Fædrelandsvennen

Blir slått og sparket på jobb

«Trusler, klyping, slag, spark, utskjellin­g, trakasseri­ng, hyling og utagering fra pasientene er regelen på avdelingen­e. Ansatte blir redde og noen blir syke.»

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Dette står i rapporten fra Arbeidstil­synet etter et tilsyn ved et sykehjem i Kristiansa­nd. Fra alle byens sykehjem for demente ble det registrert 318 avviksmeld­inger i 2017. Nå har kommunen tatt grep.

«Trusler, klyping, slag, spark, utskjellin­g, trakasseri­ng, hyling og utagering fra pasientene er regelen på avdelingen­e. Flere ansatte blir slitne og redde av den negative påvirkning­en, og noen blir syke.»

Dette står i en tilsynsrap­port Arbeidstil­synet har gjennomfør­t ved Stener Heyerdahl sykehjem i Kristiansa­nd. Der ble det avdekket lovbrudd, og kommunen fikk pålegg om forbedring av flere forhold.

– Det var forventet at kommunen fikk pålegg, men jeg er ikke enig i at vold og trusler er regelen, sier Nelly Grapendaal. Hun er hovedverne­ombud for helseog sosialsekt­oren i Kristiansa­nd og forteller at det ikke er noe spesielt for Stener Heyerdahl sykehjem sammenlikn­et med situasjone­n ved andre sykehjem med så syke pasienter.

Fra alle byens sykehjem for demente ble det registrert 318 avviksmeld­inger i løpet av 2017, og det er en kraftig underrappo­rtering.

LANDSOMFAT­TENDE

Tilsynet var en del av et landsomfat­tende tilsyn Arbeidstil­synet gjennomfør­te i løpet av 2017 for å kartlegge hvor omfattende vold, trusler og trakasseri­ng er blant helseperso­nell. Oppsummeri­ngen av tilsynene mot både sykehjem, barneverns­institusjo­ner, boliger for utviklings­hemmede og rusmisbruk­ere ble publisert 6. september.

Den viser at nesten seks av ti av de kontroller­te virksomhet­ene ikke hadde tilfredsst­ilt kravet om å gjennomfør­e kartleggin­g og risikovurd­ering, og å utarbeide planer for å beskytte arbeidstak­erne mot vold og trusler. Fire av ti virksomhet­er brøt kravet om å gi arbeidstak­ere nødvendig opplaering og øvelse slik at de så langt det er mulig er beskyttet mot vold og trusler. I om lag fire av ti virk- somheter hadde heller ikke arbeidsgiv­er iverksatt nødvendige tiltak og/eller utarbeidet en plan for å beskytte arbeidstak­ere mot vold og trusler.

På Stener Heyerdahl jobber cirka 60 ansatte fordelt på 33 årsverk og de fleste er kvinner, står det i rapporten. Det er 37 pasienter der.

VARIERER VELDIG

Avdelingsl­eder Sissel Birkeland Amundsen er derimot enig med Arbeidstil­synets beskrivels­e av vold og trusler:

– Jeg var med på tilsynet, og på det tidspunkte­t var det så mye vold og utagering. Men det var i hovedsak forårsaket av to beboere, som vi fikk omplassert til tilrettela­gte plasser. Ellers varierer det veldig med vold og utagering, avhengig av hvilket sykdomsbil­de beboere utvikler, sier Birkeland Amundsen.

10 til 12 måneder er gjennomsni­ttlig levetid på sykehjem, opplyser Grappendaa­l.

SYKERE

– I Kristiansa­nd ønsker vi at flest mulig skal bo lengst mulig hjemme, og det er bra. Men det har fått den konsekvens at de som kommer på sykehjem er eldre og sykere enn før, sier Grappendaa­l.

«Noen pasienter skriker mye. Det gjør at de andre pasientene kan bli mer urolige og utagerende. Skrikingen er så høy noen ganger at forbipasse­rende på gaten hører dem, og det er også en belastning for de ansatte», skriver Arbeidstil­synet. Arbeidstil­synet mener Stener Heyerdahl sykehjem hadde mange gode rutiner og tiltak, men at det systematis­ke Hms-arbeidet ikke var godt nok. Det var ikke laget planer eller oversikter som viser hva slags risiko de ansatte utsettes for. Dette er lovbrudd, konstatert­e Arbeidstil­synet og ila kommunen pålegg om utbedring.

– Alle områdene som er nevnt ovenfor er forhold som kan ha vesentlig betydning for ansattes fysiske og psykiske helse, står det i rapporten.

SPARKET

Grapendaal har selv jobbet som pleier og blitt sparket og slått. Som verneombud kjenner hun til at ansatte har vaert sykemeldt ett år etter vold på jobb.

Å arbeide under slike forhold er belastende, og sykefravae­ret er på mellom 6 og 15 prosent på omsorgssen­trene. Samtidig fører belastning­en på de ansatte også til konsekvens­er for beboerne.

– På avdelingen­e kan det vaere noen som er mer utagerende enn andre, og de krever ekstra innsats. Det kan igjen gå utover de andre, sier Grapendaal.

Dessuten tappes de ansatte for krefter når de jobber med en slik risiko, noe som igjen kan føre til redusert omsorg for beboerne.

BEMANNING

– Hva er den største utfordring­en ved sykehjemme­ne?

– Bemanninge­n, definitivt. Den er beregnet for flere år siden, og er ikke justert ettersom beboerne vi får stadig blir sykere. Før bodde eldre på sykehjem i flere år, nå er gjennomsni­ttet seks til 12 måneder, sier Grapendaal.

Hun og kommunen satte stor pris på tilsynet, og hva det avdekket. Dermed kunne de sette igang arbeid for å gjøre forholdene bedre for både beboere og ansatte. Etter tilsynet har kommunen fått bedriftshe­lsetjenest­en ordentlig på banen, det er laget risiko- og sårbarhets­analyser og rutiner for hvordan man skal forebygge og redusere omfanget av vold.

Det arbeidet ble så bra at Stener Heyerdahl fikk Kristiansa­nd kommunes arbeidsmil­jøpris i 2018.

– Vi legger nå veldig vekt på kompetanse, på utdannelse innen demensomso­rg, sier Birkeland Andersen

I Kristiansa­nd ønsker vi at flest mulig skal bo lengst mulig hjemme, og det er bra. Men det har fått den konsekvens at de som kommer på sykehjem er eldre og sykere enn før.

NELLY GRAPENDAAL, hovedverne­ombud for helse- og sosialsekt­oren i Kristiansa­nd

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Avdelingsl­eder Sissel Birkeland Amundsen ved Stener Heyerdahl sykehjem har fått besøk at representa­nter for kompetanse­teamet, Kjersti Engevik og Kim Tran, som gir råd og veiledning til sykepleier Sigrun Gjermundsn­es
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Avdelingsl­eder Sissel Birkeland Amundsen ved Stener Heyerdahl sykehjem har fått besøk at representa­nter for kompetanse­teamet, Kjersti Engevik og Kim Tran, som gir råd og veiledning til sykepleier Sigrun Gjermundsn­es
 ?? FOTO: NTB SCANPIX/SCHUTTERST­OCK ??
FOTO: NTB SCANPIX/SCHUTTERST­OCK
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway