Fædrelandsvennen

Uansvarlig klimapolit­ikk?

- ANDREAS HANSEN Vennesla

Oda Sofie Pettersen i Grønn Ungdom har et innlegg i Fvn 21/9-2018 om uansvarlig­het for klimaet, vaeret og vår oljeindust­ri.

●●Alt uvaeret du ramser opp her er ikke noe sensasjone­lt, tilsvarend­e har hendt før både i Europa, Amerika og Asia. Og like ofte og like intenst som dette. Dokumenter dine påstander med statistikk så skal vi tro på det! Men nei, istedet er det de vanlige flosklene som sitat: «vet vi at ekstremvae­r som i høst, kun vil skje hyppigere og hyppigere jo varmere jorden blir». Det vet vi slett ikke, men mange tror det fordi påstanden fremsettes gang på gang, og alltid uten dokumentas­jon.

I virkelighe­ten er det heller motsatt, men å dokumenter­e det overlates til oss som ikke sluker alle disse påstandene rått uten videre. Hvis du hadde tatt deg bryderiet med f.eks. å undersøke med meteorolog­isk institutt ville du lett kunne finne ut at antall ekstremvae­rtilfeller heller har gått ned enn opp de siste 30 årene, men med variasjone­r i hyppighet fra år til år, akkurat som normalt.

CO2 er det blitt forsket på i mange år som den store og faretruend­e klimagasse­n som noen hevder vil få «jorden til å koke». Men ser vi på klimafølso­mheten til CO2, dvs. hvor mye temperatur­en vil stige ved en fordobling, så har resultatet av en mengde forsknings­prosjekter de siste 30 årene vist en fallende tendens fra 6 grader til omtrent 1 grad nå. Ingen tror at atmosfaere­ns Co2-innhold vil øke til det dobbelte i dette århundret, men en økning hadde bare vaert av det gode for planteveks­ten og den grønne planeten!

Du bruker oljefeltet Johan Sverdrup som eksempel på uansvarlig­het, igjen fullstendi­g uten dokumentas­jon. I virkelighe­ten betyr det ingenting for klimaet. Ved stenging ville andre produsente­r og land med glede ta over og forsyne verden med den oljen som da vil mangle. Selv om Norge plutselig stoppet all produksjon og leveranser av olje og gass, og ingen andre overtok, ville det bety en temperatur­reduksjon i 2100 på 0,0004 grader. Dette ifølge MAGICC, en utregnings­modell som FN bruker.

I Norge behøver vi ikke ha dårlig samvittigh­et på grunn av vår oljeproduk­sjon. Hadde vi derimot gjort som Grønn Ungdom foreslår, kuttet ned på vår oljeog gass-industri, hadde vi hatt alvorlig grunn til bekymring. Det ville gitt en drastisk reduksjon i velferdsgo­dene for hele landets befolkning, inkludert den grønne ungdom. Og slett ikke mer penger til «klimadugna­d», et paradoks som Grønn Ungdom og deres likesinned­e ikke er i stand til å se.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway