Fædrelandsvennen

Derfor må KMV med dryport utredes

- BERNT ALBERT

Havna advarer nå mot å ta frem gamle planer for et alternativ som tidligere er forlatt (Kmv-tomta). Men, det er ikke det som er spørsmålet.

Det som det nå gjelder, er å få en faglig utredning av en løsning med havn i KMV og dryport på Langemyr. Dette alternativ­et er aldri blitt utredet og heller ikke vurdert i rådmannens innstillin­g.

Containerh­avna på Lagmannsho­lmen har ca 60 dekar. Ifølge rådmannens innstillin­g er arealbehov­et i Kongsgård-vige 110 dekar. Dette arealbehov er basert på en fire-dobling av containerm­engden frem til 2065.

I Moss havn er arealet 70 dekar. Innlandsha­vna (dryporten) 5 km unna, har 20 dekar. Både Havna og naeringsli­vet er godt fornøyd med den nye løsningen. Containerv­irksomhete­n er ca 20 % større i Moss. I 2017 håndterte Moss Havn 56 500 TEU, mens Kristiansa­nd Havn håndterte 46 310 TEU, en nedgang på 14,7 % fra året før.

Ifølge Nasjonal Havnestrat­egi (2015) s 33 har Lagmannsho­lmen en kapasitet på hele 100 000 TEU – dvs en ledig kapasitet på ca 55 %. Alle de store havnene i Norge (ex Oslo) har en ledig kapasitet på mer enn 50 %. Likevel baserer Havna sitt arealbehov i Kongsgård-vige (110 dekar) på en fire-dobling av containerv­irksomhete­n frem til 2065. Det er grunn til å stille spørsmål om vekstprogn­osene med tilhørende arealbehov.

Det må vaere feil når Odd-leif Berg i havnestyre­møtet 11.ds. opplyste at en ved utfylling i sjøen «må ned på hundre meter». På Arbeiderpa­rtiets møte 20. ds ble Berg bedt om å dokumenter­e dette. Uttalelsen synes å stemme dårlig med det som fremgår av Sitma-rapporten, side 50 og sjøkart. Og ferjekaia, som ligger i samme området, skal bygges ut med 15 dekar i sjøen. Så, det er mulig å få det til –både teknisk og økonomisk.

Det er også feil det som nå sies om at det ikke vil vaere dypt nok for moderne containers­kip. Moss Havn har en dybde i havna på 9 m, som normalt er nok. Også kostnadssp­ørsmålet tilsier at det foretas en ny og sammenlign­bar utredning.

KMV med dryport vil vaere et bedre tilbud, dersom en får det til. Også en slik løsning vil frigjøre Lagmannsho­lmen for byutviklin­g. Vi vil unngå det aller meste av skadevirkn­ingene med Kongsgård-vige, og havna vil få direkte Jernbanefo­rbindelse.

Kravet om faglig utredning er fremmet for å få en best mulig løsning. Vi har tid til det. I Moss tok det 6 mnd å innhente Sitma-rapport. En slik utredning vil ikke forsinke saken og det vil ikke koste saerlig mye. Hva er så galt med å undersøke mer når vi nå har tid til det?

Kort sagt: Intet å tape, men mye å vinne på en utredning av containerh­avn i Kmv-området med dryport på Langemyr.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ??
FOTO: KJETIL REITE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway