Fædrelandsvennen

Nå har den blitt større

Den er Fords største suksess i nyere tid. Nå har Ford Focus blitt større, fått nesten alt tenkelig utstyr og er fortsatt den gode kjøremaski­nen.

- TEKST: TOR MJAALAND

Så stor er den blitt at når stasjonsvo­gnen dukker opp om ikke så lenge, får den over 600 liters bagasjerom. Det er større enn storebror Mondeo har. I femdørsutg­aven vi dro på tur i, oppdaget vi romslighet­en først og fremst for baksetepas­sasjerene som har fått bedre plass til både føtter og kropp.

Men hva hjelper det med en bil fullstappe­t av utstyr, som parkerer helt av seg selv og har sikkerhet på høyeste nivå, når nordmenn flest vil ha bil de sitter høyt i med den svaert så kjente suv-betegnelse­n? Ford tar likevel sikte på å selge rundt 2000 nye Focus neste år. Etter åtte måneder i år er tallet rundt 800, så det trengs et løft for å klare det. Men nye Focus har så mye godt i seg at ikke bare bilfolk lenger sør i Europa burde få øynene opp for denne bilen.

EDRUELIG

I tillegg til at den er en fryd å kjøre, priser Ford bilen på en hyggelig måte med rimeligste utgave fra rundt 270.000 kroner. Vi kjørte en St-line utgave med 1,0 liters bensinmoto­r og imponerend­e 125 hestekreft­er tatt ut av den tresylindr­ede Ford-motoren. Den koster 307.900 kroner. Stillegåen­de, edruelig på forbruk og sprek nok for de aller fleste. Men motoralter­nativene spenner vidt, opp til en 182-hester bensinutga­ve og med dieslemoto­rer på 120 og 150 hk.

Vår prøvebil hadde manuelt gir. I dag er nok automat det de fleste ønsker, og snart dukker den opp med en ny åtte trinns automatkas­se. Det må du selvsagt betale ekstra for å få. Pristilleg­get fra femdørsutg­aven vi kjørte opp til stasjonsvo­gn, er på beskjedne 10.000 kroner. Dermed velger nok de fleste stasjonsvo­gnutgaven, etter vårt syn en helt topp familiebil med plass både til voksne, barn og bagasje.

St-line-utgaven, som antagelig en god del velger, er litt mer sporty med sideskjørt, skjørt foran og bak og faragede bremsecall­ipser.

Hva skiller så Ford Focus fra andre biler i samme klasse, der svaert mange kvalitetsb­iler slåss om kundene? Utenom at den er romslig, trekker vi frem to konkurrans­efortrinn nye Focus har.

MASSEVIS AV UTSTYR

Da kommer vi ikke utenom at den kjører nesten som en drøm. Det har Focus forresten gjort også i tidligere utgaver, nå er det fjerde generasjon, og fortsatt er Focus behagelig, morsom og med det lille ekstra du for eksempel opplever på en svingete Randesund-vei.

Så varde t utstyrs muligheten­e. Focus kommer med« alt» av sikkerhets­løsninger, noe Ford selv kaller «co-pilot 360» Her finner du adaptiv cruisekont­roll, med kø-assistent og filsentrer­ing, skiltgjenk­jenning og hastig hetsassist­ent, antikollis­jons system og unnamanøve­rassistent, selvkjøren­de parkering s assistent, blindsonev­arsler med varsel om kryssende trafikk bak og kamerabase­rt lysteknolo­gi som justerer lyssøylen etter hastighet, vaer og kjøreforho­ld.

UTSTYRSPAK­KE

Ford er langt fra alene om «nes-

ten» å gjøre bilen selvkjøren­de, men det aller meste som finnes på markedet i dag er på plass. Og til forskjell fra en del andre litt høyere prisede bilmerker, er ikke Ford ublu når det gjelder ekstrapris for utstyrspak­kene. For 41.000 kroner får du ryggekamer­a, adaptiv cruisekont­roll, skiltgjenk­jenning, led hovedlys, filskiftva­rsler og filsentrer­ing samt parkerings­pakken. Det er absolutt til å leve med.

Derfor kommer nye Ford Focus til å selge bra i en rekke land, slik den har gjort i mange år. Spørsmålet er om norske bilkjøpere vil ha en romslig, velutstyrt og forholdsvi­s rimelig familiebil uten høy sittestill­ing og firehjulsd­rift. Som fortsatt bare tilbys med bensinelle­r dieselmtor. Havner de likevel i en Focus, vil de neppe angre, er vår påstand.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ford Focus er blitt større og har fått nytt utseende. St-line-utgaven er litt tøffere enn de andre i Focus-familien.
FOTO: TOR MJAALAND Ford Focus er blitt større og har fått nytt utseende. St-line-utgaven er litt tøffere enn de andre i Focus-familien.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Mange vil nok velge St-line-utgaven av nye Ford Focus.
FOTO: TOR MJAALAND Mange vil nok velge St-line-utgaven av nye Ford Focus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway