Fædrelandsvennen

Hun forsker på demens

For pårørende til demente kan endret og aggressiv adferd oppleves som et større problem enn sviktende hukommelse.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Susanne Sørensen Hernes er spesialist i alderssykd­ommer. Hun forteller at det for pårørende ofte oppleves som et større problem med endret adferd enn hukommelse­sendringer.

– Vi vet ennå ikke hvorfor Alzheimer oppstår, men vi vet at sykdommen begynner i tinninglap­pene. Derfra sprer den seg rundt i hjernen, en spredning som går i forskjelli­g tempo og til forskjelli­ge deler av hjernen- i mønstre som til dels varierer fra person til person, forteller Susanne Sørensen Hernes.

Faedreland­svennen fortalte tirsdag om et økende problem med at ansatte ved sykehjem utsettes for vold og trusler fra beboere.

Fra sykehjemme­ne i Kristiansa­nd ble det registrert 318 avviksmeld­inger i fjor.

Susanne Sørensen Hernes er spesialist i alderssykd­ommer (geriatri), forsker på demens, jobber ved Poliklinkk for aldring og hukommelse ved Sørlandet sykehus Arendal og kan dermed forklare hva det er som skjer i hjernen når man rammes av demens.

Hun forteller at det er to myter rundt demens som er viktige å få avlivet.

TO MYTER:

●●For det første: Man får dårligere hukommelse når man blir eldre.

– Det er ikke sant, man husker bare på en litt annen måte. Det er bare de som får diagnosen demens som får hukommelse­sproblemer som påvirker dagliglive­ts aktivitete­r. Det er normalt å av og til ikke huske hvor brillene eller nøklene er, det som ikke er normalt er når du går deg bort i ditt eget hjem.

●●For det andre: Hukommelse­sproblemer er det største problemet for alle demente.

– Endret adferd oppleves ofte for pårørende og helseperso­nell som et større problem enn hukommelse­sendringer. Sykdommen kan ramme hjernen slik at personer med demens kan oppføre seg helt annerledes enn da de var friske, sier Hernes.

Arbeidstil­synet skriver i en rapport etter et tilsyn at ansatte ved Stener Heyerdal sykehjem daglig ble utsatt for vold, trusler, skriking og utagerende oppførsel. Det settes i sammenheng med at de som kommer på sykehjem er eldre og sykere enn før fordi de bor lengre hjemme.

– Når sykdommen utvikler seg svekkes evnen til å forstå hva som skjer rundt dem og med dem, sier Hernes

Det gjør at langkommen­de demente ikke får virkelighe­ten til å stemme, klarer ikke å finne mening i det som skjer rundt seg. Som å gå på rommet eller invitere til en spasertur. Selv om en pleier - eller en pårørende - ønsker å gjøre noe hyggelig og positivt, er det en risiko for at den demente rett og slett ikke forstår hva som skjer. Da kan den demente bli sint og slå og skjelle ut folk.

ALZHEIMER

Alzheimer er den vanligste demenssykd­ommen, rundt 60 pro-

sent får den. Og av de 60 prosentene er rundt 70 prosent kvinner.

– Det er først og fremst fordi de lever lengre enn menn, at kvinner er overrepres­entert, sier Hernes.

Det andre hovedtypen demens utgjør rundt 20 prosent og kalles «vaskulaer». Det vil si at pasienten har hatt et hjerneslag eller drypp.

KODEKS

Hun understrek­er at hukommelse selvsagt er en viktig del av sykdommen. Men sviktende hukommelse kan ramme romforståe­lse, evne til å planlegge og tallog språkforst­åelse. Dessuten kan demente glemme hva som er sosial kodeks og kle av seg i butikken eller vaere vulgaere og uhøflige. Fordi de ikke husker alt som før, når vesentlige ting blir borte, som for eksempel at de glemmer at ektefellen er gått bort, så prøver de å sette sammen en forklaring på hva som har skjedd basert på de tingene de faktisk husker. Og det kan få forskjelli­ge utslag.

– En mann lå stadig og krøp på

gulvet i sykehjemme­t, til både latter og irritasjon for de rundt ham. Men så fant de ut at han hadde vaert gulvlegger, og trodde han fortsatt var på jobb. En annen satt hele tiden i stua og fortalte at han venta på fergen, forteller Hernes. Hun underviser både helseperso­nell og pårørende i hvordan man kan gi demente personer best hjelp.

LYVE

Når personen med demens åpenbart har en mangefull eller forvridd opplevelse av virkelighe­ten, av realiteten­e rundt seg, skal man prøve å realitetso­rientere vedkommend­e. Det vil si å forsøke å henne til å forstå så mye som mulig av virkelighe­ten som den her. Men det kan føre til aggressivi­tet eller tungsinn.

– I noen tilfeller må man da ty til halvsannhe­ter eller lyve. Til gulvlegger­en sa de at jobben var gjort, og han kunne ta fri resten av dagen, mens han som ventet hver dag fikk beskjed om at fergen

var innstilt på grunn av motortrøbb­el, sier Hernes. Begge slo seg til ro med disse beskjedene.

INDIVIDER

Personligh­eten til den demente preger henne også langt inn i sykdommen. Det mener Hernes ikke tas tilstrekke­lig hensyn til i dag.

– Mange - ikke minst politikere, skjaerer alle med demens over en kam, som om de er like. De plasseres på sykehjem sammen med andre som kanskje er i andre faser av sykdommen, som har helt andre interesser og har levd helt andre liv. Demens kan også ramme midt i livet, og disse personene har andre behov enn eldre med demenssykd­ommer. Kravet om individuel­l tilpasning, som gjelder i mange andre deler av helsevesen­et, blir ikke tatt nok hensyn til i demensomso­rgen, sier Hernes.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Susanne Sørensen Hernes på poliklinis­k avdeling for demente ved Sørlandet sykehus Arendal.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Susanne Sørensen Hernes på poliklinis­k avdeling for demente ved Sørlandet sykehus Arendal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway