Fædrelandsvennen

Filip og Phelan er to av 75 talenter

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Filip Bråthen Hansen (17) fra Vennesla og Phelan Walker (18) fra Kristiansa­nd er blant 75 deltagere i det eksklusive talentpros­jektet Ung Filharmoni.

– I dag har vi holdt på i åtte timer med prøver, så det har vaert en lang dag, sier Phelan W alker (18) til F a ed re landsvenne­n.

Vi fikk tak i ham på telefon etter at han og Filip Bråthen Hansen (17) hadde hatt første dag med prøver sammen med Oslo filharmoni­ske orkester. Talentprog­rammet Ung Filharmoni tar ut 75 unge musikktale­nter fra hele landet, og det var ved prøvespill­ing i januar de to talentene fra Sørlandet ble tatt ut.

Dette er tredje gang prosjektet gjennomfør­es, og Elise Båtnes som er konsertmes­ter i Oslo-filharmoni­en sier dette i en pressemeld­ing:

STORSLÅTT AVSLUTNING

– Det er en unik mulighet til å gå i dybden på fantastisk musikk sammen med framtidig potensiell­e kolleger. Jeg skulle ønske jeg kunne vaert med på dette som ung.

Ved prøvene får hver av ungdommene tildelt en mentor fra orkesteret­s faste besetning, og torsdag avsluttes det hele med en storslagen konsert i Oslo konserthus. Der blir besetninge­n på hele 160 stykker.

– Da skal vi spille Sjostakovi­tsj’ tiende symfoni. Den er svaert krevende og begynner med en tyve minutter lang førstesats hvor mange av notene er veldig lange. Så kommer en fem minutters andresats på ti sider, og da går det fort, sier Walker.

STARTET TIDLIG

Denne symfonien er sammen med den femte av samme komponist blant hans favoritter.

– Og så er jeg veldig glad i Sibelius’ fiolinkons­ert. Den har jeg elsket siden jeg var to år, sier Phelan.

Han begynte tidlig å interesser­e seg for musikk, og fikk sin første fiolin som femåring. Som syvåring var han for første av tre ganger med på et talentprog­ram i regi av KSO. Han har også tidligere vaert med på Ung Filharmoni, og for tida øver han to timer om dagen. Phelan er ikke i tvil om at det er symfoniker han vil bli.

– Jeg går nå tredje året på Vågsbygd videregåen­de, og jeg har begynt å se på utdanninge­r etter det. Den Haag ser bra ut, men Barratt Due og Norges musikkhøgs­kole er også aktuelle, sier Phelan Walker.

 ?? FOTO: HENRIK JUEL TEIGE ?? Phelan Walker (t.v.) og Filip Bråthen Hansen har lange dager med prøver denne uka.
FOTO: HENRIK JUEL TEIGE Phelan Walker (t.v.) og Filip Bråthen Hansen har lange dager med prøver denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway