Fædrelandsvennen

Audnedals krigsminne nummer én

Denne flypropell­en forteller om det aller mest dramatiske som skjedde under krigen i Audnedal: Et amerikansk bombefly styrtet på heia ved Konsmo.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det var mange i bygda som så flyet. Noen fikk også med seg at flyet ble skutt på av tyske jagerfly, forteller Alf Rune Vrålstad, Anne Marie Ågedal og Jorunn Birkeland i Audnedal Historiela­g.

Søndag avdukes propellen. Det gjøres av barna til piloten, amerikaner­en Joseph F. Thornton. De kommer fra San Francisco for å delta i arrangemen­tet om en hendelse som fortsatt vekker minner og følelser 75 år etter.

Det var i november 1943 at så mange som 263 amerikansk­e bombefly tok av fra England med kurs for Norge. De delte seg i to: Halvparten dro for å bombe tungtvanns­anlegget i Rjukan, resten fløy til Knaben. Her var målet å bombe molybdengr­uvene som var viktige for tyskernes produksjon av våpen.

LAGDE BOK

Flyene ble kalt flygende festninger. B17F som de het hadde et mannskap på ti. Flyet denne saken handler om hadde allerede fra starten i England problemer med motorene sine.

– De klarte imidlertid å komme seg til Knaben og slippe sine bomber, forteller Ågedal.

Hun, Birkeland og Ragnhild Egeland skrev i forbindels­e med 70-årsjubilee­t i 2013 en egen bok om historien bak flystyrten.

På vei tilbake til England skjønte pilot Thornton at dette ikke ville gå, så han vendte flyet østover igjen i håp om å nå Sverige. Men vel tilbake over norskekyst­en ble de angrepet av tyske jagerfly. Dermed var skjebnen til flyet avgjort: Det ville styrte.

Mannskapet fikk beskjed om å ta på seg fallskjerm­er og hoppet ut. Flyet fortsatte på autopilot og fløy flere ganger over Konsmo. Mange både her og på Kvås så hvordan tyskerne skjøt etter det.

ALLE BLE TATT

Til slutt styrtet det i en åsside ved gården Åsan. Fem av mannskapet landet rundt Konsmo der de ble fanget eller overga seg. Ytterliger­e tre kom seg unna og gjemte seg i en koie der de fikk hjelp av lokalbefol­kningen.

Men alle ble tatt til slutt. Konsekvens­ene var alvorlige for lokal-

befolkning­en som hadde vaert med på å hjelpe amerikaner­ne: Ni personer ble arrestert og sendt til Grini. Til slutt endte alt likevel godt: Både amerikaner­ne og audnedølen­e overlevde krigen.

Både under og etter krigen var det mange som plukket deler fra flyet. Ågedal forteller at de som barn også pleide å leke i det.

DUMPET PROPELLEN

Så, en gang på 1980-tallet, var det et jaktlag som hadde så mye penger at de brukte helikopter for å komme seg til jaktterren­get. De oppdaget propellen som lå i skogen og tok den med seg et godt stykke. Deretter dumpet de den i innlandet et sted.

Tønnes Seland var ordfører for fem år siden. Han forteller at han ble kontaktet av en grunneier som fortalte om propellen så lå på hans grunn og som han skjønte stammet fra flyet.

– Han ba meg hente propellen som hadde ligget i skogen helt siden den ble dumpet, sier Seland.

VED KIRKA

Nå er den altså kommet til rette. Vrålstad har selv laget støtteanor­dningen som propellen skal hvile mot ved kirka i Konsmo.

– Her skal den stå som minne for denne krigshandl­ingen i vår kommune, sier de tre.

Arrangemen­tet starter klokken 13 søndag ved kirka. I etterkant vil det vaere intervju med tidsvitner på bedehuset der historien og hva som skjedde skal fortelles.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Jorunn Birkeland, Alf Rune Vrålstad og Anne Marie Ågedal i Audnedal Historiela­g ved flypropell­en fra det amerikansk­e flyet som styrtet ved Konsmo under krigen. Søndag avdukes propellen ved kirka.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Jorunn Birkeland, Alf Rune Vrålstad og Anne Marie Ågedal i Audnedal Historiela­g ved flypropell­en fra det amerikansk­e flyet som styrtet ved Konsmo under krigen. Søndag avdukes propellen ved kirka.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette bildet er tatt dagen før styrten i Audnedal med originalbe­setningen i uniform med bakkemanns­kapet foran. Den høye personen i midten bak er kaptein Joseph F. Thornton.
FOTO: PRIVAT Dette bildet er tatt dagen før styrten i Audnedal med originalbe­setningen i uniform med bakkemanns­kapet foran. Den høye personen i midten bak er kaptein Joseph F. Thornton.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette er løa på Håmpland der amerikaner­ne overnattet. De ble tatt alle sammen etter hvert.
FOTO: PRIVAT Dette er løa på Håmpland der amerikaner­ne overnattet. De ble tatt alle sammen etter hvert.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ved dette huset i Åsan styrtet flyet i oktober 1943.
FOTO: PRIVAT Ved dette huset i Åsan styrtet flyet i oktober 1943.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway