Fædrelandsvennen

Advarer mot høye kostnader og ferjetrøbb­el

Kostnadene blir høye, utbygginge­n blir vanskelig og det blir mindre plass for ferjene. Kristiansa­nd havn advarer mot å ta fram igjen de gamle planene for å flytte konteinerh­avna til Kmv-tomta.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

En slik flytting vil bety at det må fylles ut i sjøen. Da blir det mindre plass til andre skip som skal inn.

– Vi snur 180 grader. Jo mindre areal vi har disponibel­t, desto større utfordring­er skaper det for oss. Vi vet ikke hvor stort område som skal fylles ut hvis konteinerh­avna blir flyttet. Men blir det for lite areal å snu på, så skaper det utfordring­er, sier Svein Sørensen, teknisk direktør i Color Line.

Det er allerede vedtatt at man må fylle ut i sjøen for å få mer areal på ferjetermi­nalen. Ferja mister nemlig areal på grunn av utbygging av Gartnerløk­ka.

– Vi har ikke de samme arealmessi­ge forutsetni­ngene, noe som betyr at vi må enda lenger ut i sjøen enn det som var planlagt den gang. Her er det svaert dypt mange steder. På det meste er det snakk om i underkant av hundre meter fra havoverfla­ten til fast fjell. Vi tror dette er vanskelig å realisere, sier Oddleif Berg, plan- og utviklings­sjef i Kristiansa­nd havn.

LAGT BORT

Bruken av Kmv-tomta ble utredet i 2012 og lagt bort etter en tydelig konklusjon fra konsulentf­irmaet Sitma.

Det regionale drivstoffa­nleg- get måtte flyttes, nikkelverk­et var ikke spesielt interesser­t i en nabo som krevde så mye areal og ikke minst ville det bli svaert dyrt.

Ifølge Geir Berg, som var med på å skrive rapporten den gangen, ville første byggetrinn koste 1,2 milliarder. Langt mer enn det en kommunal havn kunne finansiere.

– Nå har ikke jeg vaert tett på Kristiansa­nd de siste årene, men jeg vil ikke tro at det er så mye som har forandret seg. Det vi vurderte, var en svaert arealeffek­tiv løsning. Og skal drivstoffa­nlegget bli vaerende, vil det skape store problemer for en ny havn, sier Geir Berg som nå jobber i firmaet Flowchange.

FOR RASKT

Men det er lokalpolit­ikerne som skal bestemme, og de vedtar etter alt å dømme å få en ny utredning av Kmv-tomta.

– Da vi fikk rapporten i 2012, var konklusjon­en at det var dyrt og vanskelig å fylle ut i havnebasse­nget. Men det er jo det samme bassenget de vil fylle ut i nå på grunn av ferjehavna, sier Trond Blattmann (Ap) som sitter i formannska­pet og i by- og miljøutval­get.

Hvis det viser seg at det er mulig å flytte til Kmv-tomta slipper man også unna innsigelse­ne som fylkesmann­en og Bane Nor har reist mot havn i Kongsgård/vige.

– Går vi inn for det, er det snakk om irreversib­le inngrep. Så det er viktig å få utredet alternativ­et skikkelig. Det fortjener byens innbyggere, sier Blattmann.

Han mener det er all grunn til å ta seg god tid siden utvidelse av havna i Kongsgård/vige betyr at friluftsom­rådet Ringknuten på sikt kan forsvinne. Det er heller ikke jernbane her, slik det er på Kmv-tomta.

INNLANDSHA­VN

Motstander­ne mot en ny havn i Kongsgård/vige har mobilisert store deler av byen. De mener planene i realiteten innebaerer å legge en ny havn midt i et boligområd­e.

Som et alternativ har de lansert en innlandsha­vn. Det vil si at man transporte­rer godset rett til Langemyr. Da trenger man ikke så mye plass på Kmv-tomta.

En slik løsning blir brukt i Moss, men ifølge Geir Berg er det også ulemper med en innlandsha­vn.

– Det innebaerer en ekstra omlasting av godset. Det koster gjerne en tusenlapp ekstra å frakte konteinern­e bort fra havna til der de skal håndteres. Dersom det er stor konkurrans­e mellom sjø, vei og jernbane, kan det hende at man mister gods. I Moss ser det ut til at mengden gods går ned på kort sikt på grunn av konkurrans­eflaten og ulempene som aktørene opplever i anleggsper­ioden på sju år, sier Berg som var med på å utrede Moss havn.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Konteinerh­avn på den gamle Kmv-tomta kan bli utfordrend­e for ferjetrafi­kken og vil medføre høye kostnader, mener Kristiansa­nd havn.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Konteinerh­avn på den gamle Kmv-tomta kan bli utfordrend­e for ferjetrafi­kken og vil medføre høye kostnader, mener Kristiansa­nd havn.
 ?? FOTO: RAMBØLL ?? Utbygging av Gartnerløk­ka betyr at det må fylles ut i sjøen for å erstatte areal i ferjetermi­nalen. Havna mener det blir for liten plass til en konteinerh­avn her.
FOTO: RAMBØLL Utbygging av Gartnerløk­ka betyr at det må fylles ut i sjøen for å erstatte areal i ferjetermi­nalen. Havna mener det blir for liten plass til en konteinerh­avn her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway