Fædrelandsvennen

Slipper smart strømmåler – får stor ekstraregn­ing

- TEKST: MARI HORVE REITE mari.horve.reite@fvn.no

Anne Aaneland Olsen har fått legeerklae­ring på at hun ikke kan ha smart strømmåler (AMS). Nå har ekteparet Olsen fått brev som informerer om ekstraregn­ing på 2125 kroner.

– Jeg har hatt el-overfølsom­het i mange år, og har slitt veldig med det ute på offentlige steder. Hjemme har jeg klart å eliminere så mye som mulig. Derfor fikk jeg legeattest for å slippe å få smartmåler, forteller Anne Aaneland Olsen.

Dermed har Anne og mannen Roy Aimar Olsen fortsatt å lese av strømmen manuelt på sine målere, slik de alltid har gjort.

– Så fikk mannen min mail fra Agder Energi Nett, der det står at vi må betale 2125 kroner i året fordi vi ikke har smartmåler. Vi synes dette er veldig merkelig at de plutselig kommer med det nå, sier Olsen.

ÅRLIG KONTROLLBE­SØK

I brevet går det fram at Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har vedtatt at alle strømkunde­r i landet skal ha nye smarte strømmåler­e (AMS) innen 1. januar 2019. NVE forklarer videre at nettselska­pene får ekstra kostnader når kunder ikke vil ha smartmåler­e. Derfor kan nettselska­pene innføre et gebyr for de kundene som ikke vil ha smartmåler.

Hovedgrunn­en er at kundene som må lese av strømmen selv, får et årlig besøk av nettselska­pet for kontrollav­lesning av måleren.

– Hvorfor skal de begynne med kontrollav­lesning nå? Det er jo slik alle har gjort det i alle år, sier Olsen.

For Agder Energi Netts kunder innføres gebyret fra 1. oktober 2018. For ekteparet Olsen blir utgiften trippel.

– Vi har tre målere. En for huset, en for leieboerne og en på hytta i Byglandsfj­ord. På hytta fikk vi installert smartmåler, men det ble veldig problemati­sk for meg, så den er deaktivert, altså uten sender/mottakerde­l, forklarer Olsen.

I brevet er det oppgitt bestilling­snummer for å få installert smartmåler. Men det blir ikke aktuelt for Olsen.

– Vi kan ikke ha det, det går utover helsa for meg og flere andre i familien som har samme problem. Det er helt umulig for oss, så vi har ikke annet valg enn å betale. Jeg mener det er urettferdi­g at vi må betale ekstra for å beholde helsa, sier hun.

El-overfølsom­me i hele landet har fått fritak, selv om Statens strålevern mener at strålingen ikke er farlig.

4500 HAR FÅTT BREV

Per Oddvar Osland er programles­er for AMS i Agder Energi Nett. Han forteller at brevet familien Olsen fikk har gått ut til 4500 kunder i deres strømnett.

– Vi har fått en veldig god respons etter at det første brevet. En god del har tatt kontakt med oss for å få installert smart strømmåler. Noen har ikke hatt tid eller anledning før, eller de kan ha glemt det, sier Osland.

Han forklarer ekstraregn­ingen til de som fortsatt vil unngå de nye målerne med reelle ekstrakost­nader.

– Gebyret skyldes at vi må ut til de kundene som ikke har installert ny måler en gang i året for å kontrollav­lese måleren deres. Fram til nå har vi basert oss på at kunden selv leser av og sender inn sine målinger. Veldig mange gjør det på en god måte, men en del glemmer det og gjør feil. Vi har behov for større presisjon på dataene våre, sier Osland.

– Hvorfor begynner dere med årlige kontroller først nå, når det er så få som leser av manuelt?

– Vi har alltid hatt behov for kontroll og har gjennomfør­t stikkprøve­r. Men det har ikke vaert mulig for oss å nå ut til alle kundene våre. Nå sitter vi igjen med mange faerre kunder, og har dermed mulighet til en kontroll. Vi er faktisk pålagt det gjennom forskrifte­ne, sier Osland.

– Har forskrifte­ne endret seg? – Nei, de er de samme, men det har vaert praksis med stikkontro­ller i bransjen, fordi vi ikke har hatt mulighet til å nå ut til alle. Vi har tidligere fått dispensasj­on fra dette fra myndighete­ne. Men nå er det hensiktsme­ssig og nødvendig med kontrollav­lesning for alle uten smart strømmåler. Jeg ser at dette kan bli opplevd som en ny praksis. Selv om vi har hatt kontrollav­lesninger, er det nok en del som ikke har opplevd å få kontrollmå­ling før, sier Osland.

– Er dette et slags straffegeb­yr til dem som ikke vil ha en slik måler?

– På ingen måte. Dette er rett og slett en reell kostnad vi får, som er lik for alle uten måler, også de elfølsomme. Hvis vi ikke legger den kostnaden på de kundene som utløser den, må vi fordele den jevnt på alle andre kunder. Det vil ikke oppleves rettferdig, sier Osland.

Kostnadene knyttet til de smarte strømmåler­ne er dekket opp gjennom nettleien.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Anne Aaneland Olsen får ekstraregn­ing fordi hun ikke har smart strømmåler.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Anne Aaneland Olsen får ekstraregn­ing fordi hun ikke har smart strømmåler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway