Fædrelandsvennen

Halvparten brukte ikke gratis-kort

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Fattige familier var fokus i helse- og sosialstyr­et tirsdag.

- Dette er en veldig viktig sak. Spørsmålet i bånn er hvordan vi løser utfordring­ene for barn i lavinntekt­sfamilier. Uansett hvordan vi regner på tiltak for barna blir det en lavinntekt­sfamilie. De får et bedre liv, men kommer ikke ut av statistikk­en. Vi skal både løse fattigdoms­problemene i Kristiansa­nd, og hjelpe barna i mellomtide­n.

Det sa lederen av helse- og sosialstyr­et, Viggo Lütcherath (KRF), da politikern­e ble orientert om hva slags tiltak som kan vaere aktuelle å iverksette.

IKKE ANBEFALT

I orienterin­gssaken ble det ikke anbefalt å gå inn for et opplevelse­skort. I dette kan man legge inn gratis adgang til opplevelse­r som Dyreparken, Aquarama, klatrepark­en Høyt og Lavt og kino. Et anslag viste at det ville koste 2,6 millioner kroner dersom cirka 1000 barn i fattige familier skulle få dette gratis.

Kommunen har allerede forskjelli­ge muligheter hvor det kan søkes støtte til både faste fritidsakt­iviteter og opplevelse­r. Kristine Vigsnes er prosjektle­der for kommunens satsing for å få redusert antallet lavinntekt­sfamilier, «Nye mønstre – trygg oppvekst». Hun fortalte at kommunen hadde satt av en million kroner for at barn skulle få gå gratis i Aquarama:

HALVPARTEN

– Det viste seg at bare halvparten av pengene ble benyttet, fordi det er så mange barrierer med å delta, fortalte hun politikern­e.

Hun mente det er bedre å spørre hva folk ønsker å gjøre, og så bidra med penger slik at de får råd til det. Og at et opplevelse­skort skaper stigma. Hun viste til en undersøkel­se Telemarksf­orskning har gjort der det ble avdekket at opplevelse­skortet ble omdøpt til «fattigkort» og dermed var det ikke alle som ønsket å bruke det.

Rødts Ellen Rudnes pekte på at dagens ordninger innebaerer at det må søkes via Nav, som et rent sosialhjel­pstiltak.

– Jeg kan ikke skjønne at det skal vaere mindre stigmatise­rende, sa hun.

LANGT IGJEN

Stadig flere fattige familier er innvandrer­e og flyktninge­r. Det ble påpekt at mange av dem har langt igjen før de kan komme seg inn på arbeidsmar­kedet, og at mange av dem trenger mye hjelp og støtte for å håndtere økonomien.

Nestleder Hans Otto Lund (H) sa at det er viktig å fokusere på å hjelpe familiene både med å få de voksne i jobb, og hjelpe barna.

– Flere av de voksne er langt unna arbeidsliv­et, sa han.

10 STILLINGER

Prosjektet «Nye mønstre – trygg oppvekst» handler nettopp om dette. I orienterin­gen ble det anbefalt å opprette to hele stillinger som familiekoo­rdinatorer som skal hjelpe familiene. I tillegg å opprette 10 fulle stillinger som skal jobbe for å få flere i arbeid, en årlig kostnad på 7,5 millioner kroner. To andre stillinger skal bidra med frivillig økonomiråd­givning, og noen andre mindre tiltak.

Politikern­e tok saken til orienterin­g, og flere tok til orde for at dette var forslag de ville vurdere å prioritere når budsjettfo­rslaget for kommunen for neste år skal behandles før jul.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Politikern­e i helse- og sosialstyr­et uttrykte vilje til å bevilge penger til å hjelpe fattige familier i Kristiansa­nd.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Politikern­e i helse- og sosialstyr­et uttrykte vilje til å bevilge penger til å hjelpe fattige familier i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway