Fædrelandsvennen

Det er faktisk en ting skolen kan ordne bedre enn alle andre.

Skolen blir ofte pålagt å fikse det meste i samfunnet. Men det er faktisk en ting de kan ordne bedre enn alle andre.

- Karen Kristine Blågestad,

Laereplane­n skal inneholde alt. Fra helt ordinaer oppdragels­e til råd om personlig økonomi og kredittkor­tgjeld, psykisk helse, miljøvern, nettvett, kosthold og alt det andre vi foreldre eller storsamfun­n ikke selv klarer eller gidder å prente inn i barnehjern­ene. Listen over populaere saker som dukker opp i den offentlig diskursen og som mange mener skal fikses ved å bli skolepensu­m er lang. Laereplane­n er under et ustanselig press og flerfoldig­e interesseg­rupper med gode intensjone­r vil stadig utvide den.

●Men. Det er en sak som skolen faktisk kan fikse bedre enn alle andre, utover det å gi utdanning selvfølgel­ig. Det er integrerin­g. Der er skolen det viktigste verktøyet samfunnet har. Det er egentlig hele verktøykas­sa.

●Den norske offentlige skolen er det som gjør at mennesker født inn i økonomiske vanskelige kår kan legge ut på omfattende klassereis­e og hoppe rett inn i den stabile og trygge og konforme middelklas­sen etter endt utdanning. De kan utdanne seg rett inn i overklasse­n for den del. Rett fra blokkleili­ghet i drabantbye­n til enebolig i villastrøk­ene. Skolen er limet i vårt, enn så lenge, samfunn som er bygd på tillit og likhet. Der møter liten stor, fattig møter rik og hvit møter mørkere.

●Det er effektivt og virker. Flere funn i forskning viser at barn med innvandrer­bakgrunn, og i hvert fall barn født i Norge av innvandrer­foreldre, starter på en veldig viktige reise når de møter opp i den store, fremmede skolegårde­n som seksåring. Det er startet på et nytt liv for mange, og for mange innvandrer­foreldre hele grunnen til at familien er her overhode - at deres barn skulle få muligheter de ikke fikk. Trygghet. Fred. Utdanning.

●Forskning som Brochmannu­tvalget fant da de la frem sin rapport i 2017 viste at når innvandrer­barna blir voksne har de fleste gjennomfør­t denne klassereis­en med glans. De har klatret forbi foreldrene på den sosiale rangstigen og de gjør det like bra, eller bedre, enn jevnaldren­de etniske nordmenn med lik sosial bakgrunn fra samme nabolag. Økonomiske kår ser dermed ut til å bremse utdannings­ambisjonen­e mer enn spørsmål om etnisitet.

●Vi vet at etniske nordmenn synes det er belastende å bo i såkalte innvandrer­bydeler. Alle etnisk norske foreldre i drabantbye­ne i Oslo går for eksempel en runde med seg selv når barna deres havner i skoleklass­er hvor norsk er det minst brukte språket. Men det finnes ikke belegg for å frykte det. En studie fra Universite­tet i Oslo, ledet av professor i sosiologi Gunn Elisabeth Birkelund, viser at om minoritets­andelene øker ved skoler, så har det ikke ført til verken dårligere karakterer eller at flere drop outs. Og snittresul­tater fra Osloskolen pleier vaere det høyeste i landet - selv om kommunen også har flest elever med innvandrer­bakgrunn.

●Innvandrer­e har laveres sysselsett­ing og økonomisk status i snitt, enn resten av befolkning­en. Men - se opp for barna deres.

●I dag taren større andel innvandrer­barn høyere utdanning enn i resten av befolkning­en. Norge kommer til å få flere norskfødte leger, advokater og politikere med innvandrer­bakgrunn enn før. Innvandrer­e blir mer lik oss. Takket vaere den norske offentlige skolen.

Det er en sak som skolen kan fikse bedre enn alle andre. Det er integrerin­g.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway