OD og Ptil laget også i 2012 en rapport som peker på at etterlatel­se av denne type understell på feltet har mindre konsekvens­er for helse og miljø enn ilandførin­g for opphugging og gjenvinnin­g. Totalt sett er etterlatel­se av betongunde­rstellet til A-plattforme­n det vi mener vil gi det beste resultatet, så vil vi nå se hva som kommer av tilbakemel­dinger i høringen som går i høst, sier Eek. ▪

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det var høytidsste­mning da Statfjord A-plattforme­n ble slept fra Leirvik på Stord sommeren 1977.
Det var høytidsste­mning da Statfjord A-plattforme­n ble slept fra Leirvik på Stord sommeren 1977.
 ??  ?? Statfjord-feltet i sin glanstid med sine floteller og lastebøyer. Her fra 1985 like etter at Statfjord C var kommet i drift.
Statfjord-feltet i sin glanstid med sine floteller og lastebøyer. Her fra 1985 like etter at Statfjord C var kommet i drift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway