Fædrelandsvennen

Mobbingen er skolerelat­ert

- Sosiale medier er ikke problemet. Det viser den ferske mobberappo­rten fra Blå Kors, Abup og UIA. KRISTIANSA­ND TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner ble presentert en ny mobbe-rapport da han besøkte chat-tjenesten Snakkommob­bing.no.

– Vi lurer litt på hvorfor vi også. For det er mest den tradisjone­lle mobbingen som snakkes om på chatten, forteller Eivind Aurebekk, chatvert og fagansvarl­ig for Blå Kors Snakkommob­bing. no.

Tross fokuset på digital mobbing i samfunnet, viser det seg nemlig at det er mobbing på skolen barn og unge er opptatt av.

Hele 94 prosent av mobbingen til de som bruker chat-tjenesten foregår på skolen eller i kombinasjo­ner med skolen. Bare fire prosent av mobbingen foregår kun digitalt.

Det kommer fram i en 2017-rapporten til chat-tjenesten, som også inneholder funn fra et forsknings­prosjekt som Blå Kors gjennomfør­er i samarbeid med Abup (ved Sørlandet sykehus) og UIA.

– INGEN FRISONER

Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner, som var på besøk i anledning treårsdage­n, fikk en presentasj­on av tjenesten og omvisning i lokalene.

– Dette er kunnskap vi også kjenner til fra elevunders­økelser, men jeg mener likevel det er en vesensfors­kjell fra da vi vokste opp. Da kunne man gå hjem og lukke døren. Nå har du ingen frisoner. Blir du først plaget kan det skje døgnet rundt, og mobbing i sosiale medier blir en voldsom forsterkni­ng, sier Sanner.

– FORTELLER IKKE VOKSNE

Et annet funn fra rapporten var at under halvparten som mobbes velger å fortelle voksne om det. Ungdommene gir tydelig uttrykk for at det ikke nytter å be voksne om hjelp. De som har prøvd har erfart at mobbingen bare blir verre i etterkant, og at de stort sett ikke opplever å bli tatt på alvor hverken på skolen eller hjemme.

– Nettopp det gjør at vi har en kjempemuli­ghet med chatten. De som kontakter oss er 100 prosent anonyme og halvparten av dem har altså ikke snakket med noen voksenpers­oner. Så er målet vårt å lose dem videre til hjelp, forteller Aurebekk, til nikk fra statsråden.

– Det er forferdeli­g vondt å høre om barn og unge som mobbes, og det at dere driver et lavterskel­tilbud hvor de som mobbes kan sette ord på det vanskelige i livet, og at de får noen å snakke med, er en utrolig viktig start. Det er bare å takke for jobben dere gjør, sier Sanner.

– NULLTOLERA­NSE

– Hva er det aller viktigste tiltaket regjeringe­n selv har iverksatt for å bekjempe mobbing?

– Det er ikke ett tiltak, men summen av det vi gjør med nye laereplane­r, kompetanse­heving og forebyggin­g. Det nye regelverke­t mot mobbing, som trådte i kraft i fjor, innførte nulltolera­nse mot mobbing og gjør at foreldre til barn som mobbes kan gå direkte til Fylkesmann­en om skolen ikke tar tak i problemene med pålegg og i ytterste konsekvens tvangsmulk­t, svarer Sanner.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway