Fædrelandsvennen

Vil bygge 175 nye boliger og 512 meters kanal

De spektakula­ere planene om boliger, kanal med offentlig promenade og badeplasse­r får naboene i ytre del av Dvergsnes i Randesund til å reagere.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Så mange boliger så langt fra sentrum er ikke moderne byplanlegg­ing. Det ligger fem kilometer fra Rona og 11 kilometer fra sentrum, altså langt ute i periferien, sier leder Lill May Vestly i Gamle Ødegård Velforenin­g til Faedreland­svennen.

I dag skulle by- og miljøutval­get behandle ny regulering­splan for Ødegård på Dvergsnes. Men mye tyder på at politikern­e utsetter saken til neste møte for å befare området.

Planen omfatter 175 nye boliger fordelt på fem blokker, rekkehus og eneboliger.

– Dette er å forgripe seg på det lille som er igjen av skjaergård­sidyll her ute. Blokker i strandkant­en bryter med den sørlandske merkevare og identitet, sier Tom S. Drangsholt, en annen beboer på Ødegård.

– EN OPPLEVELSE

Men planens mest spektakula­ere element er en 512 meter lang kanal med offentlig promenade og båtplasser.

– Dette er et privat område i dag hvor det er vanskelig å komme seg til sjøen. Vi gjør store områder tilgjengel­ige med kyststier og fem nye badeplasse­r. Kanalen blir en opplevelse å gå langs, sier daglig leder Per Håkon Hansen i HSH Utvikling, som er blant flere grunneiere i området.

HSH kjøpte 16–17 mål tomt for snart 15 år siden. Sammen med BHL Eiendom AS (Hilde og Bjarne Larsen) har de brukt tre år på å lage en regulering­splan der kanalen er midtpunkte­t.

I praksis lager de en ny øy i Randesund ved å grave seg gjennom myrterreng, i tillegg til at noe fjell må sprenges bort.

Konsulents­elskapet Sweco har utarbeidet en rapport som konkludere­r med at kanalen lar seg realisere, gitt visse forutsetni­nger. Den vil variere i bredde fra seks til drøyt 20 meter.

Langs etter vannspeile­t blir det offentlig promenade. Kommunen stiller krav om at kanalen skal på plass før bebyggelse­n, og den finansiere­s ved et spleiselag mellom utbyggerne.

– Dette er en stor kvalitet som tilføres – ikke bare for naerområde­t, men for hele byen, mener Per Håkon Hansen.

Han hevder et flertall av grunneiern­e på Ødegård ønsker å utvikle sine tomter og er positive til utbygginge­n, inkludert blokkene i fire etasjer.

– Det blir en forandring, men bebyggelse­n vil verken ta lys eller solforhold fra noen. Vi mener å ha tilpasset oss eksisteren­de bebyggelse, og blokkene henvender seg inn mot kanalen, sier Hansen.

– TØR IKKE TA ANSVAR

De mener også prosjektet handler om fortetting av et etablert boligområd­e, og i mindre grad om bysprednin­g.

– Vi er ved et knutepunkt med butikk, barnehage, skole og kollektivt­ilbud i gangavstan­d. Vi tar ikke et ubebygd område, det blir en utvidelse av Dvergsnes hvor vi utnytter dagens kapasitet på vei, vann og avløp, forklarer Nils Olav Berge, utbyggers prosjektle­der for regulering­splanen.

Velforenin­gen erkjenner at det er ulike synspunkte­r blant medlemmene, og at selve kanalen er en besnaerend­e idé. Likevel er foreningen­s mål å redusere graden av utnyttelse i prosjektet.

Det 280 mål store planområde­t skiftet farge fra grønt til gult,

Dette er å forgripe seg på det lille som er igjen av skjaergård­sidyll her ute. TOM S. DRANGSHOLT,

Beboer på Ødegård

altså byggeområd­e, i kommunepla­nen fra 2011. Men nevnte naboer mener det ikke kan vaere et argument i 2018, når man diskuterer bompenger, økt biltrafikk og bysprednin­g med friske øyne.

Den senere tid har nye, større utbygginge­r i Randesund vaert gjenstand for debatt, blant annet Benestad-feltet og Sørskauen på Tømmerstø.

– Politikern­e tør ikke ta ansvar for å stoppe større utbygginge­r som bryter med nasjonale føringer og den kommunale arealstrat­egien, mener Lill May Vestly.

– Nå må vi få på plass storkommun­en med Søgne og Songdalen, så får flertallet deretter bestemme om det skal bygges ned nye strandarea­ler for de kommende generasjon­er, sier Tom S. Drangsholt.

 ??  ??
 ?? FOTO: SPISS ARKITEKTUR & PLAN ?? Utsikt fra kjørebroa inn i boligområd­et.
FOTO: SPISS ARKITEKTUR & PLAN Utsikt fra kjørebroa inn i boligområd­et.
 ?? FOTO: SPISS ARKITEKTUR & PLAN ?? Leilighets­byggene i fire etasjer blir liggende i andre rekke, sett fra kanalen.
FOTO: SPISS ARKITEKTUR & PLAN Leilighets­byggene i fire etasjer blir liggende i andre rekke, sett fra kanalen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Gamle Ødegård Velforenin­g mener planene er for voluminøse: – Det er ingen edruelighe­t, sier leder Lill May Vestly, her sammen med Tom S. Drangsholt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Gamle Ødegård Velforenin­g mener planene er for voluminøse: – Det er ingen edruelighe­t, sier leder Lill May Vestly, her sammen med Tom S. Drangsholt.
 ?? FOTO: HSH UTVIKLING ?? Kanalen vil ligge til venstre for veien til høyre i bildet. Dermed vil det dannes en ny øy i Ytre Randesund.
FOTO: HSH UTVIKLING Kanalen vil ligge til venstre for veien til høyre i bildet. Dermed vil det dannes en ny øy i Ytre Randesund.
 ??  ??
 ?? FOTO: SPISS ARKITEKTUR & PLAN ?? Kanalen med grønne byggefelte­ne og boliger markert med gult.
FOTO: SPISS ARKITEKTUR & PLAN Kanalen med grønne byggefelte­ne og boliger markert med gult.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway