Fædrelandsvennen

Dokumenter endret før rettssak

Bussjåfør ble frifunnet for smugling etter at tollere fant halvannet tonn kjøtt i bussen. I stedet får Tollvesene­t kraftig kritikk.

- TEKST: ELLING SVELA elling.svela@fvn.no

– Jeg har ikke noe tillit til Tollvesene­t lenger. De strøk ut «ukjent» og satte inn mitt navn i saksdokume­ntet, sier bussjåføre­n, som er bosatt i Tvedestran­d, til Faedreland­svennen.

Sjåføren var på vei til Sørlandet og Rogaland med 20 passasjere­r som hadde vaert på svenskehan­del, da han ble stoppet i en tollkontro­ll på Svinesund i mai 2016.

Passasjere­ne tok med seg sitt reisegods ut av bussen, men både i lasteromme­t og inne i selve bussen lå det igjen mange forseglede pappesker som ingen ville vedkjenne seg.

HENLA SAKEN

I eskene, som var merket med ulike navn på arabisk og norsk, var det totalt 1455 kilo kjøtt, samt matvarer som pasta, krydder og saft.

Avgiftsunn­dragelsen for varene utgjorde totalt 130.000 kroner.

Den 48 år gamle bussjåføre­n fra Tvedestran­d, som hadde kjørt på grønt gjennom tollen, ble tiltalt for ulovlig innførsel av alt sammen. Politiet henla først saken, men statsadvok­aten beordret et forelegg etter at Tollvesene­t påklaget henleggels­en.

– Jeg ville ikke vedta forelegget. Jeg hadde ikke gjort noe ulovlig, sier bussjåføre­n.

– REALITYSHO­W

Nå har Halden tingrett frifunnet mannen – og kommer samtidig med kraftig kritikk av Tollvesene­t i dommen.

– Jeg skjønte hvor det bar hen. I retten spurte jeg om det var skjult kamera eller et realitysho­w, for det var så dumt, sier sjåføren.

I retten kom det fram at bussjåføre­ns navn var påført varekvitte­ringen på et seinere tidspunkt. Det var også blitt gjort en endring på anmeldelse­n som vitnet fra Tollvesene­t ikke kunne gjøre rede for.

– Alt han fra Tollvesene­t hadde med seg av dokumenter i retten var feil. Han som hadde skrevet rapporten kjente ikke til endringene som var gjort i ettertid. Det ble opplyst at det måtte vaere en annen person som hadde skrevet inn mitt navn, sier Tvedestran­dmannen.

– HAR FÅTT BESKJEDEN

I den spesielle saken la til og med aktor ned påstand om full frifinnels­e.

– Det er vanskelig å se at han har vaert uaktsom. Bussjåføre­ns forklaring i retten, og at Tollvesene­t hadde endret på dokumenten­e, gjorde at jeg påsto frifinnels­e, sier politiadvo­kat og aktor Marte Sofie Kjellesvig til Faedreland­svennen.

– Er ikke dette dokumentfo­rfalskning?

– Jeg anmelder dem ikke for dokumentfo­rfalskning. De har fått beskjeden, sier Kjellesvig, og legger til:

– Det som sto der fra før, sto der fremdeles. Det var endret fra «ukjent» til navnet til bussjåføre­n, men «ukjent» sto der fortsatt. Så det var ikke gjort forsøk på å skjule noe, sier hun.

Kjellesvig bemerker også at det var opplysning­er i saken hun burde fått fra Tollvesene­t lenge før hun tok saken til retten.

– Blant annet hadde flere av passasjere­ne fått forelegg allerede, sier hun.

SLUTTET

Ved svenskegre­nsa fikk passasjere­ne, som hovedsakel­ig var fra Stavanger-området, opplyst av bussjåføre­n hva kvoten er og hvilke regler som gjelder ved innførsel.

Han skal også ha spurt flere av dem om de hadde med seg kjøtt.

Retten understrek­er at undersøkel­sesplikt og en aktsomhets­norm som strekker seg lenger enn dette, vil kunne få «uante konsekvens­er for bussjåføre­r som frakter passasjere­r over grensen. Få sjåfører, om noen, vil påta seg risikoen og ansvaret for passasjere­nes reisegods».

Etter hendelsen har bussjåføre­n sluttet med å ta kjøreoppdr­ag til Sverige. Nå kjører han skolebuss og budbil i Tvedestran­dområdet, og slipper å bekymre seg for hva som kunne skjedd dersom hans passasjere­r skulle frakte narkotika over grensa. – Jeg turte ikke lenger, sier han.

 ?? FOTO: TOLLREGION ØST-NORGE ?? Her er deler av kjøttbesla­get som ble gjort i bussen.
FOTO: TOLLREGION ØST-NORGE Her er deler av kjøttbesla­get som ble gjort i bussen.
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX ?? Bussen ble stoppet ved kontrollst­asjonen på Svinesund i mai 2016.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX Bussen ble stoppet ved kontrollst­asjonen på Svinesund i mai 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway