Fædrelandsvennen

Max August med i Den Norske Opera

Max August Key Graarud (18) er en av 12 som er tatt ut til Den Norske Opera og Balletts eksklusive «På tå hev»-prosjekt.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Max August Key Graarud (18) er tatt ut til Den Norske Opera og Balletts eksklusive «På tå hev»-prosjekt.

– Jeg ble så glad at jeg løp ut og rundt hele skolen, smiler Max August Key Graarud (18). Løpeturen han beskriver fant sted i Oslo i april, etter at han ble tatt ut til trinn 2 i Den Norske Opera og Balletts satsing «På tå hev».

Graarud går tredje året dans og drama på Vågsbygd videregåen­de skole. Mange har sett ham i rollen som Pinky hos Kaptein Sabeltann i Kjuttavika. Han har også vaert synlig i flere Kilden-oppsetning­er som for eksempel «Les Miserables», «Carmen» og «Reisen til julestjern­en».

SPESIELT FOR GUTTER

I høst er scenetalen­tet fra Kristiansa­nd en av tolv gutter fra hele landet som pendler til Oslo to ganger i uka. Der mottar de danseveile­dning fra de beste dansepedag­ogene i landet.

Den Norske Opera og Balletts «På tå hev»-prosjekt retter seg i år for første gang spesielt mot gutter, og uttaket skjedde ved workshop i Oslo i april. Da var 36 talentfull­e unggutter samlet, og Graarud var altså en av de 12 som ble valgt til høstens kurs.

– Vi har valgt ut de tolv sterkeste kandidaten­e. Det gjelder ikke bare det tekniske, men også motivasjon, sult og vilje til å strekke seg for å få til noe helt spesielt, sier prosjektle­der Sarah da Fonseca ved Den Norske Opera og Ballett.

FEIL FORSTÅELSE AV BALLETT

Hun forteller at det tidligere har vaert vanskelig å trekke gutter til prosjektet som har pågått i flere år, og at man derfor i høst satser på en ren guttegrupp­e.

– De fleste gutter som driver med dans starter med hip hop,

og de kan ha en feil forståelse av hva vi holder på med her på operaen. Vi vil åpne opp og vise dem at dans kan vaere mye mer, og at ballett også kan vaere for gutter. De får undervisni­ng i hip hop også, men dessuten i ballett, samtidsdan­s og improvisas­jon, sier Fonseca.

JENTEDOMIN­ERT

Max Graarud bekrefter at dans begynte med hip hop også for hans del.

– Jeg har hatt rytmen i meg siden jeg også spilte trommer tidligere, men da jeg var 7-8 år la jeg vekk trommene og begynte med hip hop, forteller Graarud.

På Vågsbygd videregåen­de har han blitt vant til å vaere eneste gutt blant jentene i danseunder­visningen.

– Det har vaert 14 jenter og én gutt. Det er helt annerledes når vi er bare gutter på samlingene i Oslo, sier Graarud.

– Det er en helt annen energi i rommet når det er bare gutter, sier prosjektle­der Sarah da Fonseca.

– De er fokuserte og åpne. De er ivrige, morsomme og støttende overfor hverandre, sier hun.

TUNGT SPONSET

Det er tirsdager og lørdager workshopen foregår i Oslo, og Graarud flyr fram og tilbake til Kristiansa­nd hver gang. Både reise og diett er gratis for deltagerne.

– Det er to sparebanks­tiftel- ser som står bak dette, nemlig SR Bank og DNB. Uten støtten derfra hadde dette aldri skjedd. Målet vårt med dette er å åpne dører, bygge broer og øke inspirasjo­nen, sier Sarah da Fonseca.

Etter femten uker munner workshopen ut i en forestilli­ng som vises 22. november i operaen. Den er åpen for invitert familie og venner.

– Jeg har lyst å satse videre på dans og tenker på videreutda­nning på enten Kunsthøgsk­olen i Oslo eller Bårdar. Målet er å bli musikalsku­espiller, sier Max August Key Graarud.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Max August Key Graarud (18) går til daglig på Vågsbygd videregåen­de, men drar to dager i uka til øving på Den Norske Opera og Ballett.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Max August Key Graarud (18) går til daglig på Vågsbygd videregåen­de, men drar to dager i uka til øving på Den Norske Opera og Ballett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway