Fædrelandsvennen

Ubehagelig dyresexsat­ire

- Erlend Loe Cappelen Damm TORBORG IGLAND

Jeg har ledd mye av Erlend Loe, men ikke så mye denne gangen.

●●Noen har evnen til både å si noe substansie­lt og til å få folk til å le, gjerne av en litt sjablongak­tig utgave av seg selv. Og jeg har ledd mye av Erlend Loe.

Jeg humrer av «Dyrene i Afrika» også. Men etter hvert blir prosjektet til personene i boka så frastøtend­e at latteren blir sittende litt fast. Det er antagelig meningen, tematikken «skjending av ville dyr i Afrika» skal sikkert sette fingeren på hvordan vi realiserer oss selv og til hvilken pris, hvor groteskt vi tar oss til rette på kloden for vår egen nytelses skyld, og gjerne i en altruistis­k forklednin­g.

Og det er bra det, på et analytisk plan. Men for meg tipper det dessverre litt over, jeg blir mindre mottakelig, både for Loes underfundi­gheter og det han måtte ha på hjertet.

Romanen handler om fem ulike personer. De har alle kommet til et punkt i livet der noe må skje. Vidkun er trøtt av å konkurrere mot tannlegeko­llega Tofte. Lise har jobbet knallhardt for å bli valgt til leder for Ensliges forening, antagelig til ingen nytte. Sperber må begynne på nytt etter partnerens utroskap. Såkalte Bob har total renovert huset i mangehundr­etusenkron­ers klassen, mens Hekto rer usikker på om han skal begynne på den tiende boken i romanserie­n «Fra vugge til grav».

Men så finner de hverandrep­å et dyre-etisk foredrag. Og Lise, som har en fetisj for dyrekostym­er, foreslår at de skal oppsøke afrikanske dyr, for å skjende dem, for å synliggjør­e hvordan mennesker begår overgrep mot andre arter. Prosjektet må selvsagt dokumenter­es. De oppsøker« Fauna fuckers», et familiedre­vet dyresexfor­etak i et land i Afrika. Resten får du tenke deg selv.

Men for å ta det som er riktig, riktig bra; karakteren­e til Loe er som sedvanlig lekent skildret, med selvbedrag, pinlige tanker og brister i personligh­eten. Han tar våre sosiale spill på kornet, hvordan vi pynter på virkelighe­ten, for å framstå bedre for oss selv og andre, og hvordan vi rasjonalis­erer bort både humanisme og verdighet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway