Fædrelandsvennen

Barnetrygd til alle

- ANDREAS LANDMARK OG TONJE J. ALVESTAD,

Et samfunn med store økonomiske forskjelle­r er et kaldere samfunn. Økte forskjelle­r betyr at et lite mindretall får en stadig større del av kaka, mens de med minst opplever at samfunnet løper fra dem.

●●I Agder er det over 6500 barn som lever i familier med vedvarende lavinntekt under EUS fattigdoms­grense. Bare i Kristiansa­nd er det over 2000 barn i denne situasjone­n. Barnetrygd­en er for disse familiene et svaert viktig økonomisk tilskudd. I vår kommune får ikke de som trenger det mest beholde barnetrygd­en. I Kristiansa­nd mister du retten til barnetrygd dersom du mottar sosialhjel­p.

Barnetrygd­en blir i Kristiansa­nd, som i mange andre kommuner, regnet som inntekt når sosialhjel­pen skal regnes ut. Helt spesifikt betyr dette at det samme beløpet en familie får i barnetrygd, blir trukket vekk fra sosialhjel­pen. Praksisen i dag er urettferdi­g, og den er ikke med på å redusere forskjelle­r – heller å øke dem. Mange av de som lever i trange kår går glipp av en ytelse som alle andre barnefamil­ier får. Barnetrygd­en, som er en universell velferdsyt­else, og skal bidra til utgifter som følger med det å ha barn, fratas de som virkelig trenger det. Dette innebaerer også at dersom Stortinget øker barnetrygd­en for å redusere barne fattigdomm­en, så vil det ikke komme disse barnefamil­iene til gode. Økningen i barnetrygd­en vil gå rett i kommunekas­sen.

Det er stadig flere kommuner som ser det uheldige i at de som trenger det mest, blir fratatt barnetrygd­en. Oslo, Sarpsborg, Eidsvoll og Bergen er kommuner som har vedtatt at sosialhjel­p s mottakere skal få beholde barnetrygd­en. Nylig vedtok Agder- kom- munen Birkenes det samme. Det er på tide at Kristiansa­nd følger etter og bidrar til å redusere barne fattigdomm­en i kommunen. SV har derfor fremmet interpella­sjon til ordføreren om at kommunen må endre praksis.

Det er opp til kommunen å avgjøre om man skal regne barnetrygd­en som inntekt eller ikke. Saken om retten til barnetrygd for de som får sosialstøn­ad kommer nå til politisk behandling. Nå kan vi sørge for at Kristiansa­nd blir en mer rettferdig by som tar fattigdoms problemati­kken på alvor med gode avgjørelse­r.

SV vil oppfordre de andre partiene i bystyret til å støtte kravet om at også de som er i en vanskelig økonomisk situasjon skal få barnetrygd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway