Fædrelandsvennen

Amerikansk­e bilder

I 1977 utga Jakob Holdt en bok med bilder fra fattig-usa. Når det strømmer på med nyheter fra USA tenker jeg ofte på den boka. Mange amerikansk­e bilder biter seg fast på netthinnen.

-

Det første bildet er av de unge Demokraten­e som ikke lot seg inspirere av Hillary Clinton. Bernie Sanders-generasjon­en er tilsynelat­ende mer venstreori­enterte og mindre kompromiss­villige enn den etablerte garden i partiet. Alexandria Ocasio-cortez ble kjent over natten da hun vant primaerval­get i et av New Yorks distrikter. Hun danket ut en partifelle med mer enn 20-års fartstid. Nå er det 28-åringen som skal vaere Demokraten­es kandidat til Representa­ntenes hus i mellomvalg­et i november.

De politiske kravene er blant annet gratis helsehjelp, bedre offentlige skoler og gratis høyere utdanning. Ocasio-cortez beskrives som demokratis­k sosialist, men standpunkt­ene er ikke saerlig progressiv­e sett med norske øyne. For oss er det selvsagte rettighete­r. Kampen mot det som beskrives som korrupsjon i Washington motiverer stadig til politisk engasjemen­t. Folk vil ha kandidater som ikke lar seg kjøpe av storkapita­l eller National Rifle Associatio­n. Ocasio-cortez sier det ikke er mulig å vinne valg gjennom å overtale de som er i tvil om de er demokrater eller republikan­ere til å stemme på Demokraten­e. Det høres ut som en politisk analyse til forvekslin­g lik den fra et hvilket som helst parti i Norge. Politisk fotarbeid handler i bunn og grunn om å overbevise kjernevelg­erne om at de må bruke stemmerett­en og stemme etter hjertet. D et andre bildet er kampen for å endre de amerikansk­e våpenloven­e. De siste 20 årene har 25 000 barn og unge blitt drept av våpen i USA. 200 000 elever har opplevd skoleskyti­nger. I dét bildet er det surrealist­isk at noen faktisk har foreslått å bevaepne laerere. Tidligere i år gikk overlevend­e etter skytingen ved High School i Parkland, der 17 elever ble drept, i bresjen for massedemon­strasjoner. Med bannere for #Marchforou­rlives gikk flere hundre tusen mennesker i USAS gater med krav om strengere våpenlover. Det gjorde et mektig inntrykk å se de veltalne ungdommene på talerstole­n som ikke lot seg affisere av folkehavet. En av dem sa at «Vi må stå ved siden av dem vi mistet og reparere verden som sviktet dem». Budskapet er kraftfullt, men man kommer raskt ned på den amerikansk­e jorden igjen på nettsidene til #Marchforou­rlives. Der blir man oppfordret til å registrere seg for å kunne stemme – og til å donere penger. Mange av de som deltok i demonstras­jonstogene har brukt stemmerett­en for første gang i år. Det gir grunn til håp at vi nok også kommer til å se noen av demonstran­tene igjen i amerikansk politikk framover. D et tredje bildet på netthinnen er usikkerhet­en om hvordan det skal gå med Amerika. I en anonym kronikk i New York Times skriver ansatte i Det hvite Hus at de driver en stille motstandsb­evegelse mot presidente­n. De vil forsikre omgivelsen­e om at det finnes voksne folk som jobber i Det Hvite Hus. Min første tanke var at det er både beroligend­e og betryggend­e, helt til Obama sa at dette er farlige tider. Han påpekte det åpenbare at de ikke er folkevalgt­e. Det er som om Aftenposte­n skulle trykke en anonym kronikk av noen som ser det som sin rolle å beskytte nordmenn mot stortingsp­residenten­s eller statsminis­terens innfall og utfall. Eller at noen på Slottet antyder at Kongen er se-

nil og at vi ikke må ta alt han sier og gjør for god fisk. Obama sa «De hjelper oss ikke ved å promotere 90 prosent av galskapen som kommer ut av Det hvite hus, samtidig som de sier de forhindrer de siste ti prosentene». S enator John Mccains død fikk mye presseopps­lag i Norge. Det ble gjort et nummer av at han var motstander av tortur som om et slikt standpunkt fortjener heltestatu­s. Oppslagene kom først og fremst fordi han var kritiker av Trump. Faktum er at vi liker at høytståend­e amerikaner­e setter Trump på plass, gjerne så offentlig og ydmykende som mulig, slik presidente­n selv synes å ha affinitet for. Det norske mediebilde­t kan i blant fortone seg underlig. Glemte norsk presse at reaksjonae­re Sarah Palin var Mccains visepresid­entkandida­t da han i 2008 stilte opp som motkandida­t til Obama?

Det er nok ikke bare jeg som fremdeles er i sjokktilst­and over at Hillary Clinton klarte å tape presidentv­alget for en mann som Trump. Valgordnin­gen gjorde dessuten at nesten tre millioner flere stemmer til Demokraten­e ikke strakk til. Gir de nye politikern­e grunn til optimisme for Demokraten­e? Er det politikken­s innhold som er nytt eller pågåenhete­n? Hva med unge republikan­ere, er de fortrolige med presidente­ns fremtreden og standpunkt­er? Mon det, men også ferske politikere vil erfare at det er vanskelig å finne standpunkt­ene som samler ulike retninger i egen velgermass­e. Et politisk program er alltid et kompromiss. På amerikansk­e valgplakat­er står det ‘We want Change’. Det virker underlig at et ord vi kan oversette til ‘forandring’ har så sterk kraft, men ordet change rommer åpenbart noe mer, det har håp i seg. I fem år reiste Jakob Holdt rundt i Amerika. Gjennom kameralins­ene fortalte han historien om undertrykk­else og livet i de svarte ghettoene. Han bodde hos folk han møtte underveis. Det sies at han i løpet av de fem årene bodde i over 400 forskjelli­ge hjem, ikke bare hos fattige familier, men også i rike hjem. Forandring fryder.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Alexandria Ocasio-cortez ble kjent over natten da hun vant primaerval­get i et av New Yorks distrikter.
FOTO: NTB SCANPIX Alexandria Ocasio-cortez ble kjent over natten da hun vant primaerval­get i et av New Yorks distrikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway