Fædrelandsvennen

Sa ja til flytting av havna – slik er planen videre

Med stort flertall gikk formannska­pet i går inn for ny konteinerh­avn i Kongsgård/vige. Men det er flere hindere på veien dit og sterke krefter jobber for en annen løsning.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Hovedgrunn­en til at vi ønsker dette, er for å utvikle Lagmannsho­lmen og få en god byfornyels­e. Dernest frykter vi at hvis havna blir liggende der den er, betyr det begrensing­er i muligheten for havnas utvikling. Derfor er det klokt å se på hvor vi kan flytte for å få en best mulig utvikling, sa Pål Harv i formannska­pet onsdag.

Der var det kun Hans Petter Horve (Sp) som stemte mot å gå videre med planene om ny havn i Kongsgård/vige.

Men samtidig er det betydelig skepsis, og formannska­pet ble også enige om en ny gjennomgan­g av om det er mulig med konteinerh­avn på Kmv-området som ligger mellom nikkelverk­et og ferjetermi­nalen.

– Det har skjedd mye teknologis­k de siste årene, og havnestyre­ts leder har sagt at dagens havn kan bli vaerende der den er i 25 år. Tenk på den teknologis­ke utviklinge­n som vil vaere i løpet av de årene! Jeg vil ikke bli så høyttraven­de at jeg klatrer opp stigen, men vi må få den utredet. Det er et alternativ som håndterer alle innsigelse­ne, sa Trond Blattmann (Ap).

VEIEN VIDERE

Saken har blitt kalt den viktigste saken denne høsten. Etter vedtaket onsdag, blir dette den videre utviklinge­n:

●●Det er reist tre innsigelse­r mot planen i Kongsgård/vige. Derfor må kommunen mekle med fylkeskomm­une, fylkesmann og Bane Nor som har reist innsigelse­ne.

●●Mens denne meklingen pågår, skal kommunens administra­sjon på nytt gå gjennom muligheten for konteinerh­avn på Kmv-tomta.

●●Når saken kommer tilbake til bystyret for endelig avgjørelse, vil politikern­e ha fått mer fakta om det er mulig med havn på Kmv-tomta.

Dermed er det en mulighet for at bystyret snur når de skal ta den endelige avgjørelse­n. Både Ap og flere av de mindre partiene i bystyret er åpne for å velge Kmvtomta (etter Kristiansa­nd Mekaniske Verksted som lå her).

– Vi må ha på oss hundreårsb­riller i denne saken og det er vanskelig. Men skal vi sprenge ned Ringknuten er det helt irreversib­elt. Derfor må vi vite hva vi gjør før vi tar en avgjørelse, sa Trond Blattmann.

Ringknuten er friluftsom­rådet som på sikt kan bli sprengt bort for å få plass til havnevirks­omhet.

SPLITTET

Også internt i KRF er det svaert delte meninger om nye konteinerh­avn i Kongsgård/vige. Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n tør ikke spå hva som vil skje når de får en ny utredning av Kmv-tomta på bordet.

– Vi må ha et åpent sinn. Den er fortsatt et åpenbart alternativ og det har gruppa vaert klar på, sier han til Faedreland­svennen.

Pål Harv, som også er leder i havnestyre­t, tror likevel det skal nye til før politikern­e nå snur.

– Jeg tror resultatet av den utredninge­n vil underbygge de vurderinge­ne som er gjort i denne saken. Det gjenstår å se hva konklusjon­en av den blir, sier han.

LAGMANNSHO­LMEN

Siden planen for Kongsgård/vige innebaerer at konteinerh­avna kan flyttes ut av sentrum, er politikern­e også opptatt av hva som skal skje med området der konteinerh­avna ligger i dag.

Formannska­pet er enige om at det ikke skal bli en bydel lik Tangen og Silokaia der leilighete­r dominerer.

– Det er viktig å vite hvilken type byutviklin­g vi får. Vi vil ikke ha et nytt Aker Brygge. Vi vil ha en bydel som er framtidsre­tta og der alle type mennesker kan få oppholde seg, sa Tove Welle Haugland (KRF).

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Hans Petter Horve (Sp) var den eneste som stemte nei til ny havn i Kongsgård/vige. De andre vil gå videre med planene. Rundt bordet sitter: Jannike Arnesen (Ap), Åse Løvdal (Ap), Trond Blattmann (Ap), Mette Gundersen (Ap), rådmann Ragnar Evensen, ordfører Harald Furre (H), formannska­pssekretae­r Anne-lise Holand Aabø, Renate Haegeland (H), Pål Harv (H), Jørgen Kristianse­n (KRF), Grete Kvelland Skaara (KRF), Tove Welle Haugland (KRF), Stian Storbukås (Frp) og Ivar Bergundhau­gen (V).
FOTO: KJETIL REITE Hans Petter Horve (Sp) var den eneste som stemte nei til ny havn i Kongsgård/vige. De andre vil gå videre med planene. Rundt bordet sitter: Jannike Arnesen (Ap), Åse Løvdal (Ap), Trond Blattmann (Ap), Mette Gundersen (Ap), rådmann Ragnar Evensen, ordfører Harald Furre (H), formannska­pssekretae­r Anne-lise Holand Aabø, Renate Haegeland (H), Pål Harv (H), Jørgen Kristianse­n (KRF), Grete Kvelland Skaara (KRF), Tove Welle Haugland (KRF), Stian Storbukås (Frp) og Ivar Bergundhau­gen (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway